Carnea de curcan este o sursa foarte buna de proteine de calitatea I, grupul de vitamine B, fier, siliciu, zinc, minerale implicate in cresterea armonioasa a copiilor si in buna functionare a sistemului imunitar. Carnea de curcan se digera usor si este lipsita de toxine.
Carnea de curcan poate fi introdusa in alimentatia bebelusului chiar din primul an de viata, din jurul lunii a 7-a, atunci cand se recomanda introducerea carnii. Carnea de curcan nu este buna doar pentru bebe. Este perfecta si pentru mami si tati asigurand o stare de bine prin continutul bogat de triptofan, cunoscut si sub numele de „hormonul fericirii”. De asemenea are un continut scazut de colesterol.
Avand atatea beneficii asupra sanatatii o poti include in meniul saptamanal al copilului cel putin o data pe saptamana. Prepara aceasta ciorbita de perisoare din piept de curcan pentru toata familia. Cu siguranta ca va fi super apreciata.
Ingrediente ciorbita cu perioare din piept de curcan:
500 grame carne tocata din piept de curcan
1 ou de gaina
2-3 morcovi
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 telina mica
2 ardei gras culori diferite
1 fir de praz
1 dovlecel
1 ceapa medie
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
2-3 rosii zemoase
1-2 lingutite oregano
1-2 linguri ulei de masline
1/2 lamaie
Timp de preparare: 2 ore
Mod de preparare ciorba cu perisoare de curcan pentru bebelusi:
Se pun aproximativ 3-4 litri de apa la fiert cu o lingurita rasa de sare (dupa 1 an) si o lingutita de oregano. Se curata legumele: morcovii, pastarnacul, patrunjelul, telina si se pun la fiert tocate bucati mai mici sau mai mari dupa preferinte. Se toaca si prazul si se adauga in oala. Se lasa sa fiarba la foc mic 30 de minute. Cat timp fierb legumele se prepara compozitia pentru perisoare.
Compozitia pentru perisoare poate cuprinde: carnea tocata de curcan, oul, o lingurita de sare (dupa 1 an), o lingurita de oregano, 3-4 fire de marar si patrunjel tocate marunt, o ceapa tocata marunt, un morcov mic dat pe razatoarea mica, cateva fasii de ardei gras tocate marunt, putin dovlecel dat pe razatoarea mica. Pentru legarea pastei de perisoare nu este obligatoriu sa adaugati orez, acesta este optional. Dupa ce aceste ingrediente au fost amestecate bine se pun perisoarele in ciorba data la foc mic cu ajutorul unei linguri. Cand perisoarele se urca la suprafata inseamna ca sunt aproape fierte. Puteti da perioarele intr-un clocot in alta apa si apoi le mutati in oala cu legume.
Dupa ce au fost adaugate perisoarele se pun si restul legumelor care fierb mult mai repede: ardeii grasi tocati marunt, dovlecelul taiat cubulete mici sau rondele, si cele 2-3 rosii date pe razatoarea mare. Se lasa la fiert in continuare la foc mic pana cand periosarele nu mai au nici o urma de roz in interior (trebuie verificat).
La sfarsit se adauga mararul si patrunjelul tocat marunt. Se mai lasa 5 minute si se inchide focul. Dupa ce focul a fost stins se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si 1-2 linguri de ulei de masline. Se amesteca bine.
Pentru un aport de grasimi bune se pot adauga in supe si ciorbe seminte de in si/sau dovleac, renumite pentru continutul bun de omega 3, macinate in blender cu putina zeama.
De la ce varsta pot fi oferite perisoare din piept de curcan?
Acesta reteta este potrivita dupa varsta de 1 an dupa ce au fost introduse majoritatea legumelor, sarea si oul intreg. Pentru compozitia perisoarelor se va folosi doar piept de curcan tocat si nu tocatura care se gaseste de-a gata in magazine deoarece poate contine adausuri de slanina si alte ingrediente ce pot fi nepotrivite pentru copii mici.
Citește și despre:
Retete diversificare 6-12 luni
Meniu săptămânal 9-12 luni
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni
Idei de gustari copii
Pachetul pentru scoala
Ghid retete de vara pentru copii
Capere la bebeluși + 5 Rețete
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.