Unul dintre cele mai iubite și consumate alimente de noi, românii – carnea de porc – a primit undă verde de la OMS pentru a intra în alimentația copiilor mici și foarte mici. Carnea de porc este sănătoasă și bogată în proteine, vitamine și minerale. Cu condiția să fie și curată, adică fără adaosuri de hormoni de creștere și alte mizerii care o fac să reziste mai mult pe rafturi și o „coafează“. Vestea bună este că de acum se poate! Găsești la Kaufland! Primul lanț de magazine în care 100% din carnea de porc de la Raftul românesc provine de la porci născuți și crescuți în România. Și nu doar atât: Kaufland sprijină, prin această acțiune, fermierii locali, micii producători români, să adere la primul program de bunăstare a animalelor, ce aduce noi standarde de calitate pentru creșterea porcilor. Cu alte cuvinte, la Kaufland găsim carne de porc născut și crescut în România cu cereale din țara noastră, atent și periodic verificată.
Tot ce trebuie să mai știm este cum o pregătim ca să fie potrivită celor mici de Crăciun. Carnea de porc este sănătoasă. Este săracă în sare, dar bogată în proteine, vitamine și minerale.
INFO Clubul bebelușilor: Carnea de porc conține fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc, vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină.
Fierul de care un sugar are nevoie la vârsta diversificării, când resursele de fier ale laptelui matern se diminuează, se regăsește în carnea de porc. 100 de grame de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier.
Cu proteinele la fel stă treaba! 100 g oferă aproape jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Zincul dintr-o porție de 100 g de carne de porc asigură 30% din necesarul zilnic. Există studii care arată că, în comparație cu alte alimente, fierul, zincul și vitamina D din carnea roșie sunt mai bine asimilate de organism. O calitate care o face potrivită, mai degrabă copiilor și tinerilor, decât persoanelor după 40 de ani, vârstă după care fierul se depune în țesuturi, favorizând apariția diabetului bronzat (hemocromatoza).
Carnea de porc e sănătoasă pentru copii
În țara noastră, de Crăciun se consumă porc. După vechile scheme de diversificare, carnea se introducea în alimentația copiilor mai târziu, iar carnea de porc se considera potrivită acestora abia după vârsta de 2 ani sau chiar mai încolo. Însă, ținând cont că rezervele de fier ale sugarilor sunt pe sfârșite la vârsta de 6 luni, acum toți nutriționiștii (și OMS) recomandă introducerea cărnii de orice tip încă de la începutul diversificării.
Elena a fost la Kaufland pentru a cumpăra carnea necesară pregătirilor de Crăciun și Anul Nou și a descoperit Raftul Românesc. 100% din carnea de porc de la Raftul Românesc provine de la porci născuți, și nu doar crescuți în România. Iată ce am aflat.
Carnea de porc – 3 reguli pentru sănătate
Meniul tradițional de Crăciun și Anul Nou al românilor este alcătuit cu preponderență din carne de porc. Ciorba, friptura, sarmalele, piftia și cârnați sunt personajele principale. Pentru a fi singură că pui în farfuria copilului tău o mâncărică sănătoasă preparată din carne de porc, trebuie să ai în vedere 3 reguli principale:
Să fie curată. Adică provenită cum ne place să spunem „din surse sigure“. Astăzi, una dintre cele mai sigure surse din care o poți obține având garanția că este curată, este Kaufland, primul lanț de magazine în care 100% din carnea de porc de la Raftul Românesc provine de la porci născuți, și nu doar crescuți în România, ca urmare a extinderii programului de stimulare a producției interne. Totodată, compania sprijină fermierii să adere la primul program de bunăstare a animalelor, ce aduce noi standarde de calitate pentru creșterea porcilor.
Ce au făcut cei de la Kaufland, de fapt? Au demarat un proiect în urmă cu 3 ani, în 2017 prin care au început să dezvolte fermele locale de porci, ajutându-le să adere la standarde superioare de bunăstare a animalelor, să introducă un sistem de hrană cu cereale 100% românești, periodic analizate, dar și un sistem de audit de siguranță și calitate pentru ferme, hrana porcilor și monitorizarea stării de sănătate a animalelor.
În prezent, în toate magazinele Kaufland este livrată săptămânal carne proaspătă de porc ce provine de la peste 5.000 de porci născuți și crescuți în România.
Să fie corect preparată, pentru ca piticul (dar și noi, adulții) să putem profita de ceea ce oferă carnea de porc. Asta înseamnă că ar fi de preferat ca prepararea ei termică să fie făcută prin:
- fierbere
- la rotisor
- la cuptor
- la grătar
Evitați prăjirea cărnii în ulei!
Carnea de porc conține mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate (adică din cele rele). Conținutul de grăsimi diferă în funcție de partea din care provine – cotlet, piept, burtă etc. Pentru cei mici care o vor gusta prima oară, partea cea mai bună o reprezintă cotletul și mușchiul de porc. Când pregătești mâncare pentru cel mic, îndepărtează grăsimea de pe carne și abia apoi gătește-o.
INFO Clubul Bebelușilor: 100 g de 2-3 ori pe lună este porția optimă pentru un bebeluș mai mic de 3 ani.
Să fie combinată cu garnituri sănătoase. O mare greșeală pe care o facem noi este asocierea cărnii cu alimente nepotrivite care nu fac decât îngreuneze digestia și să ne ducă spre obezitate. Dintre cele mai nepotrivite combinații sunt cartofii, pâinea, orezul și mămăliga. Varianta sănătoasă o reprezintă legumele, pe care le poți pregăti în fel și chip:
- legume la grătar
- legume fierte în apă sau în abur
- legume la cuptor
- legume murate
- legume trase în unt la tigaie.
Meniul de Crăciun și Anul Nou al unei familii cu copii
Să presupunem că avem la masa de Crăciun și Anul Nou copilași până în 2 ani (pentru cei mai mari nu mai există restricții legate de carne, pot mânca orice, dacă alimentul este sănătos preparat). Ce le putem oferi la masă celor mici pentru a fi siguri că nu vom avea probleme?
Ciorbă? DA! Cam toate variantele de ciorbițe cu carne de porc sunt sănătoase și bune pentru un copil sub doi ani. Mai puțin, desigur, cea cu carne de porc afumată, care nu e recomandată nici pentru adulți. O ciorbiță îi oferă celui mic legume de tot soiul, cărniță, suc de roșii, ou și smântână dacă e dreasă în felul acesta și borș. Sunt sănătoase cu atât mai mult cu cât sunt făcute în casă și știi ce pui în ea, cum ar zice mama.
Friptură? DA! Cum spuneam, carnea de porc potrivită pentru cei mici este mușchiulețul și cotletul, pentru că sunt cele mai slabe părți pe care ni le oferă porcul. Pregătește-o la cuptor, fără ulei, cu cimbru, salvie, usturoi, chimen, boia dulce, lângă care poți pune ceapă, morcovi, țelină, mere. Iese delicioasă fierbând doar în sucul lăsat de carne și de legume.
Cârnați? DA! Dacă sunt preparați în casă, folosind carne slabă în amestec (porc și vită), sunt potriviți și pentru cei mici. Cei din comerț, însă, conțin prea multă grăsime pentru cei mici, în plus, nu știm exact ce conțin. Pregătește-i în casă și prepară-i fierți în apă, la cuptor, copți în tavă la cuptor sau la grătar.
Tobă, piftie? DA, la fel, dacă este preparată în casă și s-a folosit cărniță slabă, deși și cârnații și toba, dacă vrem să o oferim celor mici, ar trebui pregătită special pentru ei.
Sarmalele? Dacă îi vrem la masă și pe cei mici, putem prepara sărmăluțe din carne de porc slabă (mușchi sau cotlet). În acest fel, chiar și cei sub 1 an pot gusta sărmăluțe, după ce se va îndepărta frunza de varză în care au fiert.
CITEȘTE MAI MULTE: Kaufland dezvoltă primul program agricol pentru carne de porc românească în magazine și introduce noi standarde de calitate pentru creșterea porcilor
Iată rețeta de sarmale cu carne de porc potrivită pentru toți membrii familiei:
SARMALE CU CARNE DE PORC
Ingrediente:
- 1 varză cu frunze late
- 500 g de mușchi de porc tocat
- 1 ceapă
- 1 ceașcă de orez
- 1 cub de unt
- 2 linguri de pastă de tomate
- cimbru uscat
- boia dulce
- busuioc uscat
- bulion
- 1 legătură de mărar verde
- 2-3 frunze de dafin
- 1 ceașcă de borș
Mod de preparare:
- Pune apă cu un praf de sare la fiert într-o oală mare, scobește cotorul verzei si rupe-i primele frunze murdare, ori lovite. Pune varza în oală cu cotorul în sus și folosește două furculițe pentru a desprinde frunzele de varză pe măsură ce fierb. Le scoți și le lași la răcorit.
- Pregătește compoziția sarmalelor. Toacă mușchiul de porc și pune carnea tocată într-un bol.
- Taie ceapa mărunt și pune-o la fiert într-o tigaie cu un cub de unt, până ce se înmoaie. Ceapa nu se oferă copiilor mici în stare crudă.
- Adaugă peste ceapa înmuiată orezul spălat și scurs de apă, apoi adaugă și paste de tomate. Amestecă și mai ține pe foc încă 1-2 minute.
- Compoziția din tigaie toarn-o apoi peste carnea tocată.
- Condimentează cu boia dulce, cimbru, mărarul tocat și busuioc uscat. Amestecă. Nu pune sare! Cei mari pot adăuga sare după gust direct în farfurie.
- Taie nervurile groase ale frunzelor de varză fierte, apoi pune compoziție de carne pe fiecare frunză și rulează sarmalele.
- Așază-le într-o oală, punând mai întâi nervurile tocate mărunt, apoi sărmăluțele, una lângă alta, acoperă cu varză tocată și acoperă-le cu apă. Dacă ai supă clară de legume, le poți fierbe în supă.
- Pune oala pe foc mic, acoperită, și lasă să fiarbă 45 de minute sau până când sunt fierte frunzele de varză
- Adaugă bulionul, frunzele de dafin și borșul, clocotit separat într-o crăticioară. Lasă să fiarbă încă 15-20 de minute, să scadă puțin lichidul și să se frăgezească bine.
- Servește-le calde, alături de mămăligă.
Poftă bună! Să aveți Sărbători frumoase și liniștite!
CITEȘTE ȘI: TURTĂ DULCE îndulcită cu curmale! Desertul adorat de copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.