• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Sarcina pe LUNI Primul An al bebelușului pe săptămâni BAMBO NATURE + UTILE pentru PĂRINȚI GHIDUL MAMELOR

Clubul Bebelusilor

Clubul Bebelusilor

Totul despre sarcina, bebelusi si copii mici

Totul despre sarcina, nastere si bebelusi

  • Sarcina
      • Calculator sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Despre sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Alimentația în sarcină
      • Calcul greutate sarcina
      • Semne sarcina
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Infectii la gravide
      • Nume de copii
      • Lista nume copii
      • Generator nume norocos
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Sexul copilului
      • Povești de Naștere
      • Sarcina TA
      • Calculator ovulatie
      • Preconceptia
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • nume-baieti-care-atrag-succesul-in-viataNume de băieți care atrag succesul în viață – alegerea perfectă pentru copilul tău
      • nume-fete-care-atrag-succesul30 nume de fete care atrag succesul în viață și care se remarcă prin feminitate
      • nume-de-fete-care-incep-cu-iNume de copii care încep cu litera I pentru fete și băieți
      • nume-de-baieti-cu-litera-LNume de copii care încep cu litera L pentru fete și băieți
  • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Calculator sarcina
      • Pregătirea nașterii
      • Naștere la privat
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Nou Născutul
      • Nașterea la Regina Maria
      • depresie-mamaCând zâmbetul lipsește după naștere: Despre depresia postnatală
      • masajul-perinealMasajul perineal în pregătirea pentru naștere
      • mituri-depresia-post-partum9 Mituri despre depresia post partum, adeseori greșit înțeleasă!
      • nastere-natura-spitalul-miercurea-ciucNorocoasă sau așa ar trebui să fie orice naștere? Experiență ca-n Elveția
  • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Colici Bebeluși
      • Totul despre bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Dermatita atopica
      • Ingrijirea bebelușului
      • Alimentatia bebelusului
      • Vacanta cu bebe
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Dinții de lapte
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
      • Febra la copii
      • Despre Vaccinuri
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Botezul ortodox
      • Purtarea bebelusului
      • jocul-la-bebelusiJocul este limbajul copilului, fereastra către sufletul lui
      • bebe prima-lunaBebelușul în primul an de viață: începutul unei călătorii miraculoase
      • difterie-copiiReîntoarcerea Difteriei și pericolul nevaccinării la copii
      • logopedieTulburarile de limbaj la copii – Cum poate ajuta logopedia
  • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Educatie copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Viata de cuplu
      • Sanatate in bucatarie
      • Ghidul Mamelor
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Trusa de urgență de acasă
      • stiluri-parentaleFelul în care-i iubim devine felul în care cresc: Stiluri parentale și impactul lor asupra copilului
      • urari-de-la-multi-ani50 de Urări de „La Mulți Ani” pentru copii
      • recunostintaRecunoștința începe acasă: Exemplul personal contează cel mai mult!
      • conectare-parinte-copilBeneficii și greșeli frecvente în procesul de conectare părinte – copil
  • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Alăptarea la început
      • Despre laptele matern
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme alaptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • studii-alaptare-prelungitaAlăptarea prelungită poate aduce numeroase beneficii, susțin studiile și mărturiile mamelor
      • dificultati-alaptareAlăptarea la început a fost șocul vieții mele de proaspătă mămică! Deși merită orice durere și lacrimă, eram gata să renunț la alăptare
      • alaptarea-nu-aduce-fericireCând alăptarea nu aduce fericire, ce poate face mama? Ce este si cum scapi de aversiune
      • interzis-alaptareCe spun mamele despre alăptare – Merită orice efort, chiar dacă nu e numai lapte și miere, din prima zi!
  • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Introducerea fructelor la bebeluși
      • Legume bebelusi | Când se introduc
      • Retete diversificare
      • Cand se introduc cerealele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Înțărcarea bebelușului
      • diversificare-clasica-sau-naturalaDiversificare clasică sau autodiversificare? Scurt ghid pentru o alegere corect informată
      • suc-de-fructe-la-bebe-si-copiiSucul de fructe la bebeluși și copii. Oferă beneficii nutritive sau sunt periculoase sucurile?
      • semne-false-bebe-diversificareSemne false că bebe este pregătit de diversificare sau că poftește anumite alimente
      • despre-diversificare-bebePrimii pași în diversificare – Sfatul medicului la început de drum
  • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Budinca bebe
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • humusRețete de Humus din întreaga Lume – gusturi delicioase pentru copii și adulți!
      • meniu-bebe-6-luniMeniu Bebe 6 Luni: Ghid complet pentru diversificare
      • paste-cu-branza-bebelusi-copiiPaste cu brânză pentru bebeluși și copii
      • capere-la-bebelusiCapere la bebeluși – 5 Rețete care te ajută să le introduci in alimentația copilului
  • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Autismul
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Răceala la copii
      • Alimentatie copii
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Ingrijirea copilului mic
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Obezitatea la copii
      • Rugaciuni copii
      • gradinitaGrădinița – primul pas mare în lumea celor mari
      • jucarii-din-materiale-reciclabileJucării din materiale reciclabile: Idei creative și sustenabile
      • mucilagiu-de-orezMucilagiu de orez. Reteta pentru scaune proaste și varsaturi
      • copil-supradotat-copil-giftedCopilul supradotat – Intră în Universul Copiilor Gifted
  • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Comportament
      • Activitati educative
      • Lectura de seara
      • Gripa la copii
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Unde mergem cu copiii
      • Povesti pentru copii
      • Cantece pentru copii
      • Poezii romanesti
      • Colinde de Craciun
      • gogosi-cu-nutellaGogoși Pufoase: Secretele Rețetelor Tradiționale
      • cuscus-reteteRetete cuscus pentru toată familia
      • dieta-vegetariana-reteteDieta vegetariană: 5 rețete gustoase, ușor de preparat
      • gradini-zoologice-romaniaGrădini Zoologice din România: Atracții, Specii și Informații Utile
  • STIRI
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    1 2 3 4 5 6 7
    Clubul Bebelusilor » Retete bebelusi » Retete copii 1 an » Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii, la loc de cinste în amintirile celor mari

    Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii, la loc de cinste în amintirile celor mari

    Din categoria: Retete copii 1 an, Retete 1-3 ani, Retete pranz copii

    pranzul-la-copii-felul-2-retete-ca-la-mama-acaza

    Felul doi pentru copii: rețete delicioase din copilărie

    Descoperă felul doi pentru copii, preparate cu drag de mama acasă. Continuăm seria rețetelor culinare pe care ni le amintim cu drag din copilărie, prin 10 sugestii, una mai bună ca alta, ce rezistă în topul preferințelor noastre, indiferent în ce etapă a vieții ne-am afla. Vom aduce în atenție feluri precum ostropelul, mămăliguța cu unt si brânză, bureții ori puiul cu smântână, musacaua, chiftelele marinate și altele.

    Alcătuiți împreună cu copilul meniul zilei, țineți cont de ce vrea el să mănânce la felul doi și de modul în care vrea să-i preparați alimentele. M-am tot gândit la semnificația expresiei – bun ca la mama acasă – și am constatat că plăcerea de a mânca acel ceva e dată de un cumul de factori, nu doar de ingredientele folosite și felul în care erau pregătite. Ci și de bucuria de a sta la masă în familie, cu cei mai dragi ai tăi alături, de ocrotirea primită, de blândețea părinților, bunicilor, de nostalgia casei tale, a mediului înconjurător, a spațiului în care îți desfășurai existența. Nu în ultimul rând, includ aici și contribuția picului de suflet al celei/celui care gătea.

    Mama e un termen generic, mâncarea putea fi la fel de bine făcută de tata, bunica, bona, mătușa ori doamna Nuți de la grădi (fiica mea nu uită niciodată și poftește uneori la ostropelul servit la prânz, în anii ei de gradiniță, un deliciu nemaiîntâlnit și de neegalat până în prezent, în ciuda repetatelor mele încercări de a-l reactualiza, chiar urmărind o mulțime de rețete ale celor mai dibaci chefi. Adică e gustos dar nu-i ca acela).

    Bucură-te de preparatele de felul doi pentru copii, preparate cu drag de tine acasă. Rețete savuroase care îi vor cuceri pe cei mici. În vremurile în care ni se livrează informația cu caracter publicitar despre ce trebuie frecvent să consumăm, îndreptați-vă atenția spre gătitul în casă ( în măsura în care timpul vă permite), astfel încât cartofii prăjiți plus sucurile colorate și acidulate să nu devină favoritele copiilor voștri. Împreună către un comportament alimentar sănătos!

    Prânzul – Felul doi pentru copii
    10 sugestii de rețete culinare cu un plus de ingrediente sufletești
    MI-E POFTĂ DE COPILĂRIE

    • Ostropel de pui
    • Pui cu smântână
    • Mămăligă cu brânză ( urs de mămăligă )
    • Macaroane cu branză
    • Musaca de cartofi
    • Ardei umpluți
    • Spanac cu ochiuri
    • Chiftele de carne
    • Șnițele cu cartofi piure
    • Ficăței cu ceapă

    Felul doi pentru copii – Ostropel de pui

    Ingrediente (pentru 5 porții)
    – 1 kg carne de pui (piept/pulpe/aripi)
    – 5 linguri de ulei
    – 5 căței de usturoi feliați
    – 5 căței de usturoi pisați
    – 1 l suc de roșii
    – 1 lingură cimbru uscat
    – sare (cam 2 lingurițe ori după gust)
    – un praf de piper
    – 1 legătură pătrunjel verde (tocat mărunt)
    Mod de preparare:
    Într-o cratiță (sau o tigaie mai înaltă înaltă și încăpătoare) puneți bucățile de pui la prăjit în ulei (pe ambele părți, la foc mediu) maxim 5 minute (dacă doriți să evitați prăjitul, puneți carnea de pui într-un vas de sticlă cu ceva mirodenii și un praf de sare, la cuptor timp de 30 minute). Presărați-le cu sare și piper. După ce s-au rumenit, scoateți-le pe un platou, iar în uleiul rămas căliți usturoiul pisat până ce devine auriu (nu mai mult ca va căpăta un gust amar). Turnați sucul de roșii. Presărați cimbrul uscat și așteptați să înceapă să clocotească. Adăugați carnea, acoperiți cu un capac și lasați să fiarbă 30 minute (sau până ce carnea se frăgezește). Apoi aromatizați cu feliuțele de usturoi, fierbând compoziția încă 10 minute. Imediat după ce opriți focul, aromatizați cu pătrunjel verde tocat. Se servește cu mămăligă ori piure de cartofi.
    * Ingredientele iuți precum piperul, usturoiul, chilli pisat, vârful de la ardeiul iute sunt tolerate de mulți copii, ba chiar unii dintre ei acceptă mai ușor alimentele condimentate în locul celor simple, iar aici mă refer în special la legume.
    ** Sucul de roșii se poate prepara ușor în casă, fierbându-le 30 minute și apoi trecându-le prin sită, pentru a se elimina semințele și pielițele. Sau folosiți produsul conservat.

    ÎNCEARCĂ ȘI:
    Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
    Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase

    Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz

    Felul 2 pentru copii – Pui cu smântână

    Ingrediente (5 porții)
    – 1 kg piept de pui, tăiat cuburi
    – 2 l apă
    – 3 morcovi tăiați rondele
    – 1 ardei gras
    – 1 ceapă
    – 1 țelină mică
    – 1 pătrunjel (rădăcină)
    – 1 legătură pătrunjel verde tocat
    – 1 lingură de sare
    – 5 linguri smântână grasă
    – 2 linguri de făină
    Mod de preparare:
    Într-o cratiță potrivită, puneți carnea la fiert. Când dă în clocot, spumați până la limpezire. Adăugați ceapa, ardeiul gras, țelina și rădăcina de pătrunjel, toate curățate și lăsate întregi sau, dacă sunt mari, tăiate în jumătăți (ca să le puteți elimina ușor când sunt moi). Presărați și sarea. După circa 15 minute, introduceți în vas morcovii tăiați rondele. Continuați fierberea încă 30 minute, până ce ingredientele devin moi. Cu o furculiță ori cu spumiera, scoateți cu grijă legumele întregi. În amestecul de zeamă, carne și morcovi rămas turnați compoziția formată din făină dizolvată în puțina apă și smântână  s-o aveți pregătită dinainte). Amestecați încet, încet, cu lingura de lemn să nu se prindă de fundul cratiței. În 15 minute e gata (în sosuri sau mâncaruri îngroșate, făina trebuie să fiarbă 10-15 minute). Aromatizați cu pătrunjel verde tocat. Se servește cu mămăligă.

    Mămăligă cu brânză (urs de mămăligă)

    Ingrediente
    Pentru mămăligă
    – 500 gr mălai grișat
    – 1+1/2 l apă
    – 1 linguriță sare
    – 50 gr lapte ( opțional )
    Umplutura pentru 4 porții
    – 200 gr telemea de oaie / vacă (dată pe răzătoarea mare)
    – 4 cuburi de unt
    – 4 ouă ochiuri (opțional)
    – 1 ceapă de apă
    Mod de preparare:
    Puneți apa și sarea la fiert într-un ceaun. Când clocotește, turnați în ploaie mălaiul amestecând ferm cu un tel lunguieț (punga de mălai într-o mână, telul în cealalată). Lasați la fiert minimum 20 de minute. Amestecați din când în când pentru a nu se forma cocoloașe. Spre final puteți adăga un pic de lapte, nu-i schimbă gustul dar îi îmbunătățește textura. O răsturnați pe un tocător de lemn ori într-un castron.
    Luați cu lingura o bucată din ea, o așezați pe farfurie, îi faceți în mijloc o scobitură pe care o umpleți cu unt. Acoperiți cu încă o bucată de mămăligă. Presărați din abundență telemea de oaie ( dată pe razătoarea mare ori, pur și simplu sfărâmată cu furculița ). Opțional, peste stratul de brânză se așează un ochi ( ou prăjit în ulei ). Se servește fierbinte, cu ceapă de apă roșie . Iaurtul ori laptele se potrivesc perfect langă acest fel de mâncare.
    De asemenea, puteți lua bucați de mărimea unui măr pe care le umpleți cu unt și telemea. Rotunjiți-le frumos în mână. Se coc în cuptor 10-15 minute, până devin rumene, iar în interior brânza e topită. De aici provine denumirea de Urs de mămăligă.
    * Telemeaua se poate înlocui cu brânză de burduf ori cu brânză proaspătă de vacă, caz în care adăugați și o lingură de smântână.
    ** Cumpărați lactate direct de la producători (care evident respecta normele sanitar-veterinare prevazute de ANSVSA privind vanzarea directa a produselor primare).
    * Nu va speriați dacă mămăliga se prinde de fundul ceaunului. Se curață ușor dacă îl lasați peste noapte la înmuiat.

    PENTRU DESERT: Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)

    Macaroane cu brânză

    Ingrediente (5 porții)
    – 1 pachet de paste ( penne / fussli / tagliatelle )
    – 100 gr unt
    – 1 lingură cu făină
    – 1 pahar cu lapte
    – 100 gr telemea rasă
    – 100 gr cașcaval ras
    – 100 gr mozzarella rasă
    – sare după gust ( doar dacă este necesar )
    – un praf de piper
    – un praf de nucușoară
    – 3 linguri de parmezan
    – 2 linguri de pesmet
    Mod de preparare
    Fierbeți pastele în apă cu sare timp de 10 – 15 minute (opțional, cu 1 lingură de ulei, cât să nu se lipească intre ele).
    Separat, într-o cratiță mai înaltă puneți făina în untul topit și lungiti treptat cu lapte, amestecând ferm, până obțineti un sos îngroșat, fără cocoloașe (la foc mic). Încorporați brânzeturile rase, aromatizați cu nucușoară și piper. Adăugați sare doar dacă este necesar. Lăsați amestecul să fiarbă 5 minute, apoi aproximativ 20 minute la răcit, ca atunci când puneți și smântâna, aceasta să nu se brânzească. Combinați cu pastele fierte și așezati-le într-o tavă potrivită, tapetată cu hârtie de copt sau doar unsă cu puțin unt. Presărați parmezan și apoi un praf de pesmet, așa încât rumenirea să capete o culoare apetisantă. Coaceți 35-40 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C (grijă multă să nu se rumenească în exces). Se servesc calde.
    *Cutiile ori pungile cu paste se comercializează de regulă în varianta de 400 gr.
    **Savoarea felului e dată de nucușoară.
    *** Folosiți orice brânzeturi aveți prin frigider, nu există o regulă în a le combina.

    Ardei umpluți (6 porții)

    Ingrediente
    – 1 kg de carne semigrasă tocată ( de pui, curcan,porc, vită ori amestec )
    – 2 cepe mari
    – 4 linguri de orez
    – 2 ouă
    – 3 linguri de bulion
    – 1 legătură mărar verde ( tocat fin )
    – 1 legătură de pătrunjel verde ( tocat )
    – 1 lingură sare
    – un praf de piper
    – 1 linguriță boia de ardei dulce
    – 1 morcov dat pe răzătoarea mică ( opțional )
    – smântână / iaurt grecesc
    Mod de preparare:
    Se amestecă bine carnea, ceapa, orezul, ouăle, sarea, boiaua, piperul și mărarul.
    Se aleg 12-13 ardei grași, de mărime potrivită. Se spală și li se taie un capac în jurul codiței. Eliminați semințele. Se umplu cu tocătură. Se așează într-o tavă înaltă, iar deasupra se toarnă apă cu bulion cât să-i cuprindă. Se pun 2 ore la cuptor ( 180 grade C ) Verificați-i din când în când. În cazul în care se rumenesc prea tare, acoperiți tava cu o foile alimentară de aluminiu. Când sunt gata, presărați în zeama rămasă patrunjel verde tocat. Serviți-i cu smântână ori cu iaurt grecesc.
    * Alegeți ardei grași albi (cei roșii sunt prea mari pentru o porție de 2)
    ** Dacă preferați sosul mai dens, îi puteți îngroșa cu o lingură de făină (amestecată cu apa și bulionul)
    *** Sosul e și mai gustos dacă îi adăugați 1 lingură de vegeta bio (din legume naturale, fără aditivi și coloranți alimentari)
    **** Nu e nevoie să căliți tocătura. Sunt delicioși și așa, umpluți cu ingredientele crude.

    Musaca de cartofi

    Ingrediente
    – 1 kg carne tocată de vită (mânzat/porc/amestec)
    – 1 kg cartofi, tăiați rondele
    – 2 – 3 cepe tocate mărunt
    – 1 ardei gras tocat mărunt
    – 2 – 3 linguri bulion
    – apă cât cuprinde vasul
    – 1 lingură sare
    – un praf de piper
    – 1 linguriță boia de ardei dulce
    – 5 ouă
    – 1 legătură mărar
    – 2 linguri ulei
    Mod de preparare
    Într-o tigaie mai înaltă, căliți în ulei încins carnea, ceapa și ardeiul gras. Amestecați ușor și picurați câte puțină apă. E gata în 10-15 minute (veți observa cum carnea își schimbă culoarea). Condimentați cu sare, piper, boia.
    Cartofii tăiați rondele alternează cu carnea înăbușită în 5 straturi aranjate într-o cratiță potrivită și unsă cu ulei ( 3 de cartofi, 2 de carne ). Turnați deasupra apă cu bulion și cu un praf de sare (ori o lingură mirodenii bio uscate, din ingrediente naturale, fără e-uri). Se dă la cuptor sa scadă, la 180 grade C, timp de 2 ore. Cu 20 minute înainte de a fi gata, scoateți cratița și puneți deasupra ouăle bine batute cu un praf de sare si mărar. Se va forma un strat ca de omletă, aspectuos și delicios în combinație cu musacaua. Se lasă puțin la răcit cât să se poată lua din cratiță porționată frumos. Se servește caldă, cu iaurt grecesc sau smântână.
    * Alegeți cartofii roșii deoarece nu se sfărâmă dacă stau 2 ore în cuptor.
    ** Alegeți carne slabă, nu cu multă grăsime, ca și la chiftele.
    *** Nu va chinuiți cu perpelirea feliilor de cartofi în ulei așa cum vi se recomandă în majoritatea rețetelor. Rezultatul nu e cu mult mai bun, așadar munca depusă în plus nu se justifică.

    Spanac cu ochiuri

    Ingrediente
    – 2 kg spanac
    – 50 gr unt
    – 150 gr lapte (o jumătate de cană)
    – 1 lingura sare
    – 4 ouă pentru prăjit (ochiuri)
    Curățați spanacul de tulpinile groase, spălați-l și puneți-l la fiert într-o oală mare, în apă clocotită cu sare. În 20- 25 de minute e gata. Scurgeți-l și lăsați-l la răcit atât cât să-l puteți toca mărunt. Apoi, puneți-l într-o cratiță cu unt și căliți-l câteva minute. Se lungește cu lapte gras (3,5 %). Țineți-l puțin pe foc să fiarbă. Serviți-l cald, cu ochiuri (sau cu ouă moi și usturoi verde).
    Ouăle pentru prăjit (la fel ca și cele pentru fiert moi) trebuie să fie foarte proaspete. Spargeți-le și puneți-le ușor într-o tigaie cu ulei încins. Presărați-le cu sare. Rumeniți-le la foc mic câteva minute. Se scot cu ajutorul spumierei (lingura cu găuri).

    Șnițele cu cartofi piure

    Ingrediente
    – 1 kg piept de pui
    – 3 linguri făină ( pline cu vârf )
    – 3 ouă
    – 1 linguriță sare
    – un praf de piper
    – ulei pentru prăjit
    Mod de preparare
    Tăiați pieptul de pui în fâșii de un deget și sărați-le. Separat, într-un castron încăpător, faceți un sos gros din făină, ouă bătute, un praf de sare și un praf de piper (să fie de consistența unei smântâni grase). Prajiți pe ambele părți carnea dată prin sos, la foc mediu, într-o tigaie cu ulei încins. Scoateți șnițelele pe un platou tapetat cu șervet din hârtie pentru a li se absorbi excesul de grăsime. Se servesc calde, cu piure, salată verde sau murături alături, în funcție de preferințe.
    * Piureul se face din 1+1/2 kg cartofi albi, curățați taiați în sferturi și fierți în apă cu sare, timp de 25-30 minute (până devin moi). Se pasează în combinație cu 100 gr unt și 100-150 gr lapte până la omogenizare. Optional se pune o lingură cu smântână.
    ** Alegeți murături în saramură.

    Chiftele de carne

    Ingrediente
    – 1 kg de carne semigrasă tocată (de pui, curcan,porc, vită ori amestec)
    – 2 cepe mari
    – miezul de la 2 felii de pâine înmuiat în apă ori lapte
    – 2 ouă
    – 5 căței de usturoi bine pisați
    – 1 legătură mărar verde (tocat fin)
    – 1 lingură sare
    – un praf de piper
    – un praf de nucușoară
    – 1 cartof curățat și dat pe răzătoarea mică (opțional)
    – ulei pentru prăjit
    Mod de preparare:
    Cât timp pâinea stă într-un bol cu apă/lapte la înmuiat, amestecați foarte bine într-un castron încăpător restul ingredientelor, până la omogenizare (folosiți o lingură de lemn după care amestecați ferm cu mâna). Adăugați apoi și miezul de pâine, stors și pasat cu furculița. Rolul acesteia e de a face chiftelele mai fragede și mai pufoase. Luați cu lingura din compoziție și formați cu mâna umedă chiftele (bile pe care le puteți turti un pic). Prăjiți-le pe ambele părți, la foc mediu, într-o tigaie cu ulei încins. Le scoateți ușor pe un platou tapetat cu un servet de hârtie (să se excesul de ulei). Se servesc cu piure de cartofi.
    Un plus de savoare e oferit de un sos de roșii turnat fierbinte peste chiftele sau chiar dat în câteva clocote împreună cu acestea. Astfel devin marinate. (o lingură de unt, 500 gr suc de roșii gros din conservă, 2 foi de dafin, 1 linguriță miere, 1 linguriță oțet, căteva frunze de țelină, un praf de sare, un praf de piper – se fierb câteva minute până amestecul se îngroașă). Se pot servi și cu mămăligă.
    * Dacă adăugați un albuș făcut spumă (cu mixerul), o lingură de smântână și un vârf de cuțit de bicarbonat, le modelați mai mari ( cam cât căușul palmei ), le tăvăliți prin pesmet fin și le prăjiți în mult ulei, înseamnă că ați pregătit pârjoale moldovenești. Merg perfect cu salată de sfeclă roșie.

    Ficăței cu ceapă

    Ingrediente
    – 1 kg de ficăței de pasăre
    – 3 cepe tăiate solzișori
    – 1 lingură oțet balsamic
    – 1/2 lingură sare
    – 2 foi de dafin
    – un praf de nucușoară
    – 3 linguri de ulei pentru prăjit
    Mod de preparare:
    Spălați ficățeii, amestecați-i cu ceapa și puneți-i în ulei încins, la foc mic, într-o tigaie mai înaltă. Lăsați-i să fiarbă înăbușit (acoperiți tigaia cu capac). Amestecați-i din când când, să se rumenească pe toate părțile. În primele 30 minute nu le adăugați apă. Dacă este nevoie, o s-o faceți puțin câte puțin, mai târziu, când sucul propriu a scăzut de tot. Gustul bun se dă spre sfârșit, după circa o oră, când sunt aproape gata. Adăugați sarea, piperul, foile de dafin, oțetul, nucușoara. Abia acum prind culoarea brun-inchis specifică preparatelor trase la tigaie. Veți constata că ficățeii au devenit fragezi, iar ceapa s-a înmuiat atât de mult încât s-a transformat într-un sos gros. Se servesc calzi, cu piure / mămăligă și murături.

    Cu speranța perpetuării unor aspecte ale tradițiilor culinare românești, vă încurajăm să incercați recomandările noastre de rețete ca laa mama acasă, adăugând la fiecare rețetă un pic de suflet și un strop de pasiune. Satisfacția de a le face pe plac celor mici și celor mari se va măsura în zâmbete, aprecieri și mulțumiri. Pofta mare, tuturor!

    ÎNCEARCĂ ȘI:
    7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
    Cartoful alb la bebelusi | Cand se introduce in alimentatia bebelusului?
    Supa crema de cartofi dulci pentru bebelusi de la 7-8 luni
    Piure de cartofi dulci si conopida pentru bebelusi de la 8-10 luni

    MULTUMESC CĂ AI CITIT PÂNĂ LA FINAL!

    DĂ-NE LIKE ȘI DISTRIBUIE ARTICOLUL CA SĂ AFLE ȘI ALȚI PĂRINȚI!

    CREȘTEM ÎMPREUNĂ!

    IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.

    Autor: Echipa ClubulBebelusilor - redactor, Toate drepturile rezervate Clubulbebelusilor.ro (c) 2024

    Data publicare: martie 16, 2022 5:58 pm | Data modificare: septembrie 28, 2024 8:39 am

    Articol anterior: « Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău, un fiu care gândește, trăiește și iubește cu toată ființa lui
    Articolul urmator: Ce SUPIȚĂ bună mâncăm azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici și tot atâtea amintiri ale copilăriei »

    Citeste si :

    retete legume bebelusi diversificare
    Retete legume bebelusi: ingrediente importante in alimentatie
    10 Idei de retete cu legume, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare Vă invitam […]
    retete rapide copii
    10 Rețete rapide și sănătoase pentru toată familia
    Paste cu busuioc – de la 8+ luni Penne cu vinete – de la 1+ an Inghetata de fructe – […]
    retete cu peste bebelusi
    Rețete cu PEȘTE pentru bebeluși. Peștele aduce un plus de proteine, fosfor, acizi grași esențiali în alimentația copilului
    Trecerea de la lapte ( matern sau lapte praf ) la o alimentație solidă reprezintă un pas important în diversificare, […]
    cartofi-copti-cu-branza-si-conopida-pentru-copii-de-la-18-luni.jpg
    Cartofi copti cu branza si conopida pentru copii de la 18 luni
    O reteta cremoasa si delicioasa care are un continut ridicat de calciu pentru oase si dinti puternici. Ingrediente cartofi copti cu […]
    retete rapide pentr copii portia de imunitate
    7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
    Degețele de morcovi cu cremă de brânză și iaurt (porția de zinc) Salată de pătrunjel verde cu cușcuș (porția de […]
    diversificare infectie la urechi
    Fasole pastai in suc de rosii pentru copii dupa 1 an
    Fasolea pastai este foarte nutritiva si se digera foarte usor spre deosebire de alte feluri de fasole. Se poate oferi […]

    Bara principală

    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Nume copii
    Alăptarea
    Diversificarea
    Rețete copii
    Familie și copii
    • Igiena orală a bebelușilor începe din prima zi de viață
      Igiena orală a bebelușilor începe din prima zi de viață
    • Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
      Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
    • Primele emoții ale copilului: Cum se dezvoltă sufletul unui om mic
      Primele emoții ale copilului: Cum se dezvoltă sufletul unui om mic
    • 10 Idei de retete cu carne pentru bebelusi
      10 Idei de retete cu carne pentru bebelusi
    • Anemia în sarcină: ce trebuie să știe orice viitoare mămică. Sfatul specialiștilor
      Anemia în sarcină: ce trebuie să știe orice viitoare mămică. Sfatul specialiștilor
    Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc.

    Footer

    Despre noi

    Clubulbebelusilor.ro este, din 2011, una din cele mai importante resurse online pentru părinții din România. Ce găsești la noi? Tot ce ai nevoie!

    Aspirantele la statutul de mamă, viitoarele, proaspetele și actualele mame pot găsi articole de actualitate despre sarcină, naștere, îngrijirea nou-născutului și a sugarului, evoluția normala a bebelușului, alăptare, diversificare, alimentație sănătoasă, activități educative în cadrul familiei dar și multe articole de parenting modern, educație empatică și respect reciproc. 

    citeste aici mai multe despre noi

    Informatii

    • Termeni si conditii
    • Confidentialitate
    • Cookies
    • Contact
    • Calculatoare
      • Calculator Sarcina
      • Calculator Ovulatie
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Calculator Nume Norocos
    • Sarcina
      • Simptome sarcina
      • Alimentatie sarcina
      • Sarcina pe saptamani
      • Trimestre sarcina
      • Nume copii
    • Pregatire Nastere
      • Despre travaliu
      • Bagaj maternitate
      • Nastere naturala
      • Cezariana
      • Ora magica
      • Lauzia
    • Bebelusii
      • Nou nascut
      • Puseuri crestere
      • Bebe pe luni
      • Primul an
      • Colici
      • Bebe plange
      • Botezul
      • Somn bebe
      • Dintii de lapte
    • Alimentatie
      • Bebelusi alaptati
      • Hranirea cu lapte praf
      • Diversificarea clasica
      • Autodiversificarea BLW
      • Retete bebe
      • Alimentatie sanatoasa
      • Vitamina D
      • Intarcarea

    Categorii

    • Sarcina
    • Nasterea
    • Bebelusul
    • Alaptarea
    • Diversificarea la bebelusi
    • Retete bebelusi
    • Mama
    • 1-3 ani
    • 3-6 ANI
    • Stiri pentru parinti

    Parteneri

    desprecopii.com
    depositphotos.com

    Setari politica cookies

    Toate drepturile rezervate © 2025 · Clubul Bebelusilor pe Genesis Framework · WordPress · Autentificare

    MENIU
    • Facebook Clubul Bebelusilor
    • Nume de copii
      • Nume de fete
      • Nume de baieti
      • Nume de Sfinți
      • Lista nume copii – baieti si fete
      • Nume norocos copii
    • Calculator Sarcina si Nastere
    • Scutecul Bambo Nature
    • GRIPA la copii
    • Sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Trimestre de sarcină
      • Semne sarcina
      • Despre sarcina
      • Alimentația în sarcină
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Infectii la gravide
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Sexul copilului
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Calculator Ovulatie – Perioada Fertila
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • Preconceptia
    • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Pregătirea nașterii
      • Bagajul de maternitate
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Naștere la privat
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Nașterea la Regina Maria
    • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Botezul ortodox
      • Alimentatia bebelusului
      • Febra la copii
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Colici Bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Vacanta cu bebe
      • Totul despre bebeluși
      • Dinții de lapte
      • Ingrijirea bebelușului
      • Dermatita atopica la bebeluși
      • Trusa de urgență de acasă
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Purtarea bebelusului
      • Despre Vaccinuri
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
    • Ghidul Mamelor
    • Utile pentru PĂRINȚI
    • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Educatie copii
      • Viata de cuplu
      • Ghidul legislativ al gravidei
    • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Probleme alaptare
      • Alimentația în alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
    • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Retete diversificare
      • Fructele la bebelusi
      • Legumele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Cerealele la bebelusi
    • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete supa crema
      • Retete copii 1 an
      • Budinca bebe
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • Sanatate in bucatarie
    • Stiri pentru parinti
    • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Alimentatie copii
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Boli contagioase
      • Ingrijirea copilului mic
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Activitati educative
    • 3-6 ANI
      • Autismul
      • Alimentatie sanatoasa
      • Obezitatea la copii
      • Comportament
      • Povesti pentru copii
      • Lectura de seara
      • Rugaciuni copii
      • Poezii romanesti
      • Cantece pentru copii
      • Colinde de Craciun
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Concursuri