Nu este niciodată plăcut să fii trezit din somn de dureri sâcâitoare în picioare. Durerile de creștere, un fenomen care poate apărea în timpul copilăriei. Se estimează că până la o treime dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani suferă de „dureri de creștere”. Aceste dureri, care apar cel mai adesea la sfârșitul zilei și în timpul nopții, pot dura de la câteva minute până la câteva ore. În general benigne, acestea sunt adesea o sursă de îngrijorare pentru părinți.
Vorbim despre durerile de creștere, dar în realitate, creșterea nu ar trebui să doară.
În ciuda numelui dat, nu există de fapt nicio dovadă că aceste dureri se datorează creșterii. Mai mult decât atât, „momentul declanșării sindroamelor de durere musculo-scheletică neinflamatoare nu este atunci când creșterea este proporțional cea mai rapidă. Multă vreme, medicii au crezut că aceste dureri le afectează mai mult pe fete, dar studiile au arătat că băieții au fost la fel de afectați. De asemenea, știm că ele apar cel mai adesea pe partea din față a picioarelor (uneori pe un singur picior sau pe brațe) și că apar frecvent în urma unei activități fizice mai mari decât în mod normal. Dar cunoștințele medicale despre aceste dureri misterioase se opresc aproape aici.
În caz de deficiențe, scheletul nu este suficient de mineralizat, ceea ce poate provoca durere.
Deoarece despre originea și cauzele durerilor de creștere nu știm prea multe, mai ales că nu există analize biologice sau radiologice care să confirme diagnosticul, care se bazează exclusiv pe examenul clinic, medicii au crezut de multă vreme că s-au datorat faptului că oasele cresc uneori mai repede decât mușchii și tendoanele, înainte ca această teorie să fie în sfârșit invalidată. Deci, dacă creșterea nu este de vină, unde ar trebui să ne uităm?
De-a lungul studiilor au fost formulate mai multe ipoteze. Aceste dureri ar putea indica fibromialgie, un „sindrom de suprasolicitare” (copii care fac față mai puțin bine exercițiilor fizice) sau sindromul picioarelor neliniştite. Patologiile, însă, foarte rare la copii. Când scheletul crește foarte repede, are un necesar important de calciu, vitamina D, proteine. În cazul unor deficiențe, scheletul nu este suficient de mineralizat ceea ce poate provoca dureri. În primul rând, este necesar să se asigure nutrienții necesari creșterii copilului. Dacă durerea persistă (ceea ce se poate întâmpla), nu există un tratament specific care să facă față acestor atacuri dureroase. Cu toate acestea, este posibil să le ameliorați cu un analgezic, cum ar fi paracetamolul sau chiar masajele, relaxarea.
Se recomandă încurajarea copilului să facă mai multă activitate fizică.
Este necesar să se evite prescripțiile medicale pentru odihnă la pat sau oprirea sportului la școală, ceea ce nu va face decât să agraveze situația. Inactivitatea fizică duce la decondiționarea musculară care va favoriza, la rândul său, apariția durerii.
Vitamina D provine din alimente și este produsă de organism sub efectul soarelui. Fără vitamina D, calciul nu poate fi absorbit de oase.
Pentru a diminua riscul aparitiei deficientelor, se recomanda suplimentarea copiilor cu vitamina D in fiecare iarna de la nastere pana la varsta de 5 ani, apoi de la varsta de 10 ani pana la sfarsitul cresterii. Citește despre: Deficitul de Vitamina D la bebeluși și copii
Durerile de creștere la copii – Când ar trebui să ne îngrijorăm?
Nu are rost să intri în panică dacă copilul tău are câteva nopți agitate. Pe de altă parte, este mai bine să monitorizați evoluția acestor dureri și să urmăriți apariția oricăror simptome asociate. Dacă durerea persistă și se agravează, dacă copilul se plânge în timpul zilei, dacă durerea este localizată la nivelul unei articulații sau dacă apar semne de inflamație (articulație roșie, umflată, rigidă) sau se însoțește de febră, programați-vă la un doctor. Dacă copilul se plânge în mod regulat, nu-i banaliza durerea, el trebuie examinat.
Durerile de creștere la copii – Cum se pune diagnosticul?
Medicul întreabă exact când și unde simte copilul durerea. Diagnosticul se pune aproape întotdeauna pe faptul că un examen clinic al copilului nu poate induce durere. Dacă durerile sunt prezente și dimineața, dacă afectează doar un picior, dacă sunt constante, dacă sunt prezente în timpul efortului, dacă copilul șchiopătează sau dacă durerile sunt însoțite de alte simptome precum febră, oboseală și scădere în greutate , se face întotdeauna o analiză completă a sângelui pentru a exclude alte boli. Examinările cu raze X nu sunt, în general, utile, decât după un accident sau când durerea este clar localizată într-un singur loc. Citește și despre: Lipsa fierului poate afecta dezvoltarea creierului și inteligența copilului
Sfaturi pentru limitarea și prevenirea durerilor de creștere la copii:
1. Asigurați-vă că copilul bea suficientă apă. Hidratarea adecvată este esențială pentru a evita crampele.
2. Oferă-i fructe uscate. Durerile de creștere sunt de obicei asociate cu crampe. Prin urmare, este posibil un aport de magneziu pentru a limita crampele, iar fructele uscate sunt o sursă excelentă de magneziu. Totusi, vei avea grija sa nu le dai seara pentru a preveni ca aportul de zahar sa fie o sursa de agitatie pentru micutul tau.
3. Optează pentru masaj preventiv. Crizele nocturne se pot multiplica uneori timp de câteva săptămâni, ceea ce perturbă somnul copilului și al tău dacă se trezește. Masajul înainte de culcare va aduce un dublu beneficiu. Îți va calma copilul și va promova relaxarea musculară.
Masarea zonelor afectate relaxează mușchii și poate să calmeze. Puteți masa genunchii și gambele copilului ca măsură preventivă, înainte de a merge la culcare. Se poate folosi si o crema pentru a facilita masajul. Citește pe larg despre: Efectele negative ale nivelurilor scăzute de vitamina D la copii. Cum aflu dacă copilul meu are deficit de vitamina D?