Probabil ca ti s-a spus macar o data ca bebelusul tau nu este destul de sociabil. Este sociabilitatea atat de importanta? Putem vorbi de sociabilitate la varste sub 1 sau 2 ani? Cand putem spune despre un copil ca este sau nu sociabil. In intreaga sa viata copilul, viitor adult, va trebui sa interactioneze cu oamenii. Si cu siguranta ii va fi mai usor sa treca prin viata daca va sti sa se faca placut de cei din jur. Cum il inveti pe copilul tau sa fie sociabil?
Sociabilitatea este in directa legatura cu masura in care ceilalti ne plac. O persoana deschisa, vesela, placuta este mai usor acceptata, se face mai usor ascultata si are sanse mai mari de a fi convingatoare. Dar cum ii invatam pe copii sa intemeieze relatii sociale de succes? Din prima zi de viata, bebelusii sunt persoane independente, cu anumite trasaturi de caracter. Dar ei sunt deopotriva fiinte sociale, caci e cunoscut faptul ca inca din primele zile de viata bebelusul prefera sa vada un chip uman in locul oricarui alt lucru. Inca inainte de a implini 2 luni bebelusii zambesc, chiuie si chicotesc si dau din manute si piciorute pentru a se exprima si a comunica cu adultii care ii ingrijesc. Citește pe larg și despre: Impactul negativ al etichetei de „bun” sau „rău” asupra copiilor noștri
Cum crestem un copil SOCIABIL?
Vorbeste-i inca din prima zi. Desi nu stie sa vorbeasca, bebelusul iti spune tot felul de lucruri imediat dupa nastere. Zambindu-i, ii arati ca lumea este un loc minunat. Raspunzandu-i la gangureli, chiar daca nu il intelegi, ii transmiti mesajul ca este ascultat cu atentie.
Invata si accepta retinerile bebelusului. Daca il vei obliga sa interactoneze cu strainii atunci cand da semne clare ca nu isi doreste asta, nu vei obtine un bebelus mai sociabil, ci unul si mai retras si mai reticent la a intalni persoane noi. Pana la urma este normal ca cel mic sa nu vrea sa mearga in bratele unei persoane nemaintalnite, sau vazute prea rar, indiferent de gradul de rudenie dintre ei.
Prezinta-i bebelusului tot mai multe persoane noi retinand insa ca nu trebuie sa il obligi nicicum sa interactioneze cu ele. Lasa-l sa urmareasca joaca altor copii, fa plimbari impreuna cu alte mamici si cu bebelusii lor de varste apropiate, invita la voi cate o pereche de prieteni sau rude. Ai grija ca cel mic sa nu se simta coplesit si sa nu fie obligat sa accepte contactul cu acestia atunci cand nu si-l doreste.
Ia-l cu tine peste tot. La cumparaturi, la intalniri scurte, la spalatorie, la coafor, la manichiura, la o cafea (intr-un spatiu pentru nefumatori, desigur!). Astfel bebelusul va vedea multe chipuri noi, le va „cunoaste” pe unele dintre ele, se va obisnui sa i se zambeasca si va zambi la randul sau.
Nu uita importanta modelului personal. Raspunde vesela la telefon, intampina-ti musafirii cu optimism, fii deschisa in conversatia cu vecina. Citește pe larg și despre: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Nu ceda presiunilor binevoitorilor care critica nivelul de sociabilitate al bebelusului. In jurul varstei de 8 luni bebelusii incep sa faca diferenta intre persoanele cunoscute si apropiate si cele mai putin familiare. Ca si cum nu ar fi destul, este varsta la care se manifesta anxietatea de separare. Explica-le musafirilor, preferabil inainte de a apuca sa interactioneze direct cu bebelusul, ca este mai bine sa il ignore pana cand va face el primul pas. Ramai in raza vizuala a bebelusului mereu, iar daca acesta continua sa fie reticent, apeleaza la un mic truc si invata-i pe musafiri sa i se adreseze oferindu-i jucaria sa preferata. Gestul s-ar putea sa ii faca mai putin inspaimantatori pentru cel mic!
Lasa-l sa interactioneze cu bebelusi de varsta sa. Dupa ce bebelusul sta bine in fundulet, poti organiza intalniri de joaca impreuna cu unul sau doi alti bebelusi de varste apropiate. Chiar daca ti se pare ca sunt prea mici ca sa se joace impreuna dupa regulile noastre, ale adultilor, ei comunica unul cu celalalt, intra in conflicte pe care e bine sa ii lasi sa si le rezolve singuri, initiaza schimburi de jucarii. Asta ii ofera bebelusului experienta interactiunii sociale cu semeni de-ai sai, experienta mult mai reala, mai utila si mai plina de invataminte decat constanta interactiune cu adulti vesnic binevoitori.
Fa-i cunostinta cu persoana care il va ingriji in absenta ta. Nu e o idee buna niciodata sa lasi copilul singur cu o persoana necunoscuta lui. Daca deodata apare in casa o persoana pe care nu o cunoaste prea bine sau pe care a vazut-o doar o data in viata, iar mami dispare, este destul de probabil ca bebelusul sa devina reticent la aparitia strainilor. Atunci cand incepi sa lasi copilul in grija altcuiva, fa-o treptat, explicandu-i si vorbindu-i despre ce urmeaza sa se intample! Altfel, copilul va deveni reticent fata de oricine, caci nu se stie niciodata cand se poate trezi ca mami si tati pleaca si il lasa singur! Citește pe larg despre: Copilul tău te ascultă sau face ce vrea el? Până unde mergi cu permisivitatea? Unde te oprești? E nevoie de ea?
Bebelusul tau este prietenos?
Crezi ca ai un merit in asta, sau pur si simplu asta este firea lui?
A avut perioade in care era mai retinut fata de straini?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.