Poate ca pare puţin copilăresc să discutăm despre dezavantajele naşterii naturale, în condiţiile în care întreaga lume medicală este de acord că acesta este cel mai bun mod de a aduce pe lume bebeluşii sănătoşi de către mămici fără probleme de sănătate. Totuşi, atunci când mergi la medic, când discuţi cu mama sau cu prietenele care au născut deja, probabil că puneţi în balanţă şi ceea ce consideraţi a fi dezavantajele naşterii vaginale. Iată aspectele care pot înclina balanţa alegerii tale într-o direcţie sau în alta.
Ce inseamna sa nasti natural?
Mămicile cred că naşterea naturală se referă la aducerea pe lume a bebeluşului prin expulzie vaginală, in opoziţie cu naşterea prin cezariană. De fapt, definiţia aceasta este foarte generală şi există mai multe tipuri de naştere vaginală: medicalizată şi nemedicalizată. În condiţiile în care alegi să naşti într-o maternitate de stat e puţin probabil să beneficiezi de o naştere complet nemedicalizată, căci vei fi asistată de un obstetrician şi de o moaşă care vor monitoriza evoluţia travaliului, vor face controale la intervale regulate de timp şi, cel mai adesea, vor administra diverse substanţe medicamentoase pentru a regla (sau accelera) întregul proces.
În cazul naşterii nemedicalizate, gravida este lăsată să se deplaseze liber, se urmăreşte într-o manieră cât mai puţin invazivă evoluţia naturală a travaliului, iar expulzia are loc în ritmul şi poziţia pe care gravida le consideră cele mai la potrivite. Pentru ca această opţiune nu este accesibilă la scară largă în România, discuţia noastră se va referi mai degrabă la ceea ce ţine mai mult de realitatea unui spital civilizat din ţara noastră, decât la detalii care ar putea defini o naştere acasă, care în alte state se desfăşoară în condiţii foarte bine reglementate de lege.
Avantaje ale naşterii naturale:
Fără administrarea de calmante, reflexele şi instinctele tale sunt mai puternice, astfel că vei putea să împingi mai puternic, iar faza delicată de expulzie se va scurta considerabil. Perioada de recuperare după naşterea naturală este mai scurtă, cele mai multe mame susţin că au avut, de pildă, o foame de lup imediat după naştere. Durerea din travaliu o ajută pe mamă să aleagă acele poziţii care sunt cele mai favorabile coborârii şi angajării copilului. Mobilitatea pe care o păstrează o gravidă care nu e în permanenţă ataşată la un monitor e de natură să grăbească şi să uşureze travaliul. Ramâi perfect conştientă pe perioada naşterii, ceea ce te ajută să trăieşti experienţa în mod conştient. Sentimentul de realizare de după, este o amintire preţioasă pentru cele mai multe dintre femei. Declanşarea naturală a travaliului reduce riscul de cezariană de urgenţă, la care ajung 50 – 75% dintre femeile care trec prin inducerea travaliului.
Naşterea naturală este minim invazivă, deci nici mama nici copilul nu sunt expuşi riscurilor asociate intervenţiilor medicale diverse. Riscul de a fi nevoie să se apeleze la diverse substanţe externe, de tipul oxitocinei, este redus, ca şi cel de a fi necesară cateterizarea vezicii urinare, sau folosirea vacuumului sau a forcepsului. Partenerul poate participa la mare parte din desfăşurarea travaliului, în cazul în care politica spitalului o permite. Poti folosi metodele şi practicile învăţate în timpul cursurilor prenatale, sau citite în cărţi.
Perioada de spitalizare după naştere este mai scurtă decât în cazul cezarienei, dacă lucrurile merg bine. Eviţi riscurile asociate oricărei intervenţii chirurgicale majore, cum este şi cezariana. Bebeluşul are contact nemijlocit cu mama sa mai devreme decât în cazul majorităţii cezarienelor. Presiunea exercitată de trecerea prin canalul vaginal ajuta la expulzarea naturală a lichidului amniotic din plămânii bebeluşului. Corpul bebeluşului primeşte o infuzie de bacterii benefice în timpul naşterii, această colonizare reducând riscul de infecţii cu germeni patogeni. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Dezavantajele naşterii naturale
Durerea este asociată oricărei naşteri naturale nemedicalizate. Deşi multe mame susţin că metodele de management al durerii fac lucrurile suportabile, teama de durere le face pe multe viitoare mame să apeleze la epidurală. Epidurala îţi permite să îţi economiseşti energia, în cazul unui travaliu lung, pe de altă parte, ea în sine este o cauză de prelungire a travaliului. CITEȘTE ȘI: Consultul preanestezic și anestezia la naștere
În cazuri rare, naşterea vaginală se asociază unor sângerări puternice sau unui puseu de hipertensiune, ele reprezintă un risc mai ales în cazul femeilor care intră în panică în timpul unui travaliu obositor şi îndelungat. Uneori se produc rupturi ale ţesuturilor din jurul vaginului şi a anusului, ele se remediază cu fire de sutură, însă riscul ca mamele să dezvolte incontinenţă urinară sau de fecale din cauza slăbirii planşeului pelvin sunt mai mari la naşterea vaginală. Durerile perineale pot persista pentru o perioadă relativ lungă în cazul mamelor care nasc vaginal. În cazul bebeluşilor mari, sau în diverse alte situaţii, se poate apela de urgenţă la forceps pentru expulzie, ceea ce îl poate răni pe bebeluş.
Realitatea a demonstrat că, deşi naşterea naturală este cea mai bună soluţie pentru mamă şi bebeluş, în cazul în care lucrurile merg bine, există şi situaţii particulare în care cezariana ar fi reprezentat o soluţie mai uşoară, sau chiar salvatoare. Deşi este bine să faci tot ceea ce îţi stă în putere ca să te pregăteşti temeinic pentru o naştere naturală cu importante şanse de reuşită, să îţi păstrezi mintea deschisă şi să accepţi că pot exista momente în care cezariana este o alegere mai înţeleaptă. Nu discutăm despre cezarienele la cerere, motivate pueril de simpla frică de durere sau de lipsa de informare a mamelor, ci despre situaţiile despre care s-a discutat cu măcar un specialist, care a concluzionat că aceasta este soluţia cea mai bună.
Oricum ar veni pe lume, important e ca bebeluşul să fie sănătos, iar tu să fii pregătită să îl îngrijeşti.
CITEȘTE ȘI: Travaliu fără dureri? Da, se poate!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.