La primul copil, ca mame începătoare, facem o mulțime de greșeli sau de aiureli, multe din teamă, altele din neștiință. Dacă ar fi să o iei acum de la capăt, ce ai face diferit? Vino să te distrezi împreună cu mămicile care ne-au povestit ce lucruri care păreau complet logice pe vremuri, li se par caraghioase azi!
Oana: La prima nu știam eu cu ce se mănâncă, și nici drepturile nu mi le cunoșteam, acum la bebe doi am refuzat alăptarea cu surplus din spital… aveam eu suficient lapte!
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR: Stomacul nou-născutului este foarte mic, având dimensiuni cuprinse între o mingiuță de ping pong și o mingiuță de tenis. Așadar, el are nevoie de cantități mici de lapte, oferite frecvent. Citește pe larg despre: Stomacul bebelușului și cât lapte ar trebui el să primească în prima lună de viață
Bianca: Să mă duc la spital la primele semne de contracții. La al doilea copil am stat acasă până nu am mai putut de durere. Era și spitalul aproape de casă…
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR: Un mediu familiar o ajută pe viitoarea mămică să se simtă mai relaxată, ceea ce favorizează avansarea travaliului. Mersul la spital prea devreme în travaliu poate determina oprirea acestuia și stagnarea progresului ca urmare a stresului asociat unui mediu nefamiliar. Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Cornelia: N-aș mai permite personalului să mă subestimeze și să se comporte urât cu mine. Dacă aș mai face un copil, clar nu aș mai permite să mă încarc cu energii negative înainte și după naștere. În urma vorbelor lor și atitudinii, mi s-a accelerat depresia.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR: Depresia postnatală este declanșată de un dezechilibru hormonal și al mediatorilor chimici din organismul mămicii. Un mediu ostil, lipsa de sprijin, criticile, o naștere dificilă sunt tot atâția factori de risc pentru depresia post partum. Citește pe larg despre: Mamele povestesc: Ce înseamnă de fapt să treci prin depresia post partum. Cum poți să ajuți
Tatiana: Am ascultat toate prostiile, băbismele…!
Ramona: Am cumpărat multe lucruri inutile, mi-am dat seama că sarcina, nașterea și nou născuții sunt cel mai mare business de pe piață. Din fericire, mi-am dat seama repede și nu am mai risipit banii pe chestii inutile. În rest nu am ce să regret sau să nu mai repet, din fericire la prima sarcină am făcut curs pentru gravide și am fost super informată în majoritatea lucrurilor care privesc noul născut și evoluția lui. Citește și despre: Prima și a doua naștere. Diferențe din punct de vedere fizic, mental și afectiv
Miruna: Sunt la al doilea copilaș, diferența dintre ei este de 9 ani. La cel mare am fost extrem de protectivă, extrem de atentă, gen când cădea puțin jos îl spălam imediat pe mâini, dacă se murdărea puțin pe hăinuțe în secunda 2 îl schimbam și uite așa, săptămânal, mă duceam cu el la spital! Până mi-a spus doamna doctor să-l mai las în pace, practic să nu mai fiu atât de disperată cu igiena… Țin minte că mi-a spus că dacă continui așa, el niciodată nu se va obișnui cu microbii ce ne înconjoară oricât de atenți vom fi cu copiii noștri… Și eram super disperată, vai! Nu a mâncat suficient de bine! El sărăcuțul nu mai vroia să pape, dar eu insistam ca nu cumva să rămână copilul nemâncat bine… Și da! M-am chinuit extrem de tareeeee cu băiatul cel mare, în schimb cu bebelușul ce îl am acum sunt mult mai relaxată și totul decurge ușor și frumos!
Luminița: Să îi dau suzeta (devenise dependentă de ea) și să o învăț cu liniște. Nu le mai repet acum! Am gemeni și momentan nu le-am dat suzeta și oricum se învață cu gălăgia, că n-au de ales!
Alexa: Nu am ascultat pe nimeni, am urmat instinctul, deci da, instinctul mi-a ajutat în multe cazuri de boală și la diversificare, în multe circumstanțe m-a ajutat! Sunt și posesivă, dar totodată îl las pe copilaș să simtă independența, nu mă sufoc că umblă prin băltoace sau că nu a mâncat, sau că nu știu ce… La al doilea, care vine curând, cred că va fi încă și mai ușor.
Maria: Eu am decis să nu mai repet nașterea :)))
Tina: Am cumpărat tot ce era nou pe piață și nu mi-au fost toate folositoare, doar risipă de bani. Aș fi mai chibzuită, cred!
Cristina: Nu aș mai pune să facă nani pe picioare.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR: Ritualurile legate de somn sunt foarte importante deoarece sunt și dificil de schimbat; un bebeluș obosit și somnoros e dificil de convins să adoarmă altfel decât era obișnuit până atunci. E firesc ca bebe să dorească să te aibă alături – caută o soluție care să răspundă atât nevoilor sale, cât și așteptărilor tale!
Ionela: Să nasc la spital de stat. Citește pe larg despre: Principalele motive pentru care mamele aleg nașterea la stat sau la privat – Mărturiile mamelor
Experiențele mamelor sunt diferite; unele pot fi tratate cu umor, altele pot ascunde adevărate traume. În grija pentru bebeluș și pentru familie, nu uita să ai grijă de mintea și de sufletul tău! Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE