- Baia la bebelusi – Cât de des spălăm bebelușul?
- Cât trebuie să dureze băița unui bebe?
- Cum ne pregătim și de ce produse avem nevoie?
- De ce plâng bebelușii în timpul băiței?
- DA și NU pentru baia bebelușului
Băița bebelușului poate reprezenta un moment plăcut pentru întreaga familie.
Deși pare un ritual de îngrijire simplu, unii bebei ne dovedesc exact contrariul.
Când are loc prima băiță a bebelușului? La naștere, pielea bebelușului este acoperită cu un strat de grăsime numit Vernix Caseosa cu rol de termoreglare, hidratare și de protecție împotriva infecțiilor la contactul cu noul mediu. Se propune ca prima băiță să aibă loc după 24h de la naștere, tocmai pentru a nu îndepărta acest strat protector, fiind o barieră între tegumentele celui mic și infecțiile la care acesta este predispus. După momentul externării prima băiță a bebelușului poate avea loc fix în ziua venirii acasă.
Nou născutul nu are bontul detașat. Îi facem baie? Până în cazul de față, apa nu a dăunat nimănui iar singurul „rău” pe care îl poate face aceasta la contactul cu regiunea ombilicală este să întârzie detașarea bontului datorită faptului că acesta nu a fost păstrat uscat. Atât timp cât zona ombilicală este toaletată zilnic, bontul se va detașa mai rapid fără a exista riscul unei eventuale infecții. CITEȘTE ȘI: Frica de baie la bebeluși și copii. Cum poți să-ți ajuți copilul să-și învingă frica de apă
Baia la bebeluși – Cât de des spălăm bebelușul?
Nu ne putem aștepta ca fiecare familie să acționeze la fel, dar putem avea în minte câteva reguli de bază înainte de îmbăierea celui mic, iar în fond frecvența igienei personale se raportează la preferințele, nevoile și obiceiurile familiei.
Pielea unui bebeluș este cu mult mai sensibilă și mai subțire decât cea a unui adult, motiv pentru care nu este obligatorie îmbăierea zilnică existând un risc în plus de a dezvoltă eczeme și afecțiuni dermatologice. În schimb, zona genitală, pliurile cutanate, fața și mânuțele trebuie spălate zilnic. Zona scutecului se spală de fiecare dată când bebelușul are scaun. În ceea ce privește un nou-născut, o baie la 2-3 zile este suficientă, dacă este completată cu îmbăieri în caz de necesitate (regurgitare, vărsături, treaba mare etc).
Baia ar trebui să fie un moment distractiv iar dacă bebelușul tău nu adoră momentul băiței și mai degrabă plânge în timpul ei nu este o idee bună să insiști să-i faci baie în fiecare seară. În cazul acelor bebeluși care de abia așteaptă rutina de seara și momentul băiței este unul plăcut pentru ei vom face baie în fiecare zi. În timpul sezonului cald, datorită temperaturilor ridicate și a timpului petrecut la plimbare în aer liber sau afară la locul de joacă este normal ca cel mic să transpire și ca pielea acestuia să se colonizeze cu anumite bacterii, iar indicația este de a urma un ritual al îmbăierii înainte de somnul de seară sau de câte ori copilul simte nevoie de a fi curat. Citește pe larg despre: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
Cât trebuie să dureze băița unui bebe?
Este important să știm că trebuie să ne încadrăm la început în 5 minute, mai apoi când micuțul se împrietenește cu apa, ne putem extinde și la 10 minute. Acest lucru este valabil în primele 0-3 luni. Ulterior, copilul de cele mai multe ori va avea o afinitate spre bălăceală și putem achiziționa anumite jucarioare de apă și halate pufoase. Un copil mic nu se lasă nesupravegheat în apă, chiar daca este de doar câțiva centimetri.
În ce moment al zilei are loc băița? Se recomandă ca băița să aibă loc seara inainte de culcare pentru a facilita procesul de somn, și înainte de masă pentru a evita regurgitarea, micuțul fiind manipulat în timpul acestui ritual.
Care este temperatura optimă a apei dar și cea ambientală? Temperatura apei pentru baia bebelușului este de regulă 37°C și se poate verifica fie cu ajutorul termometrului, fie cu ajutorul cotului care se introduce în apă. În baie sau în camera unde faceți baie bebelușului, temperatura ambientală trebuie să fie cuprinsă între 24°C-27°C. Adună lucrurile necesare înainte de a începe baia și asugură-te că dezbraci bebelușul într-o cameră caldă și uscată. CITEȘTE ȘI: Normalitatea somnului la bebeluși
Baia la bebelusi – Cum ne pregătim și de ce produse avem nevoie?
Este foarte important ca în momentul începerii băiței de seară sau în orice moment al zilei să aveți următoarele lucruri la dispoziție, astfel încât copilul să nu rămână nesupravegheat:
– prosopel curat și moale pentru ștergere și pentru înfășat
– produse destinate igienei corporale specifice pielii bebelușului
– scutec, body, hăinuțe
– comprese sterile și ser fiziologic în cazul în care este necesară toaletarea bontului ombilical, a urechiuselor și a ochisorilor
– ulei pentru masaj, soluții emoliente sau unguente la nevoie
– termometru pentru a măsura temperatura apei
– forfecuța în caz de necesitate.
Care este produsul „perfect” pentru igiena corporală a micuțului?
Nu știu dacă există produsul ideal, dar știu cum ar trebui să acționeze: blând și hidratant. Un produs destinat pielii bebelușilor nu trebuie să conțină parfum, alcool, substanțe iritante sau potențial alergene și cel mai important să nu modifice pe cât posibil pH-ul pielii în urma utilizărilor repetate, provocând în final uscarea pielii. Nu trebuie să producă iritații ale pielii.
De ce plâng bebelușii în timpul băiței?
Trebuie să conștientizăm că bebelușii descoperă câte un lucru nou despre noul mediu, de aceea tot ceea ce li se întâmplă îl percep ca fiind sub forma unui stress emoțional. Mami, nu te speria. Este normal ca bebele să țipe din toți rărunchii. Nu te alarma și nu fi stresată! Este un proces normal de adaptare. Ceea ce trebuie să faci este să ii vorbești, să îl mângâi, și să nu încerci să îl liniștești, ci să finalizezi cât mai repede băița, pentru a-l alimenta.
Avem voie să ieșim la plimbare după băiță?
De preferință vom încerca să stăm în casă cel puțin o oră în urma îmbăierii, indiferent de anotimp sau de condițiile meteo.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
DA și NU pentru baia la bebelusi
Sfaturi pentru părinți în ceea ce privește baia bebelușului:
– pielea bebelușului se va spăla prin mișcări circulare, nu prin fricțiune agresivă
– acordăm o atenție deosebită pliurilor pielii, zone predispuse iritațiilor
– o dată la 3 zile vom igieniza cădiță cu alcool sanitar apoi vom clăti cu apă din abundență
– atunci când copilul începe să meargă de-a bușilea, să inspecteze și să cerceteze fiecare colțișor din casă, se impune toaletarea zilnică sau cel puțin mai frecvent decât în perioada de nou-născut
– vom folosi cât mai puține produse dermato-cosmetice pentru a nu agasa tegumentele micuțului, utilizând același produs și pentru corp și pentru scalp
– vom ține cont de recomandările dermatologului în cazul prezenței unor afecțiuni ale pielii (dermatită de contact sau atopică).
CITEȘTE ȘI: Cum tratezi iritaţia de pe gâtul bebeluşului
Baia la bebelusi – Vom încerca să NU:
– folosim bureței care pot fi lăcășul unor microbi care pot dauna pielii bebelușului
– completăm cu apă mult prea caldă în timp ce bebele se află în cădiță
– utilizăm produse diferite la un interval scurt
– folosim prosoape care pot irita pielea bebelușului
– ștergem bebelușul prin fricțiune, ci prin ușoară tapotare
– imbaiem copilul după masă deoarece cel mai probabil va regurgita lăpticul datorită manevrelor aplicate
– punem copilul direct în cădiță, pentru că o va simți rece iar din punct de vedere termic este inconfortabil; întotdeauna vom pune un prosopel în cădiță și apoi copilul
– treacă mai mult de 3 zile fără a igieniza cădița cu alcool sanitar
– ne speriem sau să suferim atunci când bebelușul plânge
– fricționăm agresiv pielea bebelușului
– folosim produse de curățare sau întreținere destinate adulților.
Pe măsură ce anii trec, nevoile și trăile se vor diferenția începând de la perioada de nou-născut când parcă i-ai face orice plăcere numai să stea la băița de 5 minute și până la perioada de pubertate, când deja igiena personală devine ceva intim, copiii devenind conștienți de propriul corp. În ceea ce privește baia copilașilor mai mari, ei deja conștientizează importanța unei igiene corespunzătoare iar baia zilnică nu afectează negativ micuții, dimpotrivă fiind poate o metodă de ralaxare în prezența unor jucării și a unui ambient plăcut.
CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
CITEȘTE ȘI: Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea? Recomandări pentru somnul bebelușului