Mamele ai căror bebeluși sunt hrăniți cu lapte formulă se întreabă deseori dacă pentru prepararea hranei celui mic apa plată trebuie fiartă. Răspunsul, susținut și de medicii pediatri, este simplu: apa plată nu trebuie fiartă pentru a pregăti nici laptele formulă al bebelușului, și nici mâncarea gătită.
Prin apă plată se înțelege apa îmbuteliată. Orice alt timp de apă potabilă – provenită de la robinet, cișmea, izvor, fântână trebuie însă fiartă și răcită. Apa plată nu are nevoie de fierbere. Pentru băut, se oferă bebelușului așa cum e, se adaugă așa cum e în mâncarea gătită a copilului, iar pentru a prepara formulei de lapte a unui bebeluș este suficient să o încălzești până la 60-70 °C sau se poate oferi la temperatura camerei.
De ce nu se fierbe apa plată?
Apa plată (îmbuteliată) este deja o apă pură din punct de vedere microbiologic. Provine din surse subterane și a trecut deja printr-un proces de filtrare în urmă căruia au fost îndepărtate impuritățile (bacterii, microorganisme, reziduuri). Prin fierberea apei plate, se pierd mineralele acesteia prin evaporare, se precipită calciul (care se depune pe pereții vasului) și se concentrează toate celelalte elemente din apă: magneziul, fierul sau nitriții.
Altfel spus, prin fierbere, apa plată își pierde calitățile: rămâne fără electroliți (esențiali pentru hidratarea organismului), iar mineralele, inclusiv calciul, se concentrează în mici depuneri care rămân pe vas. Bebe pierde, în felul acesta, o sursă bună de calciu, ușor de asimilat. În plus, prin fierbere crește concentrația de săruri minerale, lucru care poate deveni extrem de nepotrivit pentru bebelușii care au rinichii încă nedezvoltați.
Un deficit de electroliți în organism duce la spasme musculare, slăbiciune, convulsii, iritabilitate, modificări ale tensiunii arteriale, boli renale, bătăi neregulate ale inimii și diverse probleme la nivelul sistemului nervos.
CITEȘTE ȘI: Câtă apă ar trebui să bea un copil? | Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copii
INFO Clubul Bebelușilor: Apa plată fiartă nu este nocivă, însă nu ne mai ajută din punct de vedere funcțional!
Conform unui ordin al Ministerului Sănătății (nr. 978/2006), apele minerale naturale plate (necarbogazoase), care au un conținut scăzut de minerale reprezintă alegerea optimă pentru bebeluși. Societatea Română de Pediatrie a atestat unele dintre aceste ape. Acestea au scris pe etichetă mesajul: „recomandată pentru prepararea hranei sugarilor“.
ÎNTREBARE BONUS: Câte zile se poate consuma apa îmbuteliată după deschiderea sticlei?
RĂSPUNS: Ideal ar fi să fie consumată în 2 zile de la deschiderea sticlei și să fie ținută la frigider, departe de căldură sau de razele soarelui. CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună apă pentru bebeluși? Alege în funcție de următoarele criterii
Apa plată poate fi fiartă și apoi folosită pentru prepararea alimentelor, pentru a face ceai sau cafea, sau pentru alte scopuri casnice în care este necesară utilizarea apei curate și sigure.
Totuși, este important să menționăm că apa plată poate fi deja de calitate și sigură pentru consum în multe zone, mai ales în cele în care apa potabilă este tratată și monitorizată de autoritățile locale pentru a asigura conformitatea cu standardele de siguranță și calitate. În astfel de cazuri, fierberea apei poate fi opțională și uneori nu este necesară. Este întotdeauna recomandabil să consultați sursele locale de apă și autoritățile de sănătate publică pentru informații specifice despre siguranța apei în zona unde locuiți.
Fierberea apei ajută la distrugerea oricăror bacterii sau alte microorganisme care ar putea fi prezente în apă și care ar putea cauza probleme de sănătate pentru bebeluș.
Este important să aveți grijă să utilizați apă potabilă și curată pentru bebeluși și să urmați ghidurile de siguranță specificate de către pediatru. De asemenea, este important să respectați instrucțiunile producătorului atunci când pregătiți laptele formulă pentru bebeluși, inclusiv cu privire la folosirea apei fierte și răcite.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Alimentația bebeluşului prematur | Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru bebe
Și tatăl joacă un rol în succesul alăptării. Ce e important să știe tatăl despre alăptare
Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
Anumite alimente din meniul mamei pot produce disconfort, balonare și colici la bebelușul alăptat
Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.