- Calitățile laptelui matern pe care orice mămică trebuie să le cunoască
- Beneficiile alimentaţiei naturale (cu lapte matern) pentru mamă:
- Durata ideală a alăptării și alăptarea la cerere
- La ce vârstă ar trebui să încep să-i diversific dieta bebelușului alăptat?
- Bebelușul tău trebuie să fie pregătit pentru diversificare
- Alăptarea copilului după 2 ani
- Alăptarea și întoarcerea la muncă
- Copilul meu refuză sânul. E gata să fie înțărcat?
Datorită compoziției sale benefice laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Asigură o creștere și dezvoltare optimă, precum și protecție împotriva anumitor boli. Dar care este durata alăptării pentru a obține aceste beneficii? Până la ce vârstă îndeplinește laptele matern nevoile nutriționale ale bebelușului?
Calitățile laptelui matern pe care orice mămică trebuie să le cunoască
Laptele matern este perfect pentru nevoile bebelușului, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Are particularitatea de a fi dinamic: compoziția sa se schimbă în timpul zilei, săptămânii, pentru a oferi bebelușului toți nutrienții și alte substanțe de care are nevoie pentru creșterea și sănătatea acestuia. Compoziția laptelui matern se adaptează și la vârsta bebelușului. Astfel, în cazul unei nașteri premature, laptele matern va fi mai bogat în proteine și acizi grași, esențiali pentru dezvoltarea creierului copilului prematur. Iată 8 avantajele importante ale laptelui matern asupra bebelușului:
- cel mai complet și nutritiv aliment până la diversificare;
- adaptarea automată la nevoile bebelului;
- rol protectiv antiinfecţios şi antialergic;
- rol protector faţă de enterocolită necrozantă;
- contribuie la imunitate prin anticorpii conținuți și care lipsesc din laptele praf;
- cel mai bun agent profilactic pentru: marasm (depresie), obezitate infantilă, infecţii, diabet zaharat;
- conţine modulatori ai creşterii (factori de creştere epidermali şi factori de creştere a nervilor);
- flora intestinală a sugarului alimentat natural conţine bacilus bifidus, ce produce acid lactic şi acid acetic, care scad pH-ul scaunelor.
Beneficiile alimentaţiei naturale (cu lapte matern) pentru mamă:
- ajută uterul să revină rapid la forma inițială după naştere şi previne hemoragia uterină;
- reduce riscul de anemie şi necesarul de fier pentru mama care alăptează;
- accelerează pierderea în greutate;
- protejează împotriva cancerului de sân;
- oferă protecţie împotriva osteoporozei postmenopauzale;
- scade riscul de diabet zaharat de tip 2;
- scade necesarul de insulină la mamele diabetice;
- realizează o legătură emoțională puternică cu copilul;
- este o metodă economică de hrănire a bebelușului.
Durata ideală a alimentației cu lapte matern și alăptarea la cerere
Dupa recomandările OMS, datorită compoziției inimitabile a laptelui matern și a tuturor beneficiilor sale, medicii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. Până la această vârstă, laptele matern acoperă toate nevoile nutriționale ale bebelușului, fără suplimentarea cu alte alimente sau băuturi (nici măcar apă, chiar și în timpul valului de căldură). Conține toate vitaminele, mineralele, oligoelementele, zaharurile, grăsimile și proteinele de care bebelușul are nevoie.
Conform legii cererii și ofertei cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât sânul este mai stimulat și cu atât va produce mai mult lapte, cantitatea de lapte produsă se adaptează și nevoilor bebelușului. Atâta timp cât alăptează la cerere, mama îi va putea oferi întotdeauna bebelușului suficient lapte – cu excepția circumstanțelor medicale speciale. CITEȘTE ȘI: Când devine laptele matern apă chioară?
La ce vârstă ar trebui să încep să-i diversific dieta bebelușului alăptat?
După 6 luni, laptele matern nu mai este suficient pentru a satisface nevoile nutriționale ale sugarului, în special fier și zinc, aflat în creștere și prin urmare, se recomandă introducerea altor alimente solide, pe lângă laptele matern. Aceasta este vârsta recomandată pentru a începe diversificarea. Cu toate acestea, laptele (sân sau artificial) rămâne principalul aliment pentru bebeluși până la vârsta de un an. Între 6 și 12 luni, asigură mai mult de jumătate din aportul de energie necesar sugarului, iar o treime între 12 și 24 de luni, reamintește OMS, care recomandă alăptarea parțială (lapte matern și alimente solide) până la 2 ani.
Diversificarea alimentației copilului exprimă înlocuirea succesivă a laptelui uman sau a formulei cu alimente solide și semisolide, cu rolul apropierii alimentației sugarului de cea a adultului. Aceasta este un act gradual ce durează câteva luni prin suplimentare calorică, într-un moment în care alimentația exclusiv lactată nu mai acoperă nevoile nutriționale și energetice ale sugarului în noua etapă a copilului.
Scopul diversificării alimentelor este mai mult să-l obisnuiască pe bebeluș cu noile arome și texturi, precum legume, fructe și, în cele din urmă, cereale. Deci, nu intrați în panică: luați-vă timp, diversificarea alimentelor trebuie făcută în bunătate și complicitate cu bebelușul. Mai presus de toate, rețineți că diversificarea alimentelor nu ar trebui să înceapă niciodată fără aprobarea medicului dumneavoastră.
Bebelușul tău trebuie să fie pregătit pentru această nouă aventură, diversificarea
Pentru a începe diversificarea, sfatul este același ca și pentru o mamă care nu alăptează. Dacă medicul pediatru nu a menționat niciodată vreun risc de alergii, începeți prin introducerea fructelor și legumelor (surse de vitamina C) la începutul celei de-a șasea luni a copilului dumneavoastră. Oferiți câte un aliment pe rând și așteptați 2-3 zile înainte de a trece la altul. Bebelușul tău ar trebui să digere bine această noutate, atât la propriu cât și la figurat deoarece îi oferă o paletă atât de variată de arome, încât este foarte curios de urmatoarele aromele noi. În al doilea rând, datorită enzimelor sale specifice, laptele matern îl va ajuta să digere bine grăsimile și proteinele.
Laptele înainte sau după piureuri?
Totul depinde de profilul alimentar al copilului tău. Dacă este mai mult de tipul mâncătorului greu, începeți cu piureul pentru a-i stârni curiozitatea, apoi terminați cu laptele. Dacă, pe de altă parte, observați că bebelusului este mult mai atras de piureuri decât în laptele tău, inversați și începeți mai întâi cu laptele pentru a vă asigura de contribuțiile sale în materie de nutrienți. În cele din urmă, rețineți că este recomandabil să nu încorporați piureul în sticle: scopul diversificării este, de asemenea, familiarizarea bebelușului cu lingura și cu noile alimente.
După 12 luni, bebelușul nu trebuie să bea mai mult de 500-720 ml de lapte pe zi. În caz contrar, nu îi mai va fi foame și va refuza alimentele solide. De asemenea, riscă să dezvolte anemie feriprivă. Dacă bebelușul este alergic la lapte, discutați cu medicul despre ce ar trebui să utilizați pentru a-l înlocui. CITEȘTE ȘI: Alăptarea prelungită poate avea riscuri? | Opinia specialiștilor
Cat timp se alapteaza un copil – Alăptarea copilului după 2 ani
După 2 ani, este bineînțeles posibil să continuați să vă alăptați copilul. Această alăptare lungă nu îi amenință în niciun fel sănătatea sau creșterea. Permite bebelușului să se bucure de beneficiile nutriționale ale laptelui matern și de contactul strâns cu mama sa. De exemplu, mamele alăptează până la vârsta de 3, 4 ani sau chiar mai în mult. Adesea, bebelușul se va desprinde în mod natural de sân, iar înțărcarea va fi blândă. Chiar și pentru o durată mai scurtă sau doar parțial, alăptarea este încă benefică pentru copil. Cu toate acestea, trebuie să existe o alegere și un moment de plăcere și pentru mama, care nu ar trebui în niciun caz să „se forțeze” să-și alăpteze bebelușul pentru a urma aceste recomandări. Ascultarea de sine este esențială. Citește și: De ce am continuat alăptarea după 2 ani
Alăptarea și întoarcerea la muncă
Revenirea la serviciu după concediul de maternitate ridică în mod evident problema continuării sau opririi alăptării. Cu puțină organizare, este foarte posibil să continuați să vă alăptați copilul după ce ați revenit la muncă. După cum veți vedea, veți alăpta doar la orele care sunt adecvate programului de lucru, mai ales înainte de muncă, după creșă și la culcare. Și chiar dacă vă întoarceți la serviciu, puteți folosi o pompă pentru sân pentru a oferi laptele pentru bebeluș, astfel încât acesta să poată continua să se bucure de beneficiile acestuia.
Copilul meu refuză sânul. E gata să fie înțărcat?
Nu, nu neapărat. Uneori, un copil va refuza brusc sânul. Cauzele sunt variate, cum ar fi o erupție pe dinți, o infecție a urechii sau alte boli, o schimbare a dietei, adoptarea unui nou săpun sau chiar a unui nou deodorant. Dacă se întâmplă acest lucru, pompați-vă laptele pentru a împiedica blocarea canal de lapte și pentru a vă asigura că este produs suficient pentru a vă satisface copilul atunci când este gata să reia alăptarea. Citește și despre: 14 Motive pentru care bebe plânge și refuză sânul
Încetarea alăptărăă ar fi bine să nu fie o decizie unilaterală, a mamei, deoarece înțărcarea bruscă, forțată, poate reprezenta o traumă pentru copil. Dacă mama nu se simte confortabil să meargă pe autoînțărcare sau să alapteze peste o anumită vârsta a copilului, ar fi bine să apeleze la metode de înțărcare blândă. Ce vârstă are copilul tău și până când ți-ai propus să-i oferi cel mai bun aliment din lume?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.