Cezariana, acea intervenție chirurgicală care se recomandă în caz de sarcină cu anumite probleme sau suspiciune de naștere dificilă pentru a extrage fătul viu din uter, este încă prea des utilizată în România. Riscurile operației de cezariană nu s-au diminuat, ba dimpotrivă, au crescut, în contextul pandemiei. Operațiile de cezariană, cu toate riscurile pe care le implică în cazul mamei și a bebelușului, continuă să ne claseze pe locuri fruntașe în lume.
Dar poate dacă știi din timp aceste riscuri, poate dacă afli că poate fi grea recuperarea după o astfel de operație, poate în felul aceste te vei gândi de două ori înainte de a lua decizia de a alege să naști prin cezariană. Sunt încă multe femei care preferă nașterea prin cezariană de frica durerilor travaliului sau a recuperării după nașterea vaginală. Trebuie să știi că cezariana este o intervenție care ar trebui recomandată de medic, în următoarele situații:
- desprinderea placentei (se poate întâmpla în ultimul trimestru și este însoțită de semne precum sângerări și dureri ale uterului);
- ruptura uterină – se poate întâmpla în timpul unei nașteri vaginale sau când sarcina este foarte avansată, când uterul cedează. Hemoragia împiedică transportul oxigenului către făt și, atunci, se impune cezariana;
- poziția nefavorabilă a fătului la naștere sau oprirea din evoluție a travaliului;
- sarcina gemelară sau cu mai mulți fetuși;
- infecții ale mamei – HIV, streptococ B, hepatită B, herpes simplex;
- placenta praevia;
- afecțiuni cronice (diabet, preeclampsie și eclampsie, miopia extremă);
- prolaps de cordon ombilical (cordonul ombilical alunecă prin col și iese din vagin înainte de naștere);
- greutatea mare a bebelușului (un făt cu o greutate mai mare de 4 – 4,5 kg);
- anomaliile fetale (sindrom Down, defecte congenitale cardiace, de nas, buze etc.).
Fără să știe sau să le intereseze că operația de cezariană implică niște riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, și fără a cunoaște în ce constă recuperarea după o astfel de intervenție chirurgicală, multe femei însărcinate cred că nașterea prin cezariană le va feri de durerea provocată de nașterea vaginală. Dar cum arată recuperarea după cezariană? CITEȘTE ȘI: Vindecarea cicatricii după cezariană – Trucuri pentru o linie subțire
#1. După cezariană sângerările sunt mai abundente
După nașterea prin cezariană e normal să apară sângerări. Aceste sângerări sunt normale și apar și în cazul nașterii vaginale. Se numește lohie și cuprinde resturi de membrane, cheaguri de sânge și secreții ale vaginului și colului uterin. Fluxul de sânge este întotdeauna mai abundent după nașterea prin cezariană și durează până la 3-4 săptămâni, uneori chiar 6 săptămâni. E posibil însă ca sângerările să nu se diminueze nici în această perioadă, ceea ce impune un control medical imediat, fiind nevoie să se stabilească de medic dacă s-a produs vreo leziune la nivelul vaselor de sânge, leziune ce trebuie remediată pentru a se opri sângerarea. Situație care nu s-ar putea întâmpla în cazul unei nașteri vaginale. Tratamentul poate consta în administrarea unui medicament sau, în funcție de gravitate, în transfuzie de sânge sau chiar histerectomie. CITEȘTE ȘI: Eliminarea lohiilor după naștere are loc în 3 etape. Cât durează și cum se modifică culoarea sângerării
#2. Cusăturile după cezariană durează mai mult decât nașterea
Din momentul în care anestezia și-a făcut efectul, scoaterea bebelușului se va întâmpla în maximum 5 minute. Restul timpului, până la 45-50 de minute sunt alocate cusăturilor uterului și abdomenului. Cât timp medicul examinează nou-născutul, este extrasă placenta și începe închiderea inciziei.
#3. Timpul de spitalizare este mai lung
Monitorizarea inciziei pentru a depista eventuale urme de infecție, reluarea normală a tranzitului intestinal și frecvența urinării vor face motivul spitalizării în următoarele 3 zile care preced unei operații de cezariană. O să fie nevoie de medicamente antidurere. O să fie nevoie să te ridici și să mergi de îndată ce poți, pentru a preveni constipația și formarea cheagurilor de sânge. Poți simți amețeală, greață și somnolență, durere la locul inciziei, crampe și sângerări cu sau fără cheaguri.
CITEȘTE ȘI: Primele 24 de ore după cezariană + CALENDARUL RECUPERĂRII după operație
#4. Interdicții clare pentru efort
Perioada efectivă de recuperare după cezariană variază de la o femeie la alta (la fel și percepția durerii) în funcție de specificul organismului, de toleranța fiecăruia la durere și de nivelul de inflamație. Cu toate acestea, specialiștii recomandă femeilor care au născut prin cezariană să se ferească de munca intensă, care presupune efort fizic mare – cum ar fi ridicarea unor obiecte mai grele de 4,5 kg, urcat scări sau atletism – până la 16 săptămâni după operație. De asemenea, este de preferat să aștepți până la 18 luni până la o nouă sarcină.
CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
#5. Abdomenul poate fi dureros câteva luni după cezariană
Nu poți râde cum râdeai, nu poți tuși și nici strănuta cum trebuie fără să te ții de burtă și fără să simți durere, anumite poziții, pe vremuri normale, nu le vei mai putea practica o perioadă. Cum ar fi dormitul pe burtă sau aplecatul după lucrurile care îți cad din mână! Ce să mai zic de gaze! Infern! Abia acum îți dai seama câte susțin mușchii abdominali și cum se simt când sunt lezați. Până și îmbrăcatul va fi incomod câteva luni… Să vezi cum e să urci sau să cobori din mașină! O să ieși din casă cu 10 minute mai devreme dacă nu vei vrea să întârzii! Este ca și cum te-ai uita pe gaura cheii la cum vei arăta sau te vei mișca la vârsta de 80 de ani. Operația o vei simți dureroasă la atingere, mai degrabă doar pe una din părțile ei (acolo unde se termină cusăturile), iar când vei putea să o atingi, vei simți că pe una din părțile ei pielea este amorțită. E normal.
#6. Vei afla de niște lucruri/termeni despre care habar n-aveai că există
Centuri postnatale care strâng burta, benzi din silicon care reduc și aplatizează cicatricea operației de cezariană… a, da, cicatrice cheloidă. Habar nu ai de astea, dar dacă te gândești că scapi mai ușor de naștere optând pentru cezariană, ar fi bine să afli și ce te așteaptă după naștere. 86% dintre femeile care au născut povestesc ca burtica lor nu s-a retras nici după 1-2 ani.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
#7. Te vei simți bine în haine lejere și în… chiloții bunicii
Colanții cu care vei petrece cele nouă luni de sarcină îți vor rămâne prieteni în continuare. Sunt moi, îi poți trage deasupra inciziei, peste burta încă mare și dureroasă și îți vor oferi protecție. De asemenea, vei avea nevoie de o lenjerie intimă moale, care să ajungă deasupra inciziei, astfel că, vei vedea, sintagma „chiloții bunicii“ nu este deloc exagerată.
Mama care a născut prin cezariană nu este mai puțin mamă decât alte mame. Poate a trecut prin această operație doar pentru a salva viața copilului și a ei. Cum aducem copiii pe lume nu ne definește ca mame. Felul în care îi creștem însă, da.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
CITEȘTE ȘI: ABC-ul primei luni de viață a nou născutului