Nici nu știi exact când s-a întâmplat: cu câteva minute în urmă țineai în brațe un bebeluș, iar acum te trezești supraveghind un preșcolar. Un toddler, cum se mai spune. Și dacă stai bine să te gândești, o mulțime de alte lucruri s-au schimbat: repede, haotic, fără niciun control. Pare că deja îți e dor de bebelușeală…?
#1 Probabil n-o să te mai așezi nici măcar o dată în următorii 3 ani
Cred ca mi-am dat seama că viața de mamă nu devine mai ușoară atunci când am realizat că nu m-a durut spatele cât l-am dus pe Matei în brațe, în schimb mă doare acum, de când tot alerg prin parc după el!
Din clipa în care se trezește și până apuci să pui capul pe pernă seara, ești în picioare și alergi după copil. Când pare să se fi oprit într-un loc, prins într-o activitate care îi place, e suficient să te gândești să te așezi și tu, ca să o pornească iar să exploreze. Trage ușile de la dulapuri, ușa de la cuptor, urcă și coboară scări ore întregi dacă îl lași, iar punctul de atracție al locuinței pare să fie vasul de toaletă. Nu poți să îl lași nesupravegheat nici măcar o clipă.
Citește pe larg: Bebe face primii pași? Cum îl protejezi de căderi și lovituri periculoase când învață să meargă
#2 Ai devenit obsedată de asigurarea obiectelor din locuință?
Mă gândeam că multă lume e exagerată, degetul unui copil nu încape în gaura unei prize, ce e cu nebuneala asta? Până când l-am văzut pe Andrei privind cu atenție la o furculiță pe care o luase din sertar și la priză. În clipa aia l-am luat pe sus și am plecat la magazin să caut protecții. Probabil că deja ai făcut schimbările necesare acasă la tine: ai ancorat mobilierul, ai blocat dulapuri și sertare, ai asigurat prizele și nu ai uitat nici de capacul vasului de toaletă. O să observi că de fiecare dată când ajungi într-un loc nou, indiferent dacă ești împreună cu cel mic sau nu, ți-ai creat obiceiul de a-ți roti privirea pentru a identifica potențialele pericole. Cât despre vacanțele petrecute la hoteluri și pensiuni, ele devin rapid un mic coșmar din punctul de vedere al supravegherii copilului.
Citește pe larg: Cum îl ajuți pe bebe să exploreze în siguranță fără a se pune în pericol
#3 Schimbatul scutecului – un moment cu adevărat terifiant
Cred că cea mai mare problemă care a apărut după ce Sara a început să meargă a fost legată de schimbatul scutecului. Aproape că aș fi preferat să fim mereu 2 persoane care să facem asta, doar să fiu sigură că stă într-un loc. Copilul mănâncă de toate și se mișcă nonstop: se răsucește, pornește de-a bușilea, se ridică în șezut și pleacă direct. De multe ori, scutecul ajunge să fie schimbat din picioare. Iar când este plin, iar copilul nerăbdător, rețeta eșecului e completă.
Citește pe larg: Metode pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?
#4 În bucătărie se poate filma Apocalipsa Zombie
De când a crescut, vrea să facă singur. Să mănânce singur, evident. Nu știu cât mănâncă de fapt, dar din scaunul de masă plecăm direct în cadă. Dacă la începutul diversificării, bebelușul avea mânuțele ocupate cu ceva, în timp ce adultul îi dădea să mănânce, în jurul vârstei de un an lucrurile se schimbă. Pentru că e copil mare și poate singur, cel mic ajunge să împrăștie mâncare mult dincolo de zona scaunului de bucătărie. Nu e de mirare că bucătăria ta este mai curată ca niciodată: în fond, ești obligată să o speli de 3 ori pe zi!
Citește pe larg: De ce stau DEGEABA mamele toată ziua!!!
#5 Nu merită să mai ai lucruri frumoase
Ultima săptămână a fost un coșmar, în fiecare zi Lucas a distrus câte ceva, după care a plâns neconsolat ore în șir, amintindu-și că nu se poate repara. Nici când avea colici nu mi se părea atât de greu!
Evident, copilul tău mai mare de un an nu are nici un fel de respect și considerație pentru bijuteriile tale preferate, pentru colecția de timbre sau scoici și, în general, pentru nimic. Este vârsta la care totul trebuie testat și explorat, desfăcut și înțeles. Nu folosește la nimic să te enervezi, sau să îl enervezi repetând NU de 100000 de ori pe zi. Mai bine amână colecțiile, decorațiunile și lucrurile dragi pentru mai târziu. Citește pe larg despre: Cuvântul preferat al copiilor: ce putem face când copilul spune doar NU
#6 Animator 24/7
Nu îl pot lăsa singur nici măcar să mă duc până la baie. Ori se pune pe plâns, ori mă însoțește. Ba mă mai și întreabă când termin, să vin să mă joc? Ți se părea dificilă etapa anxietății de separare, când bebe era mic? Stai să vezi cum e când te poate urmări prin toată casa! Și asta nu e tot – ai nevoie de o mulțime de activități ca să îl ții ocupat, să îl stimulezi, să îl distrezi, să îi oferi experiențe noi: înot, plimbări, întâlniri de joacă… nicidecum Netflix în pat, niciodată!
#7 Un singur somn pe zi
Îmi amintesc ce ușoară era viața atunci când bebe dormea de 2 – 3 ori pe zi, măcar câte o oră! Apucam sa fac una-alta prin casă, ba dacă aveam noroc, beam și cafeaua reîncălzită. De când nu mai doarme decât la prânz, s-a terminat cu timpul pentru mine!
Unii părinți percep somnul de prânz ca pe o relaxare; alții îl urăsc pentru că durează o mulțime până ce copilul adoarme. Totuși, oricum ar fi, el reprezintă un pic de timp pentru tine, pe care îl poți folosi în mod practic: spălat vase, pregătit cina, aspirat prin casă, întins sau strâns rufe… Să fim serioși, ce credeai, că ai timp de-o carte și-un ceai?
Citește pe larg: Somnul de prânz la copii – Beneficii pentru o creștere sănătoasă
#8 Iadul se dezlănțuie. Din când în când
Bebelușii sunt obosiți sau nervoși, triști sau speriați, sau se simt singuri și neascultați. Copiii, însă, mai au ceva deosebit: furia. Crizele de furie. Pentru că își doresc să fie mari și să poată singuri, când de fapt… nu pot. Tantrumurile sunt unice, memorabile și – dacă s-ar putea, dar nu se poate – de nerepetat. De fapt, furia copilului e exact ca mareele – vine și pleacă atunci când te aștepți mai puțin, lăsându-te epuizată.
Citește pe larg: Tantrumurile copiilor mici sunt normale? Trucuri utile pentru prevenirea lor
#9 Comunicăm mai mult prin cuvinte
Cel puțin tu. Bine, și copilul. Vocabularul său se extinde și se îmbogățește, așa că e mai ușor să vă înțelegeți omenește, ca să zic așa. Bine, în afara momentelor de furie. Ține-te bine: urmează lista nesfârșitelor de ce-uri, comentariile în public și perlele cu care toată lumea se amuză de cât de jenată te fac să te simți. Citește pe larg: Un limbaj dezvoltat oferă un start bun în multe! Ajută-ți copilul să dobândească un vocabular bogat
#10 Copilul se transformă într-un mic abuzator
Abia părea că a înțeles că nu e ok să ne muște, când a început să o tragă de păr pe soră-sa mai mare!
Mușcat, tras de păr, lovit cu palma, cu pumnul, ciupit, împins sunt doar câteva dintre modurile în care copilul își exprimă frustrarea sau testează reacțiile celorlalți. Pentru că nu e la vârsta la care să înțeleagă prea multe despre noțiunea de empatie, e greu să îl dezobișnuiești de asemenea apucături. Probabil că e mai simplu să oferi alternative!
Citește pe larg: 9 Avantajele ale fratelui mai mic pe lângă tachinări, lupte pe jucării, gelozii pe atenția părinților, certuri, supărări, dar mai ales dragostea dintre ei
În viața ta ce s-a schimbat de când… ați tăiat moțul?
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.