Defectele din naştere reprezintă anumite probleme care apar încă din primele momente de viaţă ale bebeluşului. Unele pot fi cauzate de „erori” găsite în materialul genetic al copilului, altele sunt provocate de expunerea fătului la agenţi dăunători cum ar fi medicamente nerecomandate, chimicale sau infecţii.
Defectele din nastere sau cum mai sunt numite anomalii fizice sau malformatii, reprezinta lipsuri sau erori in dezvoltarea uneia sau mai multor parti ale corpului.
Defectele din nastere pot fi vizibile, precum un deget lipsa sau spina bifida dar pot consta si in anomalii ale organelor interne precum tulburari in dezvoltarea unui organ (inima, rinichi) sau a creierului care se vor evidentia din primele clipe de viata extrauterina sau dupa cateva luni, uneori ani.
Atata timp cat cauzele externe se pot controla, trebuie să ţii cont de o serie de sfaturi pentru a-ţi duce sarcina la bun sfârşit si a te asigura ca bebelusul va fi sanatos.
Dieta poate avea un rol in aparitia defectelor din nastere?
Pe toată durata sarcinii, dar mai ales în primele trei luni cand se formeaza toate sistemele si organele copilului, trebuie să fii foarte atentă, ca viitoare mămică, cu ceea ce mănânci pentru că tot ceea ce faci tu poate afecta dezvoltarea bebelusului din burtica.
Probabil ştii deja cât de important este să îţi iei doza zilnică de acid folic in timpul sarcinii pentru a preveni defectele ce afectează creierul şi coloana vertebrală. Sunt de asemenea recomandate alimentele bogate în vitamina B12, grăsimi Omega-3 şi produse fermentate.
Specialiştii ar recomanda şi expunerea la soare pentru a regla nivelul de vitamina D din organism şi a-l păstra între limitele normale insa in mod controlat si in intervalele orare sigure din punct de verere al radiatiilor.
Influenţa fumatului şi a alcoolului nu este foarte clar definită, dar cu siguranţă efectele pe care le pot avea asupra fătului sunt nocive aşa că cel mai bine ar fi să le eviţi complet pe toată perioada gravidităţii.
Deşi inca se mai zice că dacă eşti însărcinată, poţi mânca pentru doi, lucrurile nu stau deloc aşa. Chiar şi în timpul sarcinii, trebuie să îţi controlezi greutatea să fie în limitele normale pentru că variaţiile în sus sau în jos pot da in unele cazuri rezultate negative în dezvoltarea normală a bebeluşului.
Dacă suferi de o boală cronică, cum este diabetul, trebuie să consulţi un specialist care să-ţi recomande cele mai bune opţiuni de dietă şi medicaţie pentru cazul tău. Afla mai multe despre diabetul gestational.
Legatura dintre defectele din nastere si infecţiile şau influenţele mediului extern
Când aştepţi un copil, atât tu cât şi el sunteţi mai vulnerabili şi predispuşi infecţiilor şi protecţia împotriva acestora este cu atât mai importantă cu cât nu este recomandată adminstrarea de medicamente în timpul celor nouă luni de sarcina.
Din punct de vedere al alimentatiei cea mai eficienta metodă de prevenire este să te fereşti de produsele care nu sunt bine gătite (în special carnea, ficatul, ouale). Dacă nu ai mai trecut prin bolile copilăriei, încearcă să eviţi persoanele bolnave de rubeolă pentru că odată contractată, ea poate duce chiar la moartea fătului, o naştere prematură sau la mai multe defecte congenitale. Afla mai multe despre infectiile grave in timpul sarcinii
Bolile cu transmitere sexuală pot fi la fel de periculoase pentru bebeluşul tău. Desi mai rar intalnit pentru sifilis este de preferat este ca mama să se fi tratat cu antibiotice cu 3 luni înainte de a rămâne însărcinată pentru a evita orice fel de probleme.
Mai există şi pericolul citomegalovirusului, un virus herpetic care poate afecta creierul, ochii sau urechile fătului. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, deci foarte uşor de confundat cu o afecţiune neimportantă.
Majoritatea adulţilor sunt imuni, dar dacă nu ştii sigur dacă ai avut sau nu această boală, cel mai bine este să te fereşti de grupuri mari de copii care ar putea fi purtători.
Bineînţeles, trebuie să eviţi cat mai mult intrarea în contact cu substanţe chimice toxice precum vaporii de vopsea, radiaţiile sau fumul de eşapament.
Defectele din nastere se pot moşteni genetic
Defectele cauzate genetic nu pot fi cu adevărat prevenite, dar pot fi tratate şi simptomele pot fi ameliorate. După consultarea istoriei medicale ale familiilor amândurora, poţi apela la consiliere genetică, unde un specialist îţi poate prezenta gradul de risc la care ar putea fi supus copilul tău.
Pentru cele mai multe din defectele identificate până acum (peste 4000 de cazuri), nu se cunosc cauzele, probabil şi pentru că există o combinaţie de factori care duc la formarea unei tulburări congenitale.
Ca părinte, trebuie să ţii cont de faptul că bebeluşul nu se poate proteja singur de ceva care l-ar putea afecta pentru tot restul vieţii şi, prin urmare, datoria de a avea grijă de el îţi va reveni ţie.
Cu ajutorul testelor de screening se pot detecta o serie de anomalii inainte de nastere si in functie de caz gravidele la indicatia doctorului este recomandat sa le efectueze:
- examinarea ecografica efectuata de un specialist poate identifica numeroase anomalii, dar nu pe toate
- testele serice sau de sange pot identifica riscul ca copilul sa aiba sindromul Down
- biopsia de vilozitati coriale sau amniocenteza pot spune cu certitudine daca copilul are o anomalie cromozomiala cum ar fi sindromul Down
- teste specifice genetice pot fi recomandate in cazuri cu istoric familial in care au mai aparut defecte genetice.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.