Virusul sincițial respirator RSV este un virus frecvent, ce provoacă simptome asemănătoare răcelii, dar poate duce la dificultăți de respirație, caz în care plămânii devin afectați. RSV se răspândește cu precădere, între Octombrie și Martie. An de an. Înainte de prima lor aniversare, aproximativ 2/3 din bebeluși se confruntă cu această boală. De cele mai multe ori, părinții nici măcar nu au idee că răcelile toamnă – iarnă ale copilului sunt cauzate de RSV. Complicațiile în înfecției cu virusul sincițial respirator ar putea să apară la prematuri sau la cei născuți cu probleme cardiace congenitale.
Care sunt simptomele RSV?
Virusul sincițial respirator RSV este similar cu o răceală obișnuită (nas înfundat, tuse, strănut și febră ușoară) și durează de obicei între una și trei săptămâni. Cu toate acestea, dacă plămânii au fost atinși, cum s-ar zice, una sau mai multe simptome pot apărea: agravarea tusei, respirație greoaie, șuierătoare precum un fluierat, hrănire și consum de lichide cu dificultate.
Ce e de făcut?
Îndemnați copilul să bea cât mai mult lichide. Dacă are febră, țineți-l într-o încăpere răcoroasă fără a-l înfofoli. De asemenea, pentru a-i scădea febra, îi puteți administra un sirop pediatric pe bază de paracetamol. Nu uitați să verificați cu atenție eticheta medicamentului, astfel încât doza dată să fie corelată cu greutatea și vârsta copilului! Dacă bebelușul respiră cu foarte mare dificultate, e posibil să fie nevoie de internare în spital.
Personalul medical îi poate administra oxigen, eventual, asistență respiratorie și/sau medicamentele potrivite. Spitalizarea pacienților grav bolnavi durează, în medie, două, trei zile, însă copilașul care deja are un fond de probleme pulmonare, ar putea avea nevoie de un timp și mai îndelungat.
Citește și despre:
A venit frigul! Parcă văd că iar mi se îmbolnăvește copilul!
Mucozități în gât la bebeluși și copii – ce sunt, de ce apar, cum se elimină?
Menținerea căilor nazale curate. Cum se face lavajul nazal la bebeluși și copii
Ajutor! Cum reacționăm corect când bebe are o problemă de sănătate
Cum facem față virozelor și bolilor contagioase ale copilăriei în sezonul rece
Reducerea riscului de infectare cu RSV
Virușii de tipul RSV sunt molipsitori, trecând lejer de la o persoană la alta, prin contactul mâinilor sau prin particulele împrăștiate prin tuse și strănut. RSV se va răspândi așadar acolo unde există grupuri de copii mici (grădinițe, locuri de joacă, școli). Este practic imposibil de evitat locurile aglomerate, dar în timpul sezonului toamna-iarnă, încercați totuși să reduceți plimbările bebelușului prin zonele aglomerate, locurile publice ticsite de oameni, spațiile comerciale și transportul în comun, la ore de vârf.
Limitați, descurajați, opriți adulții și copiii cu simptome de răceală să-l îmbrățișeze/pupe pe cel mic. RSV poate supraviețui ore în șir pe jucării și suprafețe de lucru, ceea ce face ca răspândirea să fie și mai rapidă. În plus, trebuie să se acorde o atenție deosebită spălatului pe mâini. Cât de des posibil! Atenție, prima îmbolnăvire cu RSV nu dă imunitate.
Efectele pe termen lung ale RSV
Aspectul depinde de felul problemelor avute de copil și de cât de dăunătoare au fost acestea plămânilor săi. Bebelușii care se refac după RSV pot rămâne adesea cu sechele de respirație, acel sunet specific, hârâitor, amplificându-se la următoarele îmbolnăviri. Există și o posibilă asociere intre RSV de formă severă și apariția târzie a astmului infantil. Nu a apărut până în prezent un vaccin împotriva virusului, însă
s-a descoperit o injecție cu anticorpi care, administrată lunar, oferă o anumită protecție. NHS Anglia o recomandă pentru sezonul Toamna-Iarnă. Discutați cu pediatrul pentru a vă lămuri dacă acest tip de terapie preventivă este potrivit bebelușului vostru.
Nu uitați:
– Spălați-vă bine mâinile și uscați-le, înainte și după ce intrați în contact cu copilul.
– Evitați interacțiunea cu bebelușul dacă sunteți răcită! Încercați să-i țineți la distanță pe toți cei din jur, răciți sau care prezintă simptome de răceală.
– Nu fumați în apropierea copilului .
– Discutați despre riscurile RSV cu pediatrul, astfel încât să preveniți pe cât posibil îmbolnăvirea.
Fumatul și bebelușii!!!
Prematurii și copiii cu plămânii sensibili pot fi grav afectați de țigări, mai exact de fumul de țigară. Expunerea la fum s-a dovedit a agrava simptomele de RSV la bebeluși. Acuma, și renunțarea la fumat nu este deloc ușoară dar efortul de a vă lăsa merită făcut. Dacă vă este greu să vă luați Adio de la țigări, măcar încercați să le fumați afară, în absența micuțului. Încercați să fiți un exemplu bun de urmat și pentru alți fumători! Pentru suport în acest sens, consultați cu încredere metoda lui Allen Carr, descrisă atât de bine în cartea În sfârșit, nefumător
https://humanitas.ro/assets/media/in-sfirsit-nefumator.pdf
Să știți că bebe-mic se luptă și trece prin boli cu același disconfort și în același mod neplăcut ca și adulții. Pentru părinți, prima lui răceala, este extrem de dureroasă. Noroc că odată cu trecerea timpului, experiența își spune cuvântul. Adulții învața cum să îl aline și cum să-l trateze cu maximum de responsabilitate. La cine puteți apela?
– Medicul Pediatru al copilului
– PEDITEL, serviciu de telemedicina pediatrica non stop, gratuit. 0219010- apel cu tarif normal
– Peditel 1791, sfat medical pediatric prin telefon, non stop
– ALOPEDI, serviciul de call center pentru urgențe pediatrice. 0364917
Ce este Beyfortus?
Beyfortus (nirsevimab) nu este un vaccin, este un anticorp monoclonal utilizat pentru prevenirea bolilor tractului respirator inferior cauzate de virusul sincițial respirator (VSR) la nou-născuți și sugari în timpul primului sezon de infecție cu VSR. De asemenea, poate fi administrat copiilor cu vârsta de până la 24 de luni care rămân vulnerabili la boala severă determinată de VSR în al doilea lor sezon cu VSR.
În România, Beyfortus este autorizat pentru utilizare și este disponibil sub formă de soluție injectabilă în seringi preumplute de 50 mg și 100 mg. Studiile clinice au demonstrat că Beyfortus este eficient în reducerea incidenței infecțiilor severe ale tractului respirator inferior cauzate de VSR la sugari și copii mici. Profilul de siguranță este similar cu cel al placebo, cele mai frecvente reacții adverse fiind erupțiile cutanate și reacțiile la locul injectării, cum ar fi durerea, umflarea sau întărirea.
Este important de menționat că Beyfortus nu este un vaccin tradițional, ci oferă protecție pasivă prin furnizarea directă de anticorpi împotriva VSR. Acest lucru permite o protecție imediată și de durată pe parcursul sezonului VSR. Pentru a determina dacă Beyfortus este potrivit pentru copilul dumneavoastră, vă recomandăm să discutați cu medicul pediatru, care vă poate oferi informații personalizate în funcție de situația specifică.
Citește și despre:
Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
Cum îți dai seama că bebe are o infecție virală sau bacteriană
Respirație șuierătoare? Ce să NU faci în tratamentul bronșiolitei