Alaptatul este cel mai bun start in viata pe care il poti oferi copilului tau din toate punctele de vedere: nutritiv, emotional si al sanatatii. Atunci cand ai terminat alaptarea sau aceasta nu este posibila din diverse motive, specialistii recomanda trecerea la o formula de lapte adaptata vastei copilului si nu la laptele de vaca.
Cum se prepara laptele praf sau formula?
Asigura-te in primul rand ca oferi copilului un lapte potrivit varstei sale. Pregatirea corecta a laptelui este foarte importanta, asa ca citeste cu atentie instructiunile si respecta-le. Prea multa apa sau prea multa pudra va avea ca rezultat un lapte nepotrivit pentru nevoile nutritionale ale bebelusului.
In vreme ce laptele matern este intotdeauna curat, laptele praf s-ar putea contamina cu bacterii si in consecinta ar putea produce neplaceri gastrointestinale copilului. Din acest motiv, spala-te bine pe maini inainte de a prepara laptele.
Cu ce fel de apa se prepara lapte praf?
Foloseste apa speciala, recomandata pentru bebelusi, si nu o apa plata simpla care ar putea fi mult prea bogata in minerale si astfel nepotrivita pentru rinichii inca firavi ai bebelusului. Apa imbuteliata nu trebuie neaparat fiarta, eventual incalzita putin.
O idee buna este sa cumperi doze mici de apa de 500 ml deoarece, odata deschisa o sticla de apa, cu cat sta mai mult, cu atat sporesc sansele ca ea sa se contamineze cu microbi obisnuiti din aer atunci cand tu deschizi sticla in mod repetat.
Folosind sticle mici eviti sa-i dai bebelusului apa veche. Bebelusii au sistemul digestiv mult mai sensibil, ei fiind in plin proces de formare a florei intestinale care ofera o protectie naturala.
Respecta instructiunile de pe cutia de lapte praf si adauga exact atata apa si atatea masuri rase de pudra cat sunt mentionate. Daca laptele este prea concentrat bebelusul se poate deshidrata, daca este prea diluat nu va primi suficienti nutrienti.
Agita bine biberonul si hraneste-l imediat pe bebelus. Dupa cel mult 30 de minute de la prepararea laptelui praf acesta incepe sa se altereze. Nu pastra niciodata laptele ramas pentru mai tarziu, arunca-l.
Cu cat timp inainte de masa se prepara laptele praf?
Laptele formula se prepara doar cu cateva minute inainte de masa bebelusului, iar ca timp iti va lua doar cateva minute. Deoarece laptele formula odata preparat s-ar putea altera, precum orice aliment, chiar daca il depozitezi in frigider, nu este o idee buna sa il prepari cu mult timp inainte.
Spalarea si sterilizarea biberoanelor si a tetinelor
Dupa fiecare masa spala bine cu apa si sapun biberoanele, tetinele si capacele biberoanelor. Acestea ar putea fi puse si in masina de spalat vase. Apoi punele in sterilizator, pentru distrugerea tuturor microbilor. Daca nu detii un sterilizator, pune-le in apa cu solutie de sterilizat sau punele in apa fierbinte si lase-le la fiert la foc mic timp de cel putin 10 minute.
Dupa sterilizare scoate-le si pune-le la scurs. Exista suporturi speciale pentru biberoane, tetine, capace, foarte folositoare si accesibile ca pret. In lipsa acestui suport pune-le la uscat pe un prosop nou, curat sau pe servetele mai groase. Cand s-au uscat complet si nu mai au nici o picatura de apa, stange-le si pune-le in coltul special pentru bebelus.
Dupa varsta de 1 an cand bebelusul si-a mai maturizat sistemul imunitar este suficient doar sa speli bine cu apa si sapun biberoanele, tetinele si capacele. Cu toate acestea sunt mame extrem de grijulii care sterilizeaza pana in jurul varstei de 18 luni. Acesta este o optiune personala.
Care este orarul meselor unui bebelus?
Formulele de lapte raman mai mult timp in stomacul bebelusului si prin urmare digestia unei mese dureaza mai mult spre deosebire de mesele cu lapte matern. Oferind mai multa satietate si avand in vedere ca nu se digera rapid, majoritatea specialistilor recomanda ca mesele sa aiba loc din 2-3 in 2-3 ore. Verifica intotdeauna temperatura laptelui. Ar trebui sa fie confortabil de cald, si nu fierbinte. Pe masura ce cresc, bebelusii au preferinta pentru o temperatura similara cu cea a camerei.
Cum sunt scaunele bebelusilor hraniti cu lapte praf?
Scaunele bebelusilor alimentati cu lapte formula sunt de regula maro-galbui, pastoase si se pot produce o data sau de doua ori pe zi. Chiar si de trei ori pe zi este normal. In cazul in care scaunul are o tenta verzuie, acest lucru este cauzat de fierul din formula de lapte. Important este ca acesta sa nu produca constipare. Multi copii hraniti cu lapte formula au tentinda de a avea scaune tari. Scaunele verzi sau apoase ar trebui sa te ingrijoreze si sa te determine sa suni de indata pediatrul.
De asemenea, anunta pediatrul daca observi cantitati mari de mucus in scaun, acesta putand insemna ca bebelusul este sensibil la formula de lapte sau poate fi ceva trecator datorita intestinului imatur al copilului.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Despre Alaptare
Tot ce trebuie sa stii despre colostru
Cand se introduce laptele de vaca ?
Cum te descurci cu colicile bebelusului ?
Cand incepem diversificarea ?
Diversificarea – Recomandari pentru 6-8 luni
Sterilizarea biberoanelor – Cum si pana cand ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.