- De ce este atât de importantă încrederea în sine la copii?
- Cauzele principale ale lipsei de încredere în sine
- 7 Metode simple pentru a cultiva încrederea în sine a copilului
- 6 activități care ajută la cultivarea încrederii în propria persoană
- 10 moduri în care să gestionezi copiii cu o încredere scăzută în propria persoană
Încrederea în propriile abilități este esențială pentru succesul academic al copiilor, pentru angajarea lor în diverse activități, în diferite relații sociale și, în cele din urmă, pentru binele lor psihic. Copiii care nu au încredere în ei înșiși tind să fie timizi, introvertiți, să își impună ei înșiși limite rigide și să aibă o gândire rigidă. Copiii care se bazează pe propriile abilități și capacități sunt entuziaști, activi și se simt bine în pielea lor. În acest articol poți citi informații despre modul în care se dezvoltă încrederea copilului în el însuși și despre cum poți tu, ca adult, să stimulezi și să susții acest proces.
Ce este încrederea în propria persoană?
Încrederea în propria persoană este definită ca modul în care ne privim pe noi înșine și măsura valorii pe care ne-o dăm. Atunci când avem un respect de sine crescut ne simțim prețuiți, avem încredere în resursele personale, avem o calitate sporită a vieții și o stare optimă de sănătate psihică. Încrederea în propria persoană ne susține creșterea pe toate planurile și ne oferă o protecție față de eșec. Prin contrast, încrederea scăzută în propria persoană are efect diametral opus, până în punctul în care individul nici măcar nu își mai cunoaște identitatea.
Respectul de sine nu este ceva predeterminat sau stabil.
El poate crește sau poate scădea. Copiii mici au o încredere imensă în propria persoană, probabil datorită lipsei de realism, dar pe măsură ce aceștia cresc, încrederea în sine poate scădea semnificativ. Ulterior, încrederea în sine crește la vârsta adultă, până spre 60 ani, după care scade, pe măsură ce îmbătrânim. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
De ce este atât de importantă încrederea în sine la copii?
Încrederea în sine are un rol esențial în fericirea copilului și îi influențează acestuia dezvoltarea ca individ. Copiii cu o mai mare încredere în ei înșiși se simt mai încrezători și mai capabili. Ei sunt mândri de ceea ce sunt și ceea ce au realizat și nu ezită să ceară ajutor sau să își susțină punctul de vedere. Încrederea în sine a copiilor stă la baza următoarelor trăsături de caracter:
Reziliență, adică acea abilitatea de a persevera după eșecuri și dezamăgiri.
Un simț al controlului, esențial pentru motivația intrinsecă.
Abilitatea de a desfășura activități independente.
Sentimentul că este respectat.
Siguranța în relațiile pe care le construiește.
Abilitatea de a lua decizii echilibrate, în ciuda presiunii grupului.
Pe de altă parte, lipsa reacțiilor pozitive și a sprijinului adecvat determină un nivel scăzut al respectului de sine și, odată cu acesta, la:
Frustrare, furie, tristețe, anxietate.
Pierderea interesului pentru învățare.
Dificultăți în a lega și a păstra prietenii.
Izolare și tendința de a ceda sub presiunea grupului.
Mecanisme de apărare defectuoase, de tipul evitării sau al renunțării precoce.
Cauzele principale ale lipsei de încredere în sine
Încrederea în propria persoană este un concept complex, influențat de o serie de factori genetici și de mediu. Deși modul în care se formează nu este pe deplin elucidat, se știe care sunt elementele care declanșează lipsa încrederii în propria persoană. Studiile arată că laudele exagerate setează standarde pe care copiii nu le pot atinge și care au ca rezultat scăderea încrederii în propria persoană și dezvoltarea tendințelor narcisiste. Adulții nu trebuie să laude rezultatele, ci efortul.
Victimizarea. Copiii care sunt victime ale bullyingului sau ale unui comportament agresiv sau ostil au un respect diminuat pentru propria persoană.
Indicele de masă corporală crescut. Studiile au demonstrat că un indice de masă corporală crescut este un precursor important al lipsei de încredere în propria persoană.
Stresul academic. Depresia, anxietatea și stresul academic sunt factori importanți ai unei slabe încrederi în propria persoană și ai unei calități scăzute a vieții.
Critica din partea părinților și a altor persoane de îngrijire. Criticile formulate astfel încât să sugereze că viața ar fi mai bună în absența copilului, ignorarea copilului, tratarea acestuia ca și cum ar fi doar un motiv de stres, comparațiile nefavorabile pot deteriora imaginea de sine a copilului. Citește și despre: Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului
7 Metode simple pentru a cultiva încrederea în sine a copilului
Încrederea în sine este esențială pentru succesul pe termen lung. Participarea la viața de familie și la activitățile sociale, puterea de a cere ajutor și de a primi sprijin constructiv sunt elemente care sporesc încrederea și respectul pentru propria persoană. Principala provocare a părintelui este să găsească echilibrul între susținere, supraprotecție și realism. Următorii factori pot influența în vine încrederea în sine a copilului:
Aprecierea: copiii trebuie apreciați pentru eforturile depuse, nu numai pentru rezultatele favorabile;
Prietenii: copiii trebuie încurajați să aibă un număr mic de prieteni care îi acceptă așa cum sunt;
Calitățile personale: copiii trebuie sprijiniți să își folosească propriile calități pentru a avea un impact pozitiv asupra propriilor persoane și a celor din jur;
Iubirea: copiii trebuie să se simtă iubiți și apreciați. Simplul gest de a le spune, din senin, „Te iubesc” poate avea un impact extraordinar;
Senzația de apartenență: copiii trebuie încurajați să își dezvolte un sentiment de apartenență la o comunitate, la un grup;
Testarea de lucruri noi: copiii trebuie încurajați să încerce lucruri noi, indiferent dacă se vor dovedi talentați sau nu;
Dezvoltarea abilității de a gestiona problemele: copiii trebuie învățați că problemele pot fi depășite cu calm, încercând mai multe abordări, cerând ajutor și exersând blândețea și iubirea pentru propria persoană, atunci când lucrurile nu merg cum ar trebui.
6 activități care ajută la cultivarea încrederii în propria persoană
Încrederea în sine nu este o abilitate predeterminată; ea poate varia și poate fi educată. Următoarele activități îl vor ajuta pe copil să își modeleze mintea într-o manieră flexibilă, pornind de la ideea că trebuie să aibă încredere în ceea ce sunt:
Creează o cutie cu amintiri. Găsește o cutie suficient de mare, în care să păstrezi diplome, certificate, premii, medalii, fotografii, obiecte confecționate de ei și așa mai departe. Discută cu copilul despre ce merită păstrat în cutie și încurajează-l să adauge nu numai premiile, ci și diplomele de participare la diferite activități. Periodic, revedeți împreună conținutul cutiei și încurajează-l pe copil să își amintească de greutățile și provocările pe care le-a întâmpinat și pe care le-a depășit.
Formulați afirmații. Împreună cu copilul, gândiți-vă la afirmații pozitive pe care le puteți nota într-un jurnal sau pe niște cartonașe și pe care le puteți lipi pe frigider. Încurajează copilul să le citească zilnică și să își construiască singur o mantră simplă de autoomotivare.
Puterea unicității. Adesea ne simțim presați să arătăm și să ne comportăm ca altcineva, să gândim și să simțim ca toți cei din jur. E important să observăm asemănările care ne unesc, dar la fel de important este să fim conștienți și de lucrurile care ne deosebesc, care ne fac unici. Copilul poate face o lista a propriilor „puteri” și a modurilor în care se deosebește de ceilalți prieteni ai săi; ajută-l să găsească moduri în care aceste diferențe îl ajută să aibă succes.
Cinci lucruri care îmi plac la mine însumi. Amintește-i mereu copilului cât de important este să fim conștienți de cât de unici și de uimitori suntem, fiecare dintre noi. Ajută-l să faceți o listă cu lucrurile care îi plac la propria persoană.
Scrisoare de dragoste pentru mine însumi. Pornind de la exercițiul anterior, construiți o „scrisoare” în care fiecare propoziție începe cu „Eu sunt” și care scoate în evidență calitățile copilului și modul în care acestea îl ajută.
Jurnalul personal. Jurnalul este un instrument util la orice vârstă și îl poți ghida pe copil să îl folosească în ideea de a-și retrăi succesele și de a deveni conștient de propriile calități.
10 moduri în care să gestionezi copiii cu o încredere scăzută în propria persoană
Atunci când un copil este diferit de marea masă a colegilor săi, acest lucru poate determina un respect redus pentru propria persoană. Este motivul pentru care se consideră că este atât de important ca adulții să discute cu copiii nu numai despre asemănările dintre ei, ci și despre acele deosebiri care îi fac unici. Conform studiilor următoarele recomandări pot îmbunătăți comunicarea cu un copil cu un respect de sine scăzut.
Fă-ți întotdeauna timp pentru a asculta gândurile, sentimentele și grijile copilului.
Creează medii și situații în care copilul poate avea succes și susține-l așa cum are nevoie.
Oferă-i copilului libertatea de a face greșeli fără a fi judecat sau criticat;
Menține așteptări realiste de la copil.
Ajută copilul să gestioneze gândurile neplăcute fără a fi judecat pentru ele.
Permite-i copilului să dobândească și să exercite un nivel superior de control în ceea ce îl privește.
Accentuează ideea conform căreia copilul este iubit pentru ceea ce este, fără ca iubirea să fie condiționată de alți factori.
Oferă un bun exemplu demonstrând că tu ai o părere bună despre propria persoană.
Cultiva umorul în relațiile de familie și în cele interpersonale.
Repetă ideea că nu e nevoie să își imite colegii sau prietenii pentru a se face plăcut.
Până la vârsta adolescenței, încrederea în sine devine un factor predictiv al succesului academic. Un nivel ridicat al încrederii în propria persoană determină rezultate favorabile în ceea ce privește cariera, relațiile sociale, percepția asupra semenilor și starea generală de bine.
Prin contrast, lipsa încrederii în sine se poate asocia cu un comportament antisocial, abuz de substanțe și în cazuri extreme cu tulburări ce duc spre suicid.
Încrederea în sine și respectul pentru propria persoană sunt fundamentale pentru buna dezvoltare a copilului. Ele îi oferă copilului încredere atunci când se simte diferit și când devine conștient de propria individualitate. Încrederea în sine este cea care îi permite copilului să se dezvolte așa cum își dorește și care îi asigură susținerea psihologică de a se simți mândru de propria persoană. Nici un efort nu e prea mare, atunci când urmărești acest rezultat. Citește și despre: 8 moduri prin care poți identifica potențialul copilului tău cât mai devreme