În cazul nasului înfundat la bebeluși iată ce trebuie să știi și cum este recomandat să acționezi corect pentru a oferi o igienă optimă dar mai ales ca să respire bine cel mic. Rinita sau rinofaringita sunt afecțiuni foarte frecvente. Bebelușul tău va avea posibil mai multe în fiecare an, până la vârsta de șase sau șapte ani. Primul simptom este o răceală și, prin urmare, un nas înfundat. Acest lucru nu este plăcut pentru bebelus sau pentru tine, cel mic doarme prost, se agită, mănâncă mai puțin, agitand-i si pe cei mari.
Răcelile sunt produse de unul din cele aproximativ câteva sute de virusuri. Cele mai des implicate sunt virusurile ARN de mici dimensiuni, incluzînd rinovirusurile (virusuri nazale). Aceste virusuri nu produc ele însăle leziuni, sistemul imunitar al copilului fiind cel care produce simptomele răcelii. Aceste virusuri pătrund în corp cel mai adesea prin nas sau ochi, cel mai frecvent fiind aduse în contact cu corpul de mâinile murdare ale copilului. Răceala nu este o afecțiune gravă prin ea însăși, dar uneori poate duce la complicații mai grave.
Nasul infundat la bebelusi – Cauze, cum îl desfundăm corect
Când nasul este înfundat cu secreții abundente, ai dori să sufli tu nasul în locul copilului. Când secrețiile sunt transparente și lichide mare parte din copii par a nu fi foarte deranjați. În schimb, când nasul este obturat cu mucus uscat, faptul că nu poate respira îl face pe copil să se agite, uneori cu disperare, refuzând chiar să mănânce sau să doarmă.
Cum desfundăm nasul bebelușului?
Cauzele ce pot duce la înfundarea nasului sunt mai multe, dar nu toate sunt la fel de grave!
Primul lucru de făcut dacă bebelușul are nasul înfundat este, desigur, să-l desfundați, fără violență. Nasul unui bebeluș este mai îngust decât al unui adult și pereții lui sunt fragili, riscand sa lezăm nasul până la curgerea sângelui. Acest lucru nu este grav, dar înseamnă că trebuie să luați mai multe măsuri de precauție.
Înainte de 1 an sau 18 luni, un bebeluș nu știe să-și sufle singur nasul. Depinde de tine să-l ajuţi curăţându-i nasul. Cel mai ușor produs de utilizat dacă bebelușul are nasul înfundat este soluția salină. Serul fiziologic se poate folosi și într-un nebulizator steril. Daca bebelusul tău este foarte mic, mai mic de 6 luni, singurul produs de folosit în cazul nasului înfundat este soluția salină fiziologică.
Citește și despre: Nasul înfundat – Ce ne ajută să-l desfundăm?
După 6 luni, puteți folosi opțional spray cu apă de mare
Bine de știut: cereți întotdeauna sfatul medicului pediatru sau de familie sau farmacistului înainte de a cumpăra un spray pentru nas. Cele care conțin vasoconstrictoare sunt interzise copiilor înainte de vârsta de 12-15 ani, aceste medicamente reprezintă un pericol pentru bebelușul tău care are nasul înfundat, deoarece pot avea efecte secundare grave.
Spălați nasul bebelușului de mai multe ori pe zi, dacă are nasul înfundat, chiar dacă nu iese nimic. Fă-o înainte de masă, de preferință, pentru a-l împiedica să-și vomite/regurgiteze biberonul și pentru a putea mânca fără să fie jenat să respire. Alăptarea nu poate fi continuată în siguranță dacă copilul are nasul înfundat.
Simptomele nasului înfundat la copii
Un copil cu nasul înfundat care curge este foarte frecvent. Toată copilăria lui va avea o mică rinită sau rinofaringită. Uneori sunt simple răceli, alteori sunt însoțite de febră. Pe lângă nasul înfundat, copilul dumneavoastră poate avea și tuse.
Dacă bebelușul are nasul înfundat, scurgerile nazale sunt clare la început, apoi devin consistente și verzui după o zi sau două. Uneori copilul pare să aibă nasul înfundat, dar nasul nu îi curge. Acesta este un simptom care este adesea mai pronunțat noaptea, poate împiedica un bebeluș cu nasul înfundat să doarmă bine.
Când să consultați un medic? Când avem motive de îngrijorare?
Nazofaringita este cauzată de viruși, aceștia dispar de obicei singuri și fără antibiotice în câteva zile. Cu toate acestea, în următoarele cazuri, este mai bine să consultați un medic de familie sau un pediatru în timpul zilei:
Dacă bebelușul este un sugar cu vârsta mai mică de 1 lună și are nasul înfundat și refuză să mănânce;
Dacă copilul are mai puțin de 3 luni și pare să aibă dificultăți de respirație sau are febră;
Dacă copilul are mai puțin de 3 luni și are ochii purulenti sau rosii – conjunctivită;
La orice varsta, daca simptomele devin mai complicate: copilul tau pare sa aiba dificultati în respirație, vomită, nu mai vrea sa mănânce, are febra mare. Citește și despre: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Bebe are nasul înfundat și tușește?
Tusea este un mecanism folosit de organism pentru a încerca să scape de lucrurile care blochează căile respiratorii. Este așadar un reflex natural de apărare esențial, care permite organismului să se protejeze. O tuse legată de răceală poate dura între una și trei săptămâni, fiind în general, mai intensa noaptea.
Pentru a calma tusea bebelușului v-am pregatit cateva sfaturi estentiale:
• Puneți copilul să bea des, deoarece astfel se subțiază secrețiile bronșice. Laptele matern sau laptele praf pentru bebeluși mai mici de 6 luni. Apa, sucurile de fructe (după 1 an) și ceaiurile din plante merg în general foarte bine.
• Evitați siropurile pentru tuse, deoarece sunt contraproductive, numai în cazul prescrierii de către medicul pediatru.
• Un bebeluș răcit și care tușește adesea doarme prost, ceea ce duce de obicei la nopți nedormite pentru părinți, este important să stiți să gestionați stresul și oboseala.
• Aerisirea camerei cu aer curat poate avea un efect benefic asupra anumitor tipuri de tuse.
Citește și despre: Tusea la copii | Tipuri de tuse și tratament
Când începe copilul să respire pe gură?
Când copilul este un copil mic, el respiră doar pe nas din cauza sistemului respirator imatur. Abia la 6 luni bebelușul începe să respire și pe gură. Prin urmare, poate exista riscul de sufocare dacă un nou-născut sau un copil de 1 sau 2 luni are nasul foarte înfundat. Urmăriți-i respirația și spălați-l în mod regulat în nasuc cu ser fiziologic.
Este foarte important să curățăm nasul bebelușului înainte de masă, el nu va putea respira în timp ce mănâncă și va mânca mai puțin bine. De asemenea, puteți împărți cantitățile: fractionati alimentația, cantități mai mici, dar mai dese. Acest lucru vă va obosi copilul mai puțin.
“Batista bebelusului” este un dispozitiv menit sa suplineasca faptul ca in general pana-n 3 ani copiii nu stiu sa isi sufle nasul astfel ca in perioada racelilor ei sufera din cauza mucozitatilor care le obtureaza respiratia. Batista bebelusului se monteaza la un aspirator obisnuit, de uz casnic. Aceasta idee ii sperie la inceput pe majoritatea parintilor, timorati ca “vor aspira creierii bebelusului”, dar instrumentul isi regleaza singur intensitatea si nu exista pericole in acest sens. Citește pe larg: Folosim sau NU batista bebelușului?
Remediile bunicii pentru nasul înfundat
Pe internet veți găsi și o serie de remedii casnice mai mult sau mai puțin serioase pentru a ajuta bebelușii cu nasul înfundat. Niciunul nu a primit validare medicală. Unii sfătuiesc, de exemplu, să puneți o ceapă sub patul bebelușilor care au nasul înfundat. De fapt, ceapa pur și simplu mărește secrețiile, nu are nicio recomandare medicală.
Pentru a ajuta un bebeluș cu nasul înfundat să doarmă bine, puteți lua câteva măsuri de precauție
Ridicați usor (aproximativ 15 cm) capul patului sau, mai ales daca bebelusul tau are reflux pe langa nasul infundat.
Spălați nasul bebelușului înainte de culcare.
Convinge-ți copilul să bea apa înainte de culcare.
Aerisiți-i bine camera înainte de culcare.
Dacă aerul este uscat, utilizați un umidificator sau puneti pe calorifer un vas plin cu apă.
Umidificarea aerului cu umidificator de cameră trebuie să asigure o umiditate de 40-60%.
Uleiurile esențiale cu efect decongestionant puse în aparat de cameră sau pe o batistă în apropierea copilului, dar nu direct pe piele.
Îndepărtarea potențialilor alergeni: animale de căsă, perne si pilote cu puf, evitarea fumului de țigară, cosmeticelor, parfumurilor de cameră, plantelor. Evitați aerul condiționat.
În cazul nasului înfundat, părinții se pot adresa medicului de familie, medicului pediatru sau medicului ORL-ist.
CITEȘTE ȘI: Febra ușoară, moderată, ridicată la copii