Pus în balanță, probabil că numărul mămicilor care sunt mulțumite de nașterea într-o maternitate de stat este mai mare decât numărul celor care au avut nemulțumiri, dar asta nu le consolează în nici un fel pe femeile care au rămas cu traume după momente neplăcute, într-un context atât de delicat cum este nașterea. Le încurajăm pe mămici să vorbească deschis și să raporteze orice nereguli observate într-o maternitate de stat, pentru ca experiențele la naștere să se îmbunătățească în toate spitalele de stat!
Nașterea este un moment absolut special în viața oricărei femei. Pe măsură ce gradul de informare crește, mamele își fac planuri tot mai precise despre cum doresc să decurgă acest eveniment, și este perfect de înțeles. Există numeroase motive pentru care mamele aleg nașterea într-o maternitate de stat și nu toate au legătură cu costurile mari ale nașterii în spitalele private din țară.
De multe ori medicii care le-au monitorizat sarcina le recomandă nașterea în spitalele de stat, alteori primează faptul că maternitățile mari din țară au secții de neonatologie și pentru prematuri mai bine organizate decât la privat. Evident, omul sfințește locul și până nu treci prin experiența propriu-zisă a nașterii nu ai de unde să știi dacă alegerea ta a fost cea mai bună. Iată care au fost principalele motive de supărare pentru mamele care au ales nașterea la o maternitatea de stat.
Nașterea la maternitate de stat – Experiențele mamelor
Mia: Am născut la maternitate de stat, a fost o experiență urâtă și tensionată. Imediat ce am ajuns, am fost luată peste picior, mi s-a spus pe un ton arogant și ridicat: „Da de ce faci așa, că nu trebuie să naști acum!”, eu având contracții din 4 în 4 minute și sângerări. Mi-am cerut tot eu scuze, că sunt stresată și speriată fiind la prima naștere. Am ajuns pe masa de operație, cezariană de urgență, medici au fost minunați, s-au comportat exemplar, dar restul personalul a lăsat mult de dorit. Imediat ce am fost mutată de pe secția ATI într-un salon, a fost mare bucurie fiindcă urma să-mi văd în sfârșit bebelușul, noi neavând parte până atunci de timp împreună. Mutată în salon, a reînceput calvarul, mi-au smuls copilul de la sân să-l vaccineze, de 2 ori, nu au avut deloc răbdare cu noi, apoi auzeam replici: „dormi cu el că nu-ți are nimeni treabă”, imediat după vine o asistentă și mă ceartă; „nu dormi cu el in pat, că o să te întorci peste el”, „dă-i completare cu formulă” apoi altcineva „nu-i da completare cu formulă îi este suficient cât ai tu”. A fost un haos total și foarte stresant, m-am liniștit doar când am primit fișele de externare și am pornit în spre casă.
Dora: Regret ca am născut primul copil la maternitate de stat, la bebe 2 nu am mai stat pe gânduri și am optat pentru privat, nu există grad de comparație (strict vorbesc din experiența mea personală).
Roxana: O naștere la privat și una la maternitate de stat, în ambele locuri s-au comportat frumos, dar nu se compară nașterea la maternitatea de stat cu cea privată (este diferență mare, părerea mea).
Maria: Regret că spitalele de stat sunt în ultimul hal și ca nu sunt condiții … și îmi doresc ca fiica mea să nu nască în România!!
Ramona: Am născut la privat (cezariană), eu nu mi-am dorit să am tangențe cu maternitatea de stat din cauza cadrelor medicale care nu au pic de empatie, respect și bun simt față de o femeie și viitoare mămică, în multe spitale de stat nu se respecta skin to skin, ora magică, la nașterea naturală nu lasă cordonul să mai pulseze, totul se întâmplă pe repede înainte și îți ia bebele și îl aduce cine știe când, cumnata mea a născut seara natural și până următoarea zi după masă nu a știut nimic de copil, 0 comunicare, dar probabil diferă spitalele, și noi oamenii suntem diferiți, cu așteptări diferite. Eu am avut pretenții, am vrut să fiu respectată, ajutată, să am bebelușa lângă mine non stop și să fie și tăticul prezent la ora magică, iar pentru tot ce mi s-a oferit, nașterea la privat nu a costat o avere.
Nașterea la maternitate de stat – Regretele mamelor
Ioana: Naștere naturală la maternitatea de stat Ploiesti. Dacă ar fi să mai nasc o dată, aș naște pe stradă! Eu acolo nu mă mai duc! M-am lovit de indiferența cadrelor medicale și de răutatea lor, de dimineață de la 6 până seara la 8. Nici un gram de empatie, nici măcar un pahar cu apă. Am fost trimisă să stau pe wc să mă forțez să nasc. Mi s-a vorbit foarte urât pentru că mi-am permis să merg să întreb dacă există vreun calmant de dureri. Am întrebat de epidurală și s-au uitat la mine ca la “poarta noua” și mi-au spus că nu există așa ceva. Rezultatul a fost o naștere grea, un bebe cu dublă circulară de cordon ombilical. Le-am spus că îmi doresc nota 10 la naștere pentru copil când m-au întrebat ce notă aș vrea, iar ele mi-au spus că nu dă la nimeni nota 10. În consecință, copilul a primit nota 8. Nu conta așa mult aceasta notă, dar tonul pe care mi s-a vorbit și lipsa de empatie lasă de dorit.
Doctorul care mi-a urmărit sarcina la cabinetul privat m-a lăsat balta (nu a fost de gardă). Abia a doua zi a fost de gardă și nici nu a venit la mine la vizită. Sunt multe de povestit. În cazul meu, am să evit această maternitate. Inițial era vorba de operația de cezariană, la care eram programată peste o săptămână. Ghinionul meu a fost ca bebe să vrea să vină pe lume mai devreme. Am ales maternitatea de stat pentru că m-am gândit că nu are ce să fie diferit la o sală de operații, față de regimul privat. M-am trezit că nasc natural, practic forțată. Nu se bagă nici un doctor la o operație de cezariană dacă nu ai indicație pentru așa ceva, decât medicul care ți-a urmărit sarcina și te-ai înțeles cu el pentru așa ceva. Tocmai de aceea mi-am dorit cezariană, să scap repede. Preferam să suport durerile post-operatorii.
Citește mai multe povesti de nastere trimise de mame:
Pentru că am fost pregătită psihic, nașterea baiețelului a fost perfectă, exact cum mi-am dorit
Timp de 11 ani ne-am tot chinuit să avem un bebe și până la urmă am reușit!
Tratați mamele ca pe ultimele cârpe, ca niște obiecte pe bandă rulantă. Închid ochii și cu sânge rece își arată ignoranța și nepăsarea…
Toate visele și starea de euforie au fost spulberate când am ajuns pe secția de neonatologie. Bebe avea o forma de icter agresivă, era letargic și hrănit continuu cu lapte praf
Eu am simțit durere fizică și sufletească și înainte, dar și după nașterea naturală. Vindecarea a durat fix o lună de zile. După un an și nouă luni, încă nu m-am vindecat psihic, nici nu știu dacă mai îmi doresc copii!
Adriana: Eu am născut la maternitate de stat…acum 15 ani a fost dezastru…am fost înjurată… criticată și condițiile erau 0 (Turda), dar acum 4 ani la Cluj la Ginecologie 1…totul la superlativ, de la moașe, asistente, doctori… chiar femeia de serviciu mi-a oferit cafea daca voiam… nu am dat mită nimănui… fiecare și-a făcut datoria.
Noemi: Eu am două nașteri, una la stat una la privat. La prima naștere am optat pentru spital de stat, medicul a fost OK, a venit zilnic să mă consulte, în schimb a fost o tură de asistente de care-ți venea să fugi, empatie 0, iar cealaltă tură a fost mană cerească. La a doua sarcină nici nu am stat pe gânduri, am ales să merg la privat și da, pot spune că asistentele erau acolo la tot pasul, îți explicau, te ajutau, a fost o experiență total diferită. Menționez că prima dată am născut pe cale naturală, a doua oară a fost nevoie de cezariană deoarece bebe nu s-a întors(a avut cordonul ombilical foarte scurt).
Vali: La prima sarcina(acum 24 ani) a fost traumatizant rău, la celelalte 2 am născut la privat. Nu se compară…
Citește pe larg despre:
Principalele motive pentru care mamele aleg nașterea la stat sau la privat – Mărturiile mamelor
Norocoasă sau așa ar trebui să fie orice naștere? Experiență ca-n Elveția
Experiențele mămicilor care au ales să nască într-o maternitate privată
Șef secție ginecologie: ești tânără, ai toată viața înainte
Asistenta și moașa: nu mai țipa că nu suntem la club, stai cu masca la gură…
Experiența primei nașteri a făcut ca a doua naștere să fie mult mai ușoară
Recuperarea mea după cea de a doua cezarină la stat a fost mult mai rapidă
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului