Logica din spatele ipotezei că adăugarea cerealelor în laptele de la culcare va îmbunătăți somnul este ușor de înțeles. Pare logic că, oferindu-i bebelușului o sticlă mare de lapte cu cereale, îi va umple stomacul și-l va face să doarmă toată noaptea. Iar dacă e plin, nu se va trezi în mijlocul nopții plângând, nu? Perfect! Cereale = 10 ore de somn. Problemă rezolvată. Doar că ecuația pentru un somn bun nu este la fel de simplă. Iată de ce!
Diversificarea începută în jurul vârstei de 6 luni protejează copiii de o serie întreagă de complicații, inclusiv boli, alergii alimentare (în caz de istoric familial), deficiență de fier și obezitate. Foamea este un motiv pentru care bebelușii se trezesc în timpul nopții și plâng. Acest lucru este valabil mai ales pentru nou-născuții care trebuie să mănânce cel puțin o dată la 3 ore. Deci, dacă singurul motiv pentru care bebelușul se trezește noaptea este că suferă de foame, atunci introducerea altor alimente îl va ajuta, probabil, să-și îmbunătățească somnul și să-l facă să doarmă mai multe ore pe timp de noapte. Cu riscurile mai sus amintite…
Regresia de somn
Dar (așa cum vă poate spune orice părinte care are ochii împăienjeniți de somn) foamea nu este singurul motiv pentru care un copil se trezește noaptea, e poate cel mai rar motiv. Mulți copii dorm prost pe timp de noapte datorită altor probleme legate de somn sau, probabil, pentru că întâmpină o regresie de somn. Ca să definim această situație: regresia de somn apare cel mai adesea în jurul vârstei de 4 luni și se caracterizează tocmai prin treziri dese care nu au nicio legătură cu foamea. Nu te grăbi să începi diversificarea adaugând cereale la masa de seară a bebelușului. E prea devreme!
E vorba, mai degrabă, de nerespectarea unor reguli de rutină: fie somnul de prânz e prea aproape de cel de seară, fie acumulează multă oboseală în timpul zilei, fie îi e prea cald/frig, îl dor dinții care încep să-i crească, ori îl deranjează zgomotele. Aceste neplăceri cauzate de regresia de somn pot fi înlăturate prin instaurarea unei rutine care să fie urmată, oferindu-i astfel control. Pe măsură ce cresc bebelușii, mesele nocturne se răresc pe timp de noapte. La 4 luni, majoritatea copiilor au nevoie de 1-3 mese pe timp de noapte; la 6 luni, un bebeluș aflat la începutul diversificării alimentației, tot mai are nevoie de 1-2 mese de lapte pe timp de noapte. Doar așa primește toate caloriile de care are nevoie!
Deci, dacă copilul se trezește frecvent în timpul nopții, probabil că problema nu este foamea (sau nu doar foamea). Dacă copii nu dorm bine, cel mai probabil este pentru că și-au format obiceiuri proaste de somn, nu pentru că le este mereu foame. De aceea nu există nicio legătură reală între un somn neîntrerupt de noapte și adăugarea cerealelor în ultima masă de lapte a zilei. Tu ai dormi mai bine dacă ai înghiți la culcare un milkshake extralarge? Sau efectul ar fi chiar pe dos? CITEȘTE ȘI: 5 motive importante (și NORMALE) pentru care bebelușii alăptați se trezesc să pape peste noapte
Nu mâncarea îi adoarme pe bebeluși
După primele 5-6 luni, diferența dintre bebelușii care dorm toată noaptea și cei care se trezesc frecvent este legată de modul în care obișnuiesc să adoarmă, nu de plinătatea burticilor. Bebelușii care sunt capabili să se calmeze sau să readoarmă singuri sunt cei care au cel mai puțin nevoie de ajutor în timpul nopții. Pe măsură ce trecem în primul an, dacă ne concentrăm pe obiceiurile bune de somn, cum ar fi păstrarea aceleiași ore de culcare și crearea unei obișnuințe de a se calma și adormi singurel, acestea (nu caloriile alimentației diversificate) vor deveni cele mai bune soluții pentru cel mai bun somn de noapte al copiilor noștri.
CITEȘTE ȘI:
Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului
Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Regresia somnului la bebelusi
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.