Uleiul de ricin este folosit în întreaga lume de sute de ani fiind cunoscut pentru proprietățile sale uimitoare. Descoperă modul corect de utilizare internă si externă și în ce cazuri poate fi cu adevăarat de ajutor în îngrijirea copiilor.
- Ce conține uleiul de ricin
- Cum funcționează uleiul de ricin intern
- Efectele secundare ale uzului intern de ulei de ricin
- Administrarea internă a uleiului de ricin la copii
- Masajul anticonstipație cu ulei de ricin
- Beneficii: Uleiul de ricin îngrijește pielea, părul și unghiile bebelușului
- Masajul cu ulei de ricin poate înlătura disconfortul provocat de colici
- Aplicat extern, uleiul de ricin întărește sistemul imunitar
Ce conține uleiul de ricin
Uleiul de ricin este uleiul obținut din semințele plantei de ricin. Uleiul este galben pal și este disponibil la majoritatea farmaciilor și la magazinele de sănătate.
Descoperit mai întâi în India, acum poate fi găsit în regiunile tropicale din întreaga lume. Are o concentrație foarte mare de acid gras nesaturați, acid ricinoleic (peste 90%), ceea ce îl face un analgezic foarte puternic, antiinflamator și agent anti microbian. Conținutul ridicat de acizi grași prezent în acest ulei ușurează absorbția de către piele, făcând astfel ca o simplă aplicare locală să aibă rezultate.
Cum funcționează uleiul de ricin cand este utilizat intern
Uleiul de ricin este un laxativ stimulativ. Potrivit Academiei Americane a Medicilor de Familie, laxativele stimulante provoacă mușchii intestinului să dezvolte niște contracții care să împingă conținutul spre ieșire, ajutându-l să alunece mai ușor.
Însă, utilizarea laxativelor stimulatoare pe perioade lungi de timp poate duce la modificări ale funcționării adecvate a mușchilor intestinali. Din acest motiv, uleiul de ricin trebuie folosit pentru a trata constipația, în niciun caz sub formă de cură preventivă. În schimb, uleiul de măsline este un remediu la fel de natural, folositor și cu mult mai puține reacții adverse.
Clasificând uleiul de ricin drept un laxativ stimulativ, enciclopedia medicală online MedlinePlus spune că irită mucoasa intestinelor, provocând la crampe pentru a expulza fecalele. Împreună cu uleiul mineral, acționează ca lubrifiant. Mecanismul unic al uleiului de ricin aduce rezultate mai rapide decât majoritatea altor laxative. Însă, datorită efectelor sale puternice, MedlinePlus avertizează că nici o persoană, de orice vârstă, să nu folosească în mod regulat acest ulei de ricin.
Efectele secundare ale uzului intern de ulei de ricin
Diaree, crampe și incontinență sunt printre cele mai frecvente efecte secundare asociate cu uleiul de ricin. Aceste efecte pot fi extrem de inconfortabile, atât pentru adulții sănătoși, dar cu atât mai mult pentru un copil, care este mult mai sensibil. MedlinePlus avertizează împotriva folosirii uleiului de ricin seara – poate provoca expulzarea scaunului în timpul somnului!
Un alt efect advers al uleiul de ricin este durerea abdominală intensă, datorită efectelor sale iritante asupra intestinului. MayoClinic.org titrează că laxativele stimulatoare pot provoca inflamații stomacale intense la copiii mici, în timp ce laxativele bazate pe uleiuri minerale pot duce la pneumonie.
Uleiul de ricin este un laxativ extrem de puternic, care poate irita intestinele. Folosit în primul rând ca tratament pentru constipație severă, persistentă, uleiul de ricin este cunoscut pentru efectele sale secundare grave și inconfortabile. Părinții nu ar trebui să le dea copiilor ulei de ricin decât sub îndrumarea directă a unui furnizor calificat și cu acordul medicului pediatru. Recomandarea noastră este ca un copil cu vârsta între 6 și 10 ani să nu primească ulei de ricin pentru consum, deoarece există metode mult mai sigure pentru tratarea constipației la copii. Masajul, însă, este permis celor mici, dacă este corect efectuat!
Constipația reprezintă dificultatea de a elimina scaunul. Există o gamă largă de tratamente naturale, dar și convenționale disponibile, iar uleiul de ricin este o opțiune de tratament. Dar nu oricum! Pentru persoanele care prezintă în mod obișnuit constipație, uleiul de ricin este un tratament natural și ieftin, făcându-l o alternativă atractivă la unele medicamente mai scumpe. Cu toate acestea, există modalități specifice de utilizare a uleiului în condiții de siguranță și riscuri care trebuie avute în vedere.
Administrarea internă a uleiului de ricin la copii
Laxativele nu trebuie administrate copiilor mici (cu vârsta de până la 6 ani) decât dacă sunt prescrise de medicul lor. Deoarece copiii nu pot descrie foarte bine simptomele lor, trebuie să fie verificați de un medic înainte de a li se administra un laxativ. Copilul poate avea o altă afecțiune care necesită alt tratament. Iar dacă este într-adevăr așa, laxativele nu vor ajuta, ci chiar pot provoca efecte nedorite sau pot înrăutăți starea copilului.
Ca regulă generală, niciun fel de laxativ, natural sau de sinteză, nu ar trebui oferit unui copil fără un consult de specialitate în prealabil.
Masajul anticonstipație cu ulei de ricin
Fiind nesigur pentru administrarea internă, uleiul de ricin încălzit poate fi folosit în cazul constipației la copii sub forma unui masaj la burtică, însoțit de mișcări de gimnastică ajutătoare pentru eliminarea scaunului. Iată cum:
- asigură-te că uleiul este cald, nu fierbinte, pentru a nu arde pielea bebelușului;
- ia puțin ulei în palmă și freacă palmele una de alta, pentru a răspândi uleiul pe palmele tale;
- începe să masezi bebelușul de la baza gâtului și coborând până la buric, în sensul acelor de ceasornic pentru a urmări mișcarea naturală digestivă a corpului;
- apoi masează genunchii și coapsele bebelușului. Întinde ușor ambele picioare ale celui mic, apoi împinge-le cu grijă spre abdomenul lui. Continuă cu această mișcare 5-7 minute;
- așază apoi bebelușul pe burtică și masează fesele folosind aceeași mișcare, în sensul acelor de ceasornic;
- întregul masaj ar trebui să dureze 10-15 minute. Poate fi făcut de două ori pe săptămână;
- nu uita: nu aplica uleiul de ricin lângă anusul copilului, organele genitale, ochii sau buzele bebelușului!
Alternative la constipația copiilor
Deși constipația este o problemă foarte frecventă în rândul copiilor mici, laxativele sunt rareori necesare pentru a o trata. Este recomandat să-i oferi copilului fibre din surse de calitate, prune, cereale integrale, smochine și cartofi. Creșterea aportului de lichid poate, de asemenea, ajuta la înmuierea scaunelor tari, făcându-le mai ușor de eliminat. În cazul în care un medic va decide că un copil are nevoie de un laxativ, va recomanda, în general, un îndulcitor uscat, un pentru scaun, cum ar fi supozitoarele de glicerină, lactuloză sau sorbitol.
Beneficii: Uleiul de ricin îngrijește pielea, părul și unghiile bebelușului
Deși are contraindicații în folosirea internă în cazul bebelușilor și a copiilor, uleiul de ricin primește undă verde când vine vorba despre pielea, unghiile și părul celor mici.
Aplicat pe pielea bebelușilor, uleiul de ricin hidratează pielea în mod natural, ajută la curățarea petelor și a negilor și hrănește ușor pielea. De asemenea, uleiul de ricin ajută la prevenirea infecțiilor cutanate și la uscăciunea pielii. Asigură-te că achiziționezi un ulei de ricin pur, de preferință organic.
Chiar dacă, în general, este sigur pentru pielea bebelușilor, acesta trebuie utilizat cu mare grijă. Uleiul de ricin nu trebuie aplicat pe răni deschise, ori julituri. De asemenea, nu se recomandă aplicarea uleiului de ricin lângă organele genitale, ochii, buzele sau anusul bebelușului.
Având în vedere sensibilitatea pielii unui bebeluș, ar fi mai bine ca înainte de a-l folosi să obții aprobarea medicului!
Uleiul de ricin este unul dintre remediile excelente pentru copii, în special când vine vorba de stimularea creșterii părului. Conține vitamina E, acizi grași nesaturați și acid ricinoleic, care stimulează creșterea părului, având proprietăți antiinflamatoare, anti-fungice și anti-bacteriene.
Uleiul de ricin poate stimula circulația sângelui în scalp și poate preveni orice infecție bacteriană sau fungică a scalpului.
Uleiul de ricin poate, de asemenea, datorită substanțelor pe care le conține să hidrateze natural părul, lăsându-l mătăsos și lucios.
Masajul cu ulei de ricin poate înlătura disconfortul provocat de colici
Durerile provocate de colicii bebelușului pot fi, de asemenea, calmate cu ajutorul uleiului de ricin. Încălzește apă într-un vas și plasează sticla cu ulei de ricin în interiorul acestuia. Aplică uleiul pe burtica bebelușului, masând în sensul acelor de ceasornic. Dar asigură-te, înainte de toate, că nu este prea fierbinte!
Aplicat extern, uleiul de ricin întărește sistemul imunitar
În afară de proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene, uleiul de ricin ajută și la întărirea sistemului imunitar și a circulației. Cercetările au descoperit că uleiul de ricin ajută la susținerea sistemului imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge (celulele care luptă împotriva bolii organismului) și a celulelor T-11 (un tip special de celule albe din sânge). Aceste celule ajută corpul în combaterea infecțiilor cauzate de bacterii, ciuperci, viruși, cancer și alergii.
Masajele regulate cu ulei de ricin contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sângelui și a limfei. Sângele ajută la transportul oxigenului și colectarea deșeurilor din diferite părți ale corpului, în timp ce limfa transportă celulele care luptă împotriva bolii organismului pe întreg corpul.
Surse:
https://parenting.firstcry.com
https://www.medicalnewstoday.com/articles/313523.php