Iata ca micutul tau a implinit o luna! Celor mai multe dintre mamici nici nu le vine sa creada cat de repede a trecut timpul. Iar provocarile sunt abia la inceput.
Mami: Probabil ca epiziotomia s-a vindecat iar cicatricea de la cezariana a inceput deja sa nu te mai deranjeze. Chiar daca sanii mai curg, suntem siguri ca stapanesti deja metode solide de a masca micile accidente. Este in regula sa te simti obosita, dar nu ar trebui sa fii trista, epuizata sau lipsita de chef de viata.
Daca te simti depasita de situatie, nu ezita sa ceri ajutorul din partea celor apropiati, iar daca sprijinul lor nu este suficient, apeleaza la un specialist. Iar daca lucrurile stau cu adevarat prost, nu ezita sa apelezi la un psihiatru. Exista medicamente care te pot ajuta si unele dintre ele sunt compatibile cu alaptarea. Citește pe larg despre: Normalitatea somnului la bebeluși. Cum este bine să (a)doarmă bebe
Bebelusul la 4 saptamani
Screeningul pentru displazie de sold
Este momentul cel mai potrivit sa programezi ecografia de sold a micutului, pentru a indeparta orice suspiciune legata de o posibila displazie de sold. La aceasta varsta, chiar daca exista o problema, ea se remediaza in general usor, folosind metode neinvazive. Daca ai o fetita sau daca exista antecedente in familie, e cu atat mai important sa efectuezi aceasta ecografie. Tine cont de faptul ca in unele tari ea este decontata de stat, facand parte din testele care se efectueaza obligatoriu la nou-nascuti.
Citește și despre: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 💕 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Colicile
Avand in vedere ca „in manual” scrie ca ele pot dura pana in jurul varstei de 3 luni, e posibil sa fiti in plin puseu sau sa nu le fi cunoscut deloc. Daca va confruntati cu aceasta problema, probabil ca pana acum ai invatat si care e „orarul” zilnic al crizelor de plans, majoritatea bebelusilor cu colici au asa ceva, si care sunt cele mai eficiente metode de linistire. Chiar daca purtarea micutilor este de ajutor, nu subestima efectul linistitor al zgomotelor albe. Multi parinti spun ca aspiratorul si uscatorul de par le-au fost prieteni de nadejde in aceasta perioada.
Citește pe larg despre: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Acneea bebelusului
Este o alta problema cu care se confrunta multe mamici in aceasta perioada. In general acneea bebelusului are un determinism hormonal si se declanseaza atunci cand nivelul hormonilor materni din sangele micutului scade sub un anumit nivel. Fiind considerata o problema fiziologica, majoritatea medicilor recomanda doar mentinerea unei toalete locale corespunzatoare pentru a preveni suprainfectarea leziunilor cu bacterii oportuniste. In situatiile mai grave poate fi necesara efectuarea unei culturi din secretia din interiorul cosuletelor si o antibiograma, caci la copiii infectati cu stafilococul auriu, de exemplu, poate fi necesara utilizarea unei creme cu antibiotic local, pe leziunile de dimensiuni mari. Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Iritatia de scutec
Reprezinta o alta problema frecvent intalnita in randul bebelusilor, a caror piele este atat de delicata, incat se irita daca sta chiar si pentru scurt timp in contact cu scaunul acid. Daca singura cauza a iritatiei de scutec este faptul ca nu ai fost pe faza sa il schimbi imediat dupa scaun, toaleta locala cu apa si aplicarea unui unguent protector, cum e crema de galbenele, a vaselinei neutre sau a unui produs dermatocosmetic de uz pediatric ar trebui sa fie suficienta pentru a remedia situatia.
Daca insa problema nu cedeaza destul de repede, e posibil ca lucrurile sa fie mai complicate decat par si sa fie vorba si despre o alergie la scutec sau o candidoza cutanata. Medicul este cel mai in masura sa faca diferenta dintre ele si sa recomande tratamentul adecvat.
Activitati cu bebelusul la 4 sapatamani
La aceasta varsta majoritatea bebelusilor isi sustin bine capul atunci cand sunt tinuti in pozitie verticala, rezemati de umarul mamei. Poti profita de asta pentru a-i antrena muschii gatului si ai spatelui, incurajandu-l sa urmareasca o jucarie pe care o misti in fata lui.
CITEȘTE ȘI: La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși și cum le faci față
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.