O simplă viroză respiratorie se vindecă, de cele mai multe ori ușor și fără complicații în afara sarcinii. Lucrurile stau altfel când ești însărcinată, iar riscurile de a dezvolta complicații – otită, sinuzită, bronșită sau chiar pneumonie ori meningo-encefalită sunt mult mai mari.
Clubul bebelușilor ți-a pregătit și un ghid al medicamentelor sigure în sarcină
Expunerea la virusuri pe durata sarcinii îți poate afecta sănătatea ta și a fătului, mai ales că în aceste 9 luni imunitatea este mult scăzută tocmai pentru a permite organismului să accepte dezvoltarea embrionului format și din gene paterne, adică străine sistemului imun. Variantele de tratament pentru afecțiunile dezvoltate în timpul sarcinii sunt limitate, de aceea, cea mai bună metodă rămâne tot prevenția.
Răceala este o infecție virală, de intensitate moderată, care afectează nasul, sinusurile, gâtul și căile respiratorii superioare. Ca simptome, apar scurgerile nazale abundente, durerile în gât, strănuturi frecvente, tusea.
Gripa este tot o infecție virală, însă este diferită de răceală. Congestia respiratorie este însoțită, în acest caz, de febră, cefalee, dureri musculare, stare de oboseală accentuată.
Ce poți face dacă ești răcită în sarcină
Gravidelor nu le sunt recomandate medicamentele obișnuite pentru răceală, cum ar fi cele descongestive, siropurile de tuse și antihistaminicele. Aceste medicamente oricum nu vindecă răceala, așa că pregătește-te să te relaxezi și să lași corpul să lupte singur cu virusul care-ți produce starea de disconfort. Următoarele sfaturi se vor dovedi utile:
Bea multe lichide. Apă, suc, ceai și supă caldă sunt la fel de bune. Toate acestea ajută la înlocuirea lichidelor eliminate din corp prin producția de mucus sau din cauza febrei.
Odihnește-te mult. Epuizarea îți solicită corpul, în schimb somnul grăbește vindecarea.
Reglează temperatura și umiditatea aerului din cameră. Camera trebuie să fie caldă, dar nu supraîncălzită. Dacă aerul este uscat, un umidificator rece sau un vaporizator poate aduce umezeală în aer, ajută la reducerea congestiei căilor respiratorii și potolește tusea. Curăță umidificatorul, pentru a împiedica proliferarea bacteriilor și a mucegaiului.
Calmează iritația gâtului. Pentru tratarea gâtului inflamat și potolirea tusei, fă gargară cu apă sărată călduță de câteva ori pe zi sau bea o limonadă caldă cu miere.
Folosește picături nazale saline sau ser fiziologic. Pentru a preveni congestionarea nazală, încearcă să utilizezi picături nazale saline. Le poți cumpăra fără rețetă, dar roagă doctorul să-ți recomande. Sunt eficiente, neprimejdioase și nu irită mucoasa.
Fă-ți băi calde cu sare la picioare (3 linguri cu sare grunjoasă într-un lighean cu apă încălzită) și stai cu picioarele în el. Te va ajuta în ameliorarea simptomelor răcelii.
Folosește acetaminofen pentru febră și dureri musculare. Acetaminofen (Paracetamolul simplu) calmează durerea, scade febra și, în general, nu este considerat periculos în timpul sarcinii. Îl poți asocia cu vitamina C.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Aspirina și paracetamolul în sarcină: noi riscuri descoperite de cercetători
Ghidul medicamentelor pentru viroze în sarcină
Medicamente sigure:
- picături nazale saline, ser fiziologic
- acetaminofen (Paracetamol simplu), efectele negative ale paracetamolului depind de doza folosită și luna de sarcină
Utilizează numai cu recomandarea medicului:
- pseudoefedrina (Sudafed, Claritine) – în special în primul trimestru de sarcină
- dextrometorfan (Coldrex, Tussin forte, Tussin comprimate, PectolTussin comprimate, Pectolyn etc)
- ibuprofen (Paduden, Nurofen – răceală și gripă, Modafen etc) doar în primul și al doilea trimestru de sarcină și nu se folosește mai mult de 48 de ore consecutive
- naproxen (Aleve) doar în primul și al doilea trimestru de sarcină și nu se folosește mai mult de 48 de ore consecutiv
Evită urmatoarele medicamente:
- medicamente care conțin fenilefrină (Vibrocil, spray nazal)
- aspirina
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Nu toate produsele naturale sunt sigure în sarcină!
Când multe medicamente sintetice sunt interzise, este tentant să treci la produse naturiste pentru a-ți alina anumite suferințe, dureri sau diferite simptome. Oare melatonina nu te va ajuta să dormi? Dar echinaceea nu e mai bună pentru a preveni răceala?
Nu te lăsa indusă în eroare de ideea că „natural” garantează și faptul că sunt sigure. În realitate, produsele naturiste trebuie tratate la fel ca majoritatea medicamentelor – evită-le! Consumă o anumită plantă doar dacă ai acordul prealabil al medicului. De ce? Pentru că produsele naturiste pot fi la fel de periculoase în timpul sarcinii ca medicamentele sintetice.
Uneori sunt chiar mai dăunătoare, deoarece despre multe suplimente naturiste se cunosc foarte puține lucruri. Spre deosebire de medicamentele prescrise pe bază de rețetă sau nu, doar unele dintre suplimentele naturiste comercializate în magazinele cu alimente bio, eco și în farmacii sunt testate și aprobate de Ministerul Sănătății din România și Agenția Națională a Medicamentului. În plus, nu este obligatoriu ca aceste produse să fie supuse unor studii clinice, prin care să se verifice siguranța și eficiența lor.
Următoarele remedii naturiste pentru răceala pot fi folosite cu succes în timpul sarcinii:
- gargara cu apă cu sare, pentru calmarea durerilor în gât și pentru combaterea tusei;
- inhalații cu aburi pentru desfundarea nasului;
- supa de pui pentru reducerea inflamației și pentru combaterea congestiei nazale;
- ceaiurile (fără cofeina) îndulcite cu miere, care ameliorează durerea în gât;
- umidificatorul pentru a combate aerul uscat care irită căile respiratorii și accentuează simptomele specifice răcelii;
- compresele calde aplicate pe sinusurile inflamate, pentru reducerea durerilor de cap.
Complicațiile virozelor în sarcină
Este indicat să te vadă un medic dacă simptomele pe care le resimți în caz de viroză durează mai mult de o săptămână, ori dacă devin atât de agresive încât te împiedică să dormi și să mănânci în mod normal. De asemenea, trebuie să te vadă un medic dacă temperatura depășește 39 de grade Celsius sau dacă tusea este însoțită de dureri în piept sau de respirație șuierătoare.
Pneumonia în timpul sarcinii aduce destule complicații atât pentru tine, cât și pentru făt. Nașterea prematură și apariția insuficienței respiratorii la mamă sunt cele mai mari riscuri în acest caz. Iar pentru făt, nașterea prematură și greutatea mică la naștere, cauza multor afecțiuni ce se pot dezvolta ulterior. Este, însă, bine de știut că există investigații care se pot face în caz de nevoie și în timpul sarcinii, iar cu acordul și sub supravegherea medicală se pot administra chiar și antibiotice, dar doar cele recomandate de medic!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE