Ingrijirea pielii bebelusilor este o problema delicata avand in vedere echilibrul fragil de la nivelul acesteia. Iata cum este bine sa procedezi pentru ca bebelusul tau sa ramana sanatos si fericit. Dupa 9 luni petrecute in burtica mamei, in lichidul care ii proteja impotriva oricaror agresiuni, bebelusii sunt deodata expusi la intreaga gama de agresiuni din mediu.
Dupa cum se stie, pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Ea ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism, la reglarea si mentinerea temperaturii corporale si in acelasi timp ea absoarbe din mediu diversele substante cu care intra in contact. In plus, pe pielea fiecarui om sanatos exista o anumita populatie de microorganisme care au un rol esential in pastrarea unui echilibru la nivelul tegumentelor.
Cand bebelusul se naste, el iese dintr-un mediu practic steril si este deodata expus la o gama variata de microorganisme din mediu. Pielea sa va fi colonizata, incet incet, de microorganismele „bune”, in timp ce praful, impuritatile, celulele descuamate trebuie indepartate delicat. Asadar, cum se face corect igiena bebelusilor?
Pielea bebelusilor este foarte delicata si trebuie protejata
Asadar, in primele zile de viata este bine sa folositi apa calduta si atat. Dupa ce a cazut bontul ombilical si cicatricea este perfect vindecata, adica atunci cand nou-nascutul are 2-4 saptamani, poti incepe sa folosesti produse destinate special celor mici.
Desi piata a fost practic invadata de produse pentru igiena bebelusului, noi iti recomandam sa eviti supermarketul si sa mergi mai degraba in farmacie sa cauti un produs potrivit. Alege cele mai cunoscute marci de produse dermatocosmetice speciale pentru copii. Este bine sa te consulti si cu medicul pediatru, experienta lui fiind de ajutor in alegerea produselor potrivite. Dermatocosmeticele disponibile in farmacii sunt net superioare cosmeticelor obisnuite deoarece din compozitia lor lipsesc ingrediente precum parabenii sau parfumurile.
Poti alege un produs de tipul 2 in 1, sampon si gel pentru baie. Dupa baie, este esential sa hidratezi bine pielea celui mic. O poti face cu o crema dermato-cosmetica dintr-o gama pe care bebelusul o tolereaza bine. O varianta mai naturala este insa cea a uleiului de migdale sau a uleiului de masline presat la rece. Mai multe aici despre masajul bebelusului
Cat de des trebuie spalat bebelusul?
Curentul clasic recomanda baita facuta in fiecare seara. Realitatea este ca baita de seara il ajuta pe bebelus sa se relaxeze, sa se deconecteze si sa accepte formarea unui ritual premergator somnului de noapte. Pentru multi bebelusi baita devine o obisnuinta placuta de fiecare zi cand el se distreaza in apa si nu plange. Baia face ca pielea copilului sa fie perfect hidratata si moale. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 37,5 si 38 grade Celsius. Testeaza apa cu cotul inainte.
Alti specialisti afirma insa ca spalarea copilului cu sapun in fiecare seara este prea mult pentru pielea sa delicata, si ca este suficienta spalarea cu apa curata sau cu apa cu tarate. Cu aceasta ocazie, iti amintim ca exista produse speciale pentru igiena bebelusului, care contin tarate macinate fin si diverse uleiuri si care sunt recomandate in special bebelusilor cu pielea foarte uscata sau cu dermatita atopica.
Sunt de parere ca spalarea zonei scutecului la fiecare schimbat este suficienta, si ca baia generala ar trebui facuta o data la 3-4 zile. Discuta aceste aspecte cu medicul pediatru sau un dermatolog care iti poate face o recomandare in functie de aspectul pielii celui mic.
Care este momentul cel mai indicat pentru baita?
Se recomanda baita bebelusului inainte de una dintre mese si de preferat cam la aceeasi ora in fiecare zi dar nu este obligatoriu. O idee buna ar fi ca baita sa aiba loc dupa ce taticul soseste acasa pentru ca baita sa devina un moment de cunoastere si socializare intre parinti si copii. Durata unei baite poate varia intre 5 si 10 minute cel mult. Aveti grija, la sfarsit, sa stergeti perfect copilul si sa-l imbracati cat mai repede posibil. In interior caciulita nu este necesara in niciun anotimp.
Ingiena intima la bebelusi – Cum procedam cu zona scutecului?
Zona scutecului este una delicata. Scutecele moderne reduc considerabil problema contactului prelungit cu urina, iar schimbarea la timp a scutecului limiteaza si contactul pielii cu materiile fecale. Este indicat insa ca cel mic sa fie spalat la chiuveta la fiecare schimbare de scutec. Uscarea pielii se face apoi prin tamponare si nu frecare cu servetele uscate cat mai delicate sau un prosop de bumbac curat care va fi folosit doar in acest scop.
In cazul scutecului cu urina, poti folosi bucati de vata sau coprese de tifon imbibate in apa calduta pentru a sterge zona intima. Servetelele umede nu sunt indicate mai ales la sugari. Substantele chimice cu care sunt imbibate nu fac neaparat bine pielii delicate a bebelusului, si oricum igiena pe care o realizeaza este una nesatisfacatoare.
Un copil caruia i se indeparteaza imediat fecalele si urina cu greu va suferi de iritatii si inrosiri ale pielii. Daca, totusi, in ciuda tuturor masurilor luate, copilul are funduletul rosu atunci poate fi vorba de o micoza (infectie cu o ciuperca) sau o eczema, si totul va trece intr-o saptamana.
Ingiena intima la baieti
In cazul baieteilor parerile sunt impartite. Unii medici sustin inca decalotarea realizata de parinte, cate putin la fiecare baie a copilului. Altii sunt total impotriva, afirmand ca decalotarea este un proces care se realizeaza natural, in timp, la varste mai mari, in timp ce exista pediatri sau medici de familie care practica decalotarea fortata, brusca, in timpul unuia dintre controalele lunare.
In principiu, se considera ca preputul trebuie lasat in pace sau deplasat fara a forta deloc zona, iar smegma trebuie curatata pe masura ce apare la exterior. Smegma acumulata in interiorul preputului reprezinta o secretie normala, iar rolurile sale sunt multiple.
Igiena intima la fetite
La fetite zona genitala se curata, desigur, doar la exterior, dinspre vagin catre anus intotdeauna. Este indicat insa ca dupa fiecare scaun, zona sa fie examinata cu atentie, pentru a se indeparta toate resturile de fecale. Zona se spala bine cu apa calduta si sapun pentru bebelusi dupa fiecare scaun. Dupa toaletarea zonei, multi parinti obisnuiesc sa foloseasca diferite creme.
In timp ce multe creme promit preventia iritatiei de scutec daca sunt folosite dupa fiecare schimbare a scutecului multi medici recomanda insa folosirea cremelor doar in cazul pielii extrem de sensibile, sau pentru cazurile de iritatii, perioade cu scaune dese sau foarte acide. Vaselina pe baza de lanolina de la farmacie este o solutie de mijloc acceptabila, deoarece nu se absoarbe prin piele, dar creeaza stratul protector necesar uneori.
Tu ce obiceiuri ai legate de toaleta fetitei sau baietelului? Ce produse ai folosit pentru ingrijirea corporala a bebelusului?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.