Sub nici o forma, niciodata, bebelusul nu trebuie zgaltait. Stim cu totii ca exista momente de disperare, de oboseala maxima, de nervi in care parintele sau cel care are copilul in grija isi poate iesi din fire, insa NICIODATA bebelusul nu trebuie scuturat. Sindromul copilului zgaltait poate fi consecinta unei lovituri directe la cap: caderea sau scaparea copilului, sau zgaltairea acestuia. Sindromul copilului zgaltait este denumirea unei afectiuni traumatice provocate, care are ca rezultat leziuni cerebrale grave si posibil permanente. Afla mai multe despre aceasta grava problema din articolul urmator.
Cum se produc leziunile cerebrale la bebelusi?
Anatomia bebelusilor ii expune unui risc suplimentar. Majoritatea victimelor sunt copii mai mici de 1 an, insa riscul se mentine pana spre varsta de 5 ani. Dupa cum stii, capul bebelusilor este urias, raportat la restul corpului, iar muschii care ii sustin gatul sunt slab dezvoltati. In plus, coloana vertebrala este inca moale, incomplet osificata – procesul de osificare, cand duritatea oaselor este similara celei a adultului, se definitiveaza in jurul varstei de 4-5 ani.
Cand bebelusul este scuturat cu putere, capul copilului se misca necontrolat, iar creierul este impins inainte si-napoi in interiorul cutiei craniene. Aceasta miscare violenta poate determina ruperea vaselor de sange si sfasierea tesutului nervos. In cazul in care episodul de zgaltaire se termina cu un impact – o lovitura de perete, de usa, de salteaua patutului – fortele care actioneaza asupra creierului sunt si mai puternice, provocand rani mai grave. Asociat leziunilor cerebrale pot aparea lezarea maduvei spinarii sau a vertebrelor cervicale.
Care sunt consecintele sindromului copilului zgaltait?
Cea mai grava consecinta este reprezentata de moartea bebelusului, atunci cand leziunile cerebrale sunt extinse sau cand ele se petrec intr-o zona a creierului responsabila cu sustinerea reflexelor vitale. Bebelusii care supravietuiesc pot ramane cu sechele grave: orbire partiala sau totala, surditate, convulsii, intarzieri in dezvoltare, dificultati de vorbire si invatare, probleme de memorie si atentie, retard mental sever sau paralizie cerebrala.
Simptomele variaza in functie de gravitatea leziunii cerebrale produse.
Durata si forta cu care copilul a fost scuturat, numarul de episoade, posibilul impact cu un obiect dur sunt tot atatia factori care pot influenta gravitatea leziunii. In general, copiii care sunt adusi la camera de garda sunt inconstienti sau in soc. Copiii care nu manifesta simptome nu ajung niciodata in atentia medicilor, chiar daca leziunile cerebrale produse isi vor face simtita prezenta mai tarziu.
In cazuri mai putin severe, copilul poate fi letargic sau cu o nervozitate crescuta, poate vomita sau sa intampine dificultati in timpul suptului sau inghititului, poate sa nu mai zambeasca si sa nu mai gangureasca, poate avea corpul rigid sau poate prezenta convulsii. Respiratia poate fi dificila, starea de constienta alterata, copilul poate avea pupilele de dimensiuni diferite, poate fi incapabil sa isi sustina capul sau sa urmareasca cu privirea un obiect.
De cele mai multe ori parintii sau bonele care au zgaltait copilul nu vor recunoaste asta in fata medicului
In cazul in care, din diferite motive, se suspecteaza sindromul copilului zgaltait, medicul va cauta sa gaseasca hemoragii ale retinei, fracturi craniene, edem cerebral, existenta unor hematoame subdurale (vanatai localizate intre creier si craniu), fracturi ale oaselor lungi sau vanatai.
Tratamentul in cazul sindromului copilului zgaltait nu poate fi instituit decat de catre medic, in spital. In cazul in care copilul prezinta simptome usoare, de tipul vomei de exemplu, parintele sau ingrijitorul vinovat de a fi agresat copilul pot incerca sa trateze simptomatic, cu antivomitive de exemplu.
Atitudinea este profund gresita, caci fara asistenta medicala adecvata leziuniloe copilului se pot agrava, cauzand handicapuri serioase si ireversibile sau chiar moartea. Asadar, copilul trebuie dus de urgenta la spital.
Daca ii spui de la inceput medicului care este problema, vei castiga timp pretios in care copilul va primi tratament si ingrijiri adecvate, in loc sa fie tratat simptomatic pentru o posibila viroza, care poate si ea evolua cu lipsa apetitului, de exemplu. Citeste mai departe si afla cateva lucruri pe care le poti face fara sa zgaltai copilul! CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Evita sa zgaltai copilul! Cand nu mai poti, cere neaparat ajutor!
Este normal sa ai momente cand te simti epuizata si nervoasa, mai ales daca esti mult timp singura cu bebelusul, daca nu ai nici un ajutor si nici o clipa de odihna.
Exista insa cateva lucruri pe care le poti face ca sa nu iti pierzi controlul:
- Cheama o prietena, o cunostinta sau chiar o vecina sa stea cu copilul o ora cat tu tragi un pui de somn scurt sau faci o baie fierbinte, sau orice altceva care te-ar putea ajuta sa te detensionezi.
- Accepta faptul ca unii copii plang mai mult decat altii si ca bebelusul tau s-ar putea sa fie unul dintre ei si sa aiba nevoie de mai multa atentie decat alti bebelusi
- Invata sa deosebesti cateva tipuri de plans ale bebelusului: plansul de foame, de durere de burtica, de nevoie de apropiere, de eruptie dentara, etc.
- Invata ce poti face ca sa alini plansul bebelusului. Zgomotul alb, tinutul piele pe piele, oferirea sanului, a suzetei sau a unui deget pe care sa le suga pentru linistire, ajutarea sa elimine gazele digestive cu masaj sau gimnastica sunt doar cateva dintre metodele care pot fi de ajutor
- In cazul in care lucrurile par sa scape de sub control, solicita ajutor specializat. Depresia postnatala este o afectiune reala, grava, care trebuie luata in serios si pentru care trebuie sa primesti ajutor. Ea poate fi motivul pentru care te simti depasita, furioasa, extenuata.
Orice s-ar intampla, nu uita ca bebelusul nu trebuie niciodata scuturat sau trantit. Ca e mai bine sa il lasi 5 minute in patutul lui, in siguranta, si sa iei o gura de aer curat in fata ferestrei, decat sa il lovesti. Si mai ales ca, daca raul s-a produs, este esential sa fii sincera cu tine si cu medicul si sa ceri imediat ajutor pentru a micsora problemele produse!
CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe