Vrei ca copilul tău să iubească legumele? Începe devreme. Foarte devreme. Cercetările arată că prin ceea ce mănâncă o femeie în timpul sarcinii, nu doar că își hrănește copilul din pântec, dar poate modela preferințele alimentare ale acestuia mai târziu, în viață.
Fătul începe să înghită lichidul amniotic la aproximativ 12 săptămâni, iar până la 28 de săptămâni, acesta dezvoltă un puternic simț al mirosului, spune un studiu realizat de un cercetător pe nume de Vries, împreună cu colaboratorii săi, încă din 1985. La 21 de săptămâni de la concepție, fătul în curs de dezvoltare cântărește la fel de mult cât o cutie de Coca-Cola, dar ceea ce este într-adevăr senzațional este că îi poate simți și gustul. Încă din burtică, fătul în creștere consumă zilnic câteva grame de lichid amniotic. Acest lichid care înconjoară copilul este plin de aromele alimentelor și băuturilor pe care mama le mănâncă.
„Vanilia, morcovul, usturoiul, anasonul, menta sunt unele dintre aromele care s-au dovedit a fi transmise lichidului amniotic sau laptelui de mamă“, spune Julie Mennella, care studiază gustul la sugari la Institutul Monell Chemical Senses Center. În studiul publicat în revista Pediatrics, Mennella spune că nu există nicio aromă pe care să o fi îngerat mama care să nu apară ulterior în lichidul amniotic. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Studiul – bebelușul își formează preferințele alimentare din burtică
Pentru a determina dacă aromele sunt transmise de la mamă la bebeluș prin intermediul lichidului amniotic, cercetătorii le-au oferit femeilor însărcinate capsule de usturoi sau capsule de zahăr înainte de a preleva un eșantion din lichidul lor amniotic. Apoi au rugat un grup de oameni să miroase mostrele. „A fost extrem de simplu, doar mirosindu-le, să aleagă mostrele de la femeile care consumaseră usturoi“, a spus Mennella. „Simțul gustului reprezintă, de fapt, 90% miros“, a adăugat ea, așa că și-au dat seama că bebelușii pot simți gustul de usturoi, dacă acesta a fost detectat de participanții la studiu doar mirosind lichidul amniotic.
Lui Mennella i-a venit ideea unui asemenea studiu de la fermierii care creșteau vaci de lapte și care, în anii ’60-’70 făcuseră cercetări cu privire la modul în care dieta vacilor de lapte afectează sau nu gustul laptelui. Conform studiilor făcute pe vacile de lapte, se pare că vacile care pasc usturoi și ceapă sălbatică fac lapte cu arome diferite față de cele care trăiesc în hambare și sunt hrănite cu fân.
Însă cercetările lui Mennella au continuat, ea putând spune azi că nu doar lichidul amniotic și laptele matern capătă aroma alimentelor ingerate de femeia însărcinată, dar și că amintirea acestor arome se formează înainte de naștere, în creierul fătului. Iar acest lucru creează preferințe pentru aceste alimente sau mirosuri pe tot restul vieții. Cu alte cuvinte, dacă mănânci broccoli în timp ce ești gravidă, există șanse mai mari ca bebelușului tău să îi placă broccoli.
Semnatara studiului afirmă că un astfel de studiu se făcuse deja pe iepuri, așa că a decis să aplice și la bebeluși. Astfel, femeile însărcinate participante la studiu au fost împărțite în trei grupuri. Primului grup i s-a cerut să bea suc de morcovi în fiecare zi în timpul sarcinii, celui de-al doilea grup în timpul alăptării și celui de-al treilea grup să evite morcovii complet. Apoi, când copiii au început să mănânce alimente solide, cercetătorii le-au cerut mămicilor să-i hrănească cu cereale făcute fie cu apă, fie cu suc de morcovi și au fost înregistrate reacțiile bebelușilor.
„Comportându-se exact ca iepurașii, bebelușii care au întâlnit gustul morcovului fie prin intermediul lichidului amniotic, fie prin laptele de mamă, au arătat preferințe clare pentru cerealele făcute cu suc de morcov“, a declarat Mennella, după ce au analizat casete cu înregistrările făcute.
Așadar, se pare că „lecțiile“ prenatale despre alimente ar putea ajuta bebelușii să dezvolte preferințe dietetice sănătoase. Ce am putea greși dacă familiarizăm bebelușul din burtică cu gustul fructelor și al legumelor? Absolut nimic! Vor prefera poate gustul acestor alimente atunci când se vor întâlni cu ele în diversificarea alimentației. Și e un bun început, cel mai bun! Chiar dacă, de-a lungul vieții, gusturile noastre culinare se vor mai schimba, influențate de mediul în care trăim, de cultură, de informațiile de marketing. Ceea ce contează întotdeauna este un bun început!
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
De ce contează enorm ceea ce mănânci în sarcină
Potrivit unor alte studii, ceea ce mănâncă o mamă însărcinată nu doar că sensibilizează fătul la mirosurile și aromele asociate cu anumite alimente, ci îi poate schimba fizic creierul iar asta ar putea avea un impact direct asupra a ceea ce sugarul mănâncă sau bea în viitor. Acesta este un motiv pentru care este important ca mamele să mănânce o dietă sănătoasă și să se abțină de la consumul de alcool în timpul sarcinii și alăptării. Dacă mama bea alcool, copilul ei poate fi mai atras de alcool, deoarece fătul „se așteaptă“ ca orice provine de la mamă trebuie să fie sigur. CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Primii pași spre o dietă sănătoasă
Linda Bartoshuk, cercetătoare de la Universitatea din Florida, spune că bebelușii se nasc cu foarte puține preferințe. Ea spune că studiul lui Mennella arată că expunerile foarte timpurii la arome – atât înainte, cât și după naștere – ajută copiii să accepte o mai mare varietate de arome. „Iar când aceste expuneri timpurii sunt consolidate de-a lungul vieții, ar putea avea implicații de anvergură, chiar și promovarea unei alimentații bune. Cum altfel am putea avea copii care să încline spre o diată sănătoasă, bazată pe diversitate, dacă nu expunându-l de foarte devreme la toate aromele care îi fac bine?“, conchide Bartoshuk.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE