Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele
Dă-i unui bebeluș un obiect și vezi ce se întâmplă. Se va uita la el, îl va apuca, apoi îl va duce la gură. Bebelușii gustă aproape toate obiectele cu care vin în contact, deoarece receptorii lor sunt hipersensibili. Acesta este modul lor de a descoperi lumea. Dar acest lucru este doar vârful aisbergului când vine vorba de puterea atingerii umane.
Atingerea este parte din tot ceea ce fac părinții, asistentele și doctorii de la neonatologie. Nu putem să le facem baie, să le schimbăm scutecele sau să le luăm temperatura fără a face acest lucru.
Dar această atingere nu este suficientă. Bebelușii au nevoie să fie ținuți în brațe și liniștiți pentru a se dezvolta sănătos. Cu atât mai mult cei născuți prematur. Studiul întreprins de Centrul Național pentru Informații Biotehnologice pe bebeluși, citat de Clinica Mayo, a arătat că îmbrățișările și liniștirea bebelușilor la piept îi ajută să se relaxeze și să adoarmă, le reglează hormonii care controlează stresul, le reduce plânsul și îi ajută să crească sănătos, iar pe cei prematuri să ia în greutate.
Atingerea de care vorbim poate fi de trei tipuri:
• Ținerea bebelușului în brațe, legănarea lui în brațe, îmbrățișarea lui la pieptul mamei.
• Masajul, acele atingeri ușoare care mângâie (fără să gâdile) și care frământă cu gingășie fiecare parte a corpului bebelușului, întinzând și îndoind brațele și piciorușele.
• Piele-pe-piele sau așa-numită poziție „cangur“ este contactul dintre pielea ta și pielea bebelușului tău prematur – dezbrăcat (exceptând scutecul) și învelit cu o pătură sau cu un obiect de îmbrăcăminte. Are multe beneficii. Ambii părinți pot dezvolta această legătură cu micuțul lor și alăptatul în acest mod este adesea mai eficient și s‑a dovedit că duce la un câștig mai mare în greutate și la o externare mai rapidă decât alăptatul „standard“.
O îmbrățișare blândă și drăgăstoasă piele-pe-piele oferă și mai multe beneficii bebelușului când acest contact este între el și mamă. Și nu doar lui, ci și mamei. Știința confirmă: bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. Contactul piele-pe-piele imediat după naștere și continuat în zilele, săptămânile și lunile care urmează după naștere are beneficii miraculoase. Iată 16 dintre ele:
16 beneficii pentru bebeluși ale atingerii piele-pe-piele
#1. Plânsul. Un studiu făcut pe mamele din Africa a arătat că în 90% din situații acestea au fost capabile să răspundă plânsului bebelușului lor în doar 10 secunde. Asta înseamnă că acei sugari cărora li s-a răspuns prompt la plâns cu liniștire au plâns numai mai puțin decât alți copii din Europa, spre exemplu. Să lași un sugar să plângă nu înseamnă să îl educi, ci doar îl rănești. Un plâns de mai mult de o oră poate duce la dezvoltarea fricii de abandon, a anxietății de separare, care duce în cele din urmă la un sentiment profund de nesiguranță. Iar asta îi poate influența relațiile pe tot parcursul vieții. Absența afecțiunii de pe vremea dormitului în pătuț poate fi exploatată de alții.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
#2. Legătura cu tatăl. Bebelușii tind să fie apropiați doar de mame. Datorită legăturii materne care începe încă din uter, este practic imposibil pentru tați să concureze cu legătura mamă-bebeluș. Dar să nu uităm că tatăl are un rol important de jucat. O conexiune fizică cu tatăl îl va învăța pe bebeluș că și tati îl poate liniști, nu doar mami. Iar această conexiune trebuie să înceapă cât mai degrabă după naștere.
Dacă mamă este incapabilă fizic să îi ofere îngrijire nou-născutului după naștere, tata poate interveni. Poate ține bebelușul în brațe, lipit de pielea lui, să-l plimbe și să-l liniștească. Pentru micuț, important este să se simtă iubit.
Citește și despre: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
#3. Reglarea temperaturii corpului. În timpul sarcinii, uterul și placenta oferă căldură bebelușului. După naștere, aceleași nevoi sunt satisfăcute atunci când nou-născutul este plasat pe pieptul mamei. În brațele iubitoare ale mamei, bebelușul menține o temperatură optimă a corpului, acest lucru permițându-i să-și conserve energia. Căldura corpului mamei reglează temperatura corpului bebelușului mai bine decât orice altă metodă.
#4. Menținerea nivelului de zahăr din sânge. În timpul sarcinii, glucoza este transmisă prin placentă. După naștere, bebelușul primește substanțele nutritive prin laptele matern sau formulă. Dar dacă o mamă care alăptează nu produce încă suficient lapte sau un nou-născut nu este capabil să se hrănească, există riscul ca nivelul glucozei să scadă foarte mult.
Contactul piele pe piele oferă stabilitate pentru menținerea nivelului de zahăr din sânge al nou-născutului. Această apropiere crește nivelul de glucoză al bebelușului, ceea ce reduce riscul de hipoglicemie. Acesta este doar un exemplu al modului în care atingerea devine o componentă esențială pentru menținerea unui nou-născut stabil.
#5. Menține încredere părinților în forțele lor. Nu contează de către cine, dar dacă suntem atinși fizic într-un mod pozitiv, ne simțim instantaneu mai conectați cu cealaltă persoană. Iar chestia cu atingerea este că, chiar dacă inițiem contactul fizic, culegem și beneficiile atingerii. Beneficiile atingerii umane nu sunt o stradă cu sens unic. Pe măsură ce părinții se instalează în noile lor roluri de îngrijitori, atingerea stabilește relația părinte-copil. Cu cât sunt mai conectați fizic, cu atât atașamentul este mai puternic. Atingerea construiește o bază pozitivă, care nu numai că îi oferă bebelușului stabilitate, dar oferă și părintelui încredere ca îngrijitor.
#6. Face bebelușul să fie mai sociabil. Un părinte atent oferă dragoste și îngrijire. Să-i oferi unui copil dragoste și grijă este la fel de important ca și furnizarea de hrană. S-a dovedit că această prezență iubitoare crește abilitățile sociale ale unui copil.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că schimbul de dragoste atent la nevoile unui copil are un impact asupra dezvoltării creierului și a celulelor nervoase. Legăturile strânse care se fac în copilărie stau la baza sănătății optime la vârsta adultă.
#7. Crește capacitatea bebelușului de a se hrăni. Când există un contact piele-pe-piele, iar bărbia bebelușului se lovește de sânul mamei, copilul va face mișcări cu capul și cu corpul pentru a ajunge spre sân și mamelon. (Simțul lor olfactiv îi ajută să navigheze.) În cele din urmă, nou-născutul va apuca sânul și va găsi mamelonul pentru a se hrăni. Contactul continuu cu corpul gol după naștere va ajuta un nou-născut să învețe în mod independent să găsească hrana.
#8. Stimulează producția de lapte. Este firesc ca un nou-născuții să o prefere pe mami înaintea tuturor, deoarece mamele sunt o sursă de hrană. Bebelușii simt parfumul laptelui matern. După ce nou-născutul găsește mamelonul mamei și începe alăptarea, el va primi cantități mici de colostru. Extragerea colostrului ajută la creșterea producției de lapte. În timp, va crește și capacitatea de hrănire a nou-născutului. Acesta este motivul pentru care Academia Americană de Pediatrie recomandă ca, imediat după naștere, nou-născutul gol să fie pus pe pieptul gol al mamei până ce găsește sânul și începe alăptarea.
#9. Ajută la creșterea bebelușilor în greutate. Anumite cercetări arată că contactul piele-pe-piele ajută la creșterea în greutate după naștere, în timp ce absența îmbrățișărilor împiedică creșterea. Într-un studiu, bebelușii care au rămas orfani după cel de-al Doilea Război Mondial au arătat nu numai o incapacitate fizică de a se dezvolta, ci și un blocaj psihic. Mai târziu s-a realizat că lipsa contactului fizic a încetinit metabolismul bebelușilor, îngreunându-le creșterea.
#10. Are un imens impact psihologic. Și asta s-a văzut în ultimii când au apărut sechele psihologice în urma noilor tehnici de parenting care susțineau că riști să-și răsfeți bebelușul dacă reacționezi prompt la plânsul lui, ori dacă îi arăți că îl iubești. Într-un efort de a preveni apariția răsfățului, oamenii au creat practici nenaturale care au limitat dragostea pentru copiii noștri, dar majoritatea psihologilor contemporani sunt de acord că nu poate răsfăța un nou-născut cu dragoste și afecțiune. De fapt, părinții plini de iubire tind să crească copii care devin adulți încrezători.
#11. Îmbunătățește somnul. Nu ți s-a întâmplat de multe ori să-l pui din brațe în pătuț și să ți se trezească? Îi lipsește o atingere caldă și liniștitoare. O îmbrățișare iubitoare este un semn de siguranță pentru un nou-născut sau un copil mic. De exemplu, dacă un copil este speriat, contactul fizic cu o persoană de încredere este cea mai rapidă modalitate de a calma copilul. Mângâierile blânde, ușoare, precum și masajul bebelușului pot oferi unui nou-născut o mulțime de rezultate benefice. Unul dintre aceste efecte pozitive este un somn regulat. Citește și despre: Riscurile din timpul somnului la bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le știe
#12. Atașamentul se leagă din prima clipă. Din momentul în care se naște bebelușul, el este gata să interacționeze cu mama lui. Un nou-născut tânjește să fie protejat de un părinte după naștere, așa cum a vrut natura. În timpul contactului piele pe piele, căldura, mirosul, sunetul și atingerea mamei îl ajută pe nou-născut să se simtă în siguranță. Contactul strâns este cel mai minunat mod de a ușura introducerea unui nou-născut în lume.
#13. Se îmbolnăvește mai rar. Uterul este un mediu relativ igienic. Imediat după naștere, copilul este expus la diferite bacterii. Cercetătorii au descoperit că nou-născuții care primesc contact piele pe piele după naștere au un sistem imunitar mai puternic. Riscul de infecție este redus deoarece bebelușul este înconjurat de bacteriile mamei, îmbunătățind imunitatea nou-născutului. O îmbrățișare poate activa sistemul imunitar.
#14. Ajută la dezvoltarea creierului. În uter, bebelușii sunt protejați de zgomote puternice și lumină. Uterul este un mediu reconfortant, înconjurat de mirosuri și sunete cunoscute. După naștere, bebelușii sunt separați brusc de mamele lor. Zgomotul și lumina excesivă sunt străine și înspăimântătoare. Acesta este motivul pentru care bebelușii au nevoie de un „pântec“ extern care se traduce prin contact fizic, căldură și hrană. Toate acestea sunt necesități care hrănesc dezvoltarea corpului și a minții. Lipsa atingerii poate afecta negativ dezvoltarea creierului unui copil.
#15. Reducerea stresului. După naștere, în viața bebelușului au loc schimbări mari. Pentru prima dată, nou-născutul își folosește plămânii pentru a respira; devine familiarizat cu gravitația. Contactul liber cu mama îl ajută pe copil să se adapteze la noua lui lume.
Bebelușii sunt mai calmi când aud bătăile inimii mamei lor, deoarece este un sunet familiar din uter. Această legătură reduce cortizolul, hormonul stresului. Contactul piele-pe-piele al mamei îl ajută pe nou-născut să-și normalizeze propria respirație și ritmul cardiac, reducând efectele negative ale anxietății de separare.
#16. Reduce durerea. Orice persoană care a experimentat un masaj recunoaște minunile pe care această terapie le aduce în stresul de zi cu zi. O atingere iubitoare sau o mângâiere pot face același lucru pentru firavele trupșoare. Simțul tactil stimulează terminațiile nervoase din piele, eliberând oxitocina, serotonina și endorfinele în organism, care vor inunda fluxul sanguin. Aceștia sunt hormonii iubirii care produc senzații de bine. Aceste substanțe chimice ale fericirii atenuează durerea și depresia, declanșând în același timp entuziasm și fericire. CITEȘTE ȘI: Cum îi poți oferi bebelușului tău un mediu sigur în care să se odihnească
Mami, ia-l pe bebe în brațe, sărută-l și alină-i plânsul. Nu ai cum să greșești făcând asta. Gândește cu mintea ta, cu sufletul și lasă-ți instinctul de mamă în pace. Ceea ce simte sufletul nu poate fi niciodată modificat. Ai încredere în tine!
Citește pe larg despre: Alăptarea: a trăi din 3 în 3 ore? Sunt obosită uneori și mi-aș dori să nu fiu unica producătoare de lapte din casă