„Aș vrea să-l facem pe copil să simtă că-l certăm din dragoste, și oare cum am putea altfel s-o facem decât prin blândețe?” (Turgot)
Copilul tău te ascultă sau face ce vrea el? Trasarea limitelor pentru un comportament exemplar. Până unde mergi cu permisivitatea? Unde te oprești? E nevoie de așa ceva? Iată o abordare complexă a educării unui copil.
Parcurgerea procesului de disciplinare a copiilor, un traseu ca de Formula 1, am putea spune, este un aspect esențial din educația parentală. Presupune stabilirea unor limite de toleranță și înțelegere, cultivarea unei conduite exemplare, pe fondul unui mediu sănătos de formare. Găsirea echilibrului perfect între rigoare și acceptare este esențială atât pentru părinți, cât și pentru copii, astfel încât să se asigure respectul reciproc și buna creștere, în general.
Ce semnifică limitele comportamentale pentru un copil?
Limitele comportamentale sunt orientările care definesc un comportament considerat acceptabil, în cadrul familiei sau al societății. Aceste limite servesc drept model pentru copii, ajutându-i să înțeleagă care sunt granițele unui tip de comportament adecvat. Prin stabilirea unor așteptări clare, părinții oferă o anumită schemă de intervenție, care stimulează un sentiment de siguranță și stabilitate pentru copiii lor.
Repere în procesul de educație și formare
Pe măsură ce cresc, copiii trec prin diferite etape de dezvoltare, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Limitele comportamentale joacă un rol vital în acest proces. Ele acționează ca niște indicatoare, ghidându-i pe copii prin diferite perioade ale vieții lor. De exemplu, un copil mic care învață să împartă este un reper de pregătire, iar limita comportamentală în acest caz va fi încurajarea și aprecierea actului de a împărți, corectând în același timp cu delicatețe orice altă purtare inadecvată.
Odată cu evoluția copiilor, aceste limite se extind pentru a cuprinde noi responsabilități, asumarea răspunderii și conștientizarea socială. Până la adolescență, limitele comportamentale stabilite în copilărie devin o busolă interioară, ajutând la luarea deciziilor și la raționamentul moral.
Rolul disciplinării
Disciplina nu este sinonimă cu pedeapsa. Este o abordare cu mai multe fațete menită să îi învețe pe copii autocontrolul, simțul responsabilității și al răspunderii. Atunci când este aplicată corect, educația devine un instrument puternic de formare a comportamentului (personalității) unui copil. Citește și despre: Limitele îi învață pe copii cum să fie în siguranță, auto-disciplina și le reglează dezvoltarea emoțională
Stabilirea limitelor.Ce e de făcut?
Susțineți acțiunile pozitive
Consolidarea a ceea ce corect presupune recunoașterea și recompensarea unui bun comportament. Acest lucru poate varia de la o simplă laudă până la recompense tangibile. Concentrându-se pe acțiunile întreprinse într-un mod corect, părinții potențează comportamentul dorit, motivându-i pe copii să repete aceste fapte bune. Stabiliți limite rezonabile. Nu le impuneți doar pentru a vă exercita autoritatea, ci pentru că este întradevăr nevoie.
Cultivați empatia
Insuflați compasiunea în abordarea dumneavoastră ca părinte. Înțelegeți că bebelușii explorează lumea și învață despre cauză și efect. Recunoașteți-le emoțiile și oferiți-le alinare atunci când experimentează frustrări sau dezamăgiri. Această empatie pune bazele inteligenței emoționale. Citește și despre: Consecințele ignorării semnalelor transmise de copil și interpretate ca posibil răsfăț
Stabiliți cu claritate unele așteptări
Comunicarea clară a așteptărilor este fundamentală pentru o disciplinare eficientă. Copiii trebuie să priceapă ce anume se așteaptă de la ei, iar părinții pot realiza acest lucru prin trasarea limitelor comportamentale, într-o manieră simplă și repetitivă. Fiți rezonabili, stabilind limite care sunt adecvate copilului dumneavoastră, în funcție de vârsta și înțelegerea lui. Așteptările ar trebui să se alinieze cu capacitățile lui cognitive și emoționale. De exemplu, este rezonabil să cereți unui copil mic să nu-și strice jucăriile, dar să vă așteptați ca un bebeluș să facă același lucru, nu prea e realist.
Aplicați măsuri în mod constant
Consecvența este esențială în disciplinarea copiilor. Atunci când regulile sunt aplicate în mod sistematic, copiii învață că există consecințe previzibile pentru acțiunile lor. Prezumția alimentează un sentiment de siguranță și stabilitate. Iar măsurile, rețineți, să fie valabile pentru toți din jur. Nu-i interziceți copilului să țipe, dacă este permis celorlalți să țipe. Ar mai fi un aspect, deloc de neglijat. În momentul în care unul din părinți stabilește o regulă, copilul poate căuta suport la celălalt. Lipsa consecvenței între mami și tati generează confuzii și neîncredere.
Acordați putere de decizie
Implicăți-vă copilul în procesul de luare a deciziilor ori de câte ori este posibil. Chiar și la o vârstă fragedă, oferiți-i variante de alegeri. De exemplu, lăsați-l să aleagă între două jucării sau să decidă ce poveste să citească. Implicarea oferă un sentiment de autonomie, favorizând independența. Citește pe larg despre: Stabilirea limitelor versus răsfățul în educația copiilor. Cum evităm permisivitatea exagerată
Conștientizarea consecințelor
În loc de aplicarea măsurilor de sancționare, disciplinarea ar trebui să pună accentul pe urmările naturale, pe efecte. A le permite copiilor să simtă rezultatele acțiunilor lor îi va deprinde cu responsabilitatea și îi va ajuta să conștientizeze rezultatele comportamentului lor asupra lor și a celorlalți. Prezentați-le consecințele acțiunilor, asigurându-vă că acestea sunt naturale și logice. Dacă un copil aruncă mâncarea pe jos, urmarea poate fi întreruperea mesei. Cu toate acestea, însoțiți întotdeauna consecințele de o explicație corespunzătoare vârstei. Ajutați-i să priceapă relația de cauză și efect. Lipsa de reacție a părintelui este la fel de eronată ca și disciplinarea prin comenzi de genul: Nu-l împinge!, Nu tipa!, Nu fugi!. Indiferența îi va confirma faptul că e în regulă să-l împingă, să țipe, să fugă.
Îndrumați copilul, fără a pune presiuni
Evitați să puneți o presiune nejustificată asupra copilului pentru a se conforma anumitor conduite. În loc de asta, oferiți-i o consiliere delicată. Dacă o limită este depășită în mod repetat, redirecționați-i cu calm atenția sau propuneți-i alternative. Această îndrumare amabilă încurajează cooperarea fără a crea un stres nedorit. Cicălirea și cedarea vor face ca micuțul să ignore total observațiile pe care i le faceți.
Oferiți răspunsuri pașnice
Reacționați la purtarea problematică cu răbdare, într-o manieră calmă. Bebelușii sunt conectați la emoțiile celor care îi îngrijesc, iar un răspuns calm este un model de control emoțional potrivit. În cazul în care o limită este încălcată, abordați situația fără furie sau frustrare, subliniind comportamentul dorit. Veți constata că micuțul acceptă mai ușor limita, chiar dacă nu-i convine situația. Altfel, n-o să simtă că îi vreți binele, ci o să creadă opusul. Plus că va percepe tonul ca pe o constrângere, jenă, chiar umilință.
Apelați la simțul umorului
O notă de haz poate dezamorsa tensiunea și poate face din impunerea limitelor o experiență mai plăcută. Folosiți spiritul ludic pentru a devia interesul copilului sau pentru a destinde atmosfera. De exemplu, dacă un bebe se împotrivește schimbării scutecului, transformați acest lucru într-un joc, fredonând un cântec haios sau jucând „Cucu bau”. Nu uitați, umorul este apreciat și binedispune!
Aveți răbdare
Rețineți că deprinderea limitelor este un proces progresiv. Este nevoie de timp pentru ca bebelușii să înțeleagă și să asimileze așteptările voastre. Aveți răbdare și oferiți atenționări ușoare. Susținerea copilului, precum lăudarea unui comportament corect, poate fi un stimulent important în procesul de educație.
Fiți model de comportament
Copiii învață prin simpla observare. Fiți un exemplu de urmat pentru copil. Dacă vă așteptați ca bebelușul să fie grijuliu cu animăluțele de companie, arătați-i cum să le mângâie cu blândețe. Dacă doriți ca el să împartă, arătați-i că sunteți un model de sharing în cadrul propriilor acțiuni. Exemplificarea creează un mediu de învățare eficient.
Realizați un ambient sigur
Amenajați-vă locul unde se desfășoară activitățile fizice pentru a ajuta la fixarea limitelor de comportament. De exemplu, protejați spațiul de joacă al copilului astfel încât să reduceți eventualele riscuri, oferindu-i un mediu safe, unde explorarea este din plin încurajată, evident în cadrul limitelor stabilite.
Stabilirea limitelor. Ce contează de fapt?
Echilibrul între rigoare, toleranță și înțelegere
În timp ce disciplinarea este esențială, ea trebuie completată de toleranță și înțelegere. Copiii sunt curioși în mod firesc și sunt sortiți să facă greșeli pe măsură ce explorează lumea din jurul lor. Răspunzând cu toleranță și cu mai multă înțelegere, în detrimentul pedepselor aspre, se va crea un mediu în care copiii se simt în deplină siguranță pentru a învăța din greșelile lor.
Comunicare deschisă
Încurajați dialogul deschis între părinți și copii. Stabilirea unui schimb de opinii le permite copiilor să se exprime, facilitând crearea unui mediu în care aceștia se simt ascultați și înțeleși.
Încurajarea independenței
Faptul de a le permite copiilor să facă alegeri adecvate vârstei stimulează ideea de independență. În timp ce îndrumarea este importantă, acordarea de libertate de acțiune în anumite limite îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile de luare a deciziilor. Respectați individualitatea, fiecare bebeluș este unic! Recunoașteți și țineți cont de temperamentul și preferințele micuțului dumneavoastră. Adaptați-vă abordarea la personalitatea lor, înțelegând că ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul.
Modelarea respectului
Copiii învață prin puterea exemplului. Modelarea unui comportament respectuos față de părinți și față de cei din jur îi determină să înțeleagă cât de important este să trateze fiecare persoană cu demnitate și bunătate.
Respectul reciproc
Respectul este piatra de temelie a unei relații sănătoase între părinți și copii. Este o relație cu implicații din ambele părți, care cere recunoaștere și considerație.
Respectul parental
Respectul față de copii constă în a le recunoaște personalitatea, în a le permite să își exteriorizeze gândurile și emoțiile și în a le aprecia părerile. Părinții ar trebui să se abțină de la un limbaj dur și umilitor, optând în favoarea unei comunicări constructive.
Respectul copilului
A-i învăța pe copii să își respecte părinții presupune accentuarea importanței de a asculta, de a respecta regulile și de a lua în considerare impactul acțiunilor lor asupra celorlalți. Acest respect reciproc consolidează legătura dintre părinți și copii. Citește și despre: 7 semne de STRES la copii pe care păriții trebuie să știe să le recunoască
Investiția de durată a parentingului favorabil
O educație parentală constructivă constă în recurgerea la disciplină, înțelegere, respect, având scopul de a stimula buna creștere a copilului. Este o investiție cu beneficii durabile, o strategie cu mulțumiri pe viață.
Construirea stimei de sine
O abordare de educație parentală de tip pozitiv clădește stima de sine a unui copil. Prin concentrarea asupra punctelor forte și prin încurajarea eforturilor lor, copiii capătă un sentiment sănătos de încredere în ei înșiși.
Dezvoltarea inteligenței emoționale
Inteligența emoțională este cultivată prin empatie și înțelegere. Parentingul optimist le permite copiilor să gestioneze și să își conștientizeze emoțiile, stimulând astfel inteligența emoțională care le va fi de folos până când vor deveni adulți.
Dezvoltarea valorilor pe tot parcursul vieții
Valorile insuflate prin intermediul parentingului pozitiv devin busola care îi ghidează pe copii pe tot parcursul vieții. Valori precum onestitatea, integritatea și empatia nu sunt doar predate, ci și experimentate în cadrul familiei.
Rezultatele unei abordări eficiente
O abordare cu tact a disciplinei, bazată pe înțelegere, toleranță și respect, generează rezultate pozitive. Copiii crescuți într-un mediu cu o bună educație parentală au mai multe șanse să manifeste empatie, flexibilitate și abilități de relaționare solide. Mai mult, ei tind să asimileze limitele comportamentale fixate în copilărie, ceea ce le va servi drept ghid în luarea unor decizii etice și în formarea unor legături sănătoase la maturitate. Citește pe larg despre: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.