Răspunsul scurt ar fi acesta: depinde de vârsta copilului. Însă dacă ar fi să intrăm în detalii, ți-am spune că depinde și de gradele din termometrele de afară, uneori și de temperatura copilului în cazul febrei sau a altor afecțiuni, de dietă (alăptat, hrănit cu lapte formulă) și chiar și de stilul de viață (activ sau mai puțin activ). Hai să le luăm pe rând!
Apa se regăsește în natură. E un produs natural. În corpul nostru se regăsește apă, de asemenea. În toate organele corpului nostru este apă și fără ea acestea s-ar bloca și și-ar întrerupe complet activitatea. Lucru care ar duce, desigur, la deces. Nu putem trăi fără apă. Fără mâncare, da. Chiar câteva zile, însă fără apă, doar câteva ore. Cu ajutorul ei se realizează transportul substanțelor nutritive până la celule, se elimină toxinele și se reglează temperatura corpului. Lichidul acesta vital reprezintă 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult și 50% din ce a unei persoane în vârstă. După cum vezi, bebelușii au cea mai mare nevoie de apă, de trei ori mai multă decât ar avea nevoie un adult, raportat la greutatea lor.
- Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș alăptat
- Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș hrănit cu lapte praf
- Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș între 0-6 luni
- Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș între 6-12 luni – Necesar zilnic
- Câtă apă ar trebui să bea un copil între 1-3 ani – Necesar zilnic
- Câtă apă ar trebui să bea un copil mai mare de 3 ani – Necesar zilnic
- Câtă apă ar trebui să bea un copil dupa diversificare – Necesar zilnic
- Câtă apă ar trebui să bea un copil în funcție de anotimp – Necesar zilnic
- Când trebuie suplimentată cantitatea de apă la un copil
Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș alăptat
Deși pare nefiresc să nu oferi bebelușului apă până la vârsta de 6 luni, există dovezi legitime care vin să întărească adevărul acesta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că bebelușii alăptați nu au nevoie să primească apă suplimentar, deoarece laptele matern este 80% apă și furnizează bebelușului fluidele de care are nevoie pentru a-l menține hidratat.
Să-i oferi bebelușul tău apă cât timp este alăptat nu este recomandat din următoarele motive:
- oferindu-i apă, un lichid lipsit de valoare nutritivă, nu faci decât să-i umpli burtica, făcându-l să nu mai fie atât de interesat de laptele tău. Asta ar putea duce la scădere în greutate și la creșterea nivelului de bilirubină;
- prea multă apă determină rinichii să elimine electroliții, inclusiv sodiul, ceea ce duce la dezechilibre. Rinichii copilului sunt imaturi, motiv pentru care bebelușii urinează des pentru a reuși să elimine toxinele din organism și, prin urmare, pierderile de apă sunt foarte mari;
- un bebeluș sub 6 luni care primește apă suplimentar poate ajunge foarte repede la ceea ce medicii numesc intoxicația cu apă – o diluare a sângelui, care duce la scăderea nivelului de sodiu care, la rândul ei, provoacă un dezechilibru major la nivel cerebral și cardiac, provocând micuțului convulsii și comă. Asta pentru că rinichii imaturi ai bebelușului sub 1 an nu pot elimina rapid excesul de apă, decât cu o pierdere foarte mare de minerale.
Bebelușul corect alimentat și sănătos din punct de vedere fizic nu are, deci, nevoie de apă suplimentară. Laptele tău îi asigură tot necesarul de lichide de care are nevoie, compoziția lichidului alb, atât de prețios, fiind de 87-89% apă. Tot doctorii s-au pus de acord în ceea ce privesc situațiile în care un bebeluș sub 6 luni ar avea totuși nevoie de apă (vremea este caniculară, are diaree, febră, vărsături). Aceștia sunt de părere că și în aceste cazuri, copilul trebuie alăptat mai des, iar mama se va îngriji să bea suficiente lichide pentru a putea susține nevoile copilului.
Hidratarea suplimentară a bebelușului mai mic de 6 luni se face numai cu acordul și la recomandarea pediatrului care, de regulă, îi va oferi soluții de rehidratare, deoarece acestea conțin, pe lângă apă, săruri de rehidratare. Oferindu-i doar apă, nu faci decât să-i diluezi și mai mult cantitatea de minerale din corp, ceea ce duce la afectarea gravă a rinichilor și a creierului.
Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș hrănit cu lapte praf
Conform OMS, nici bebelușii alimentați artificial, adică cu formulă de lapte, nu au nevoie de apă suplimentară până la vârsta diversificării alimentației. Dacă prepararea laptelui praf este făcută corect, porția de formulă de lapte pe care o primește un bebeluș, ar trebui să-i susțină și necesarul de apă. De altfel, aici apare și cel mai mare risc pentru bebelușii hrăniți artificial, legat de modul în care este preparat laptele formulă.
O concentrație prea mare de lapte decât cea recomandată poate duce la un dezechilibru între aportul de substanțe nutritive și cel de apă. Iar efectele sunt devastatoare pentru rinichi și reprezintă primii pași spre obezitate.
În cazul laptelui matern aportul de lichide se reglează automat în funcție de nevoile bebelușului, este adevărat. Nu același lucru se întâmplă și cu formula de lapte. De aceea, pediatrii spun că sugarul alimentat artificial poate primi, în anumite cazuri (caniculă, diaree, febră, vărsături) suplimente de apă, dar în cantități mici, administrate la intervale regulate de timp. Asta înseamnă 2-3 lingurițe cu apă (nu ceai!), la intervale de 15-30 de minute, în 2-3 reprize pe zi.
Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș între 0-6 luni
Un bebeluș nu are nevoie de apă până la vârsta de 6 luni sau până la vârsta la care mama, împreună cu medicul pediatru, au decis că e timpul să-i diversifice alimentația. Singurele motive pentru care unui astfel de bebeluș i s-ar oferi și altceva în afara laptelui matern sunt pentru restabilirea echilibrului de minerale din corp, apărut în urma expunerii prelungite la căldură sau la soare, după un episod febril, diareic sau după vărsături. Dar și așa, bebelușilor nu este indicat să li se ofere apă simplă, ci săruri de rehidratare la recomandarea pediatrului care îi monitorizează.
Câtă apă ar trebui să bea un bebeluș între 6-12 luni – Necesar zilnic
Odată cu introducerea altor alimente în dieta copilului, te poți gândi să-i oferi și apă, cu toate că acest aliment nu este necesar de la începutul diversificării, când alimentele pe care i le oferi sunt încă lichide spre semilichide, iar laptele, matern sau formulă, reprezintă o parte importantă a dietei lui alimentare. Ceea ce înseamnă că bebelușul reușește să-și asigure necesarul de apă din alimentație. E vremea, însă, să-i faci cunoștință cu textura și cu gustul apei prin intermediul unei căni anti scurgere, cu mânere, pe care să i-o oferi. Regula nr 1 acum: apa se oferă după masă sau între mese, nu în timpul meselor!
Necesarul de apă după diversificare, însumând apa din laptele matern sau praf și din alimentele oferite, se calculează în funcție de greutatea copilului. După 6 luni, până la 1 an, un copil are nevoie de 100 ml/kg corp în 24 de ore (mai puțin decât până la 6 luni!), iar acest nivel se menține până la vârsta de 3 ani, cu suplimentări în perioadele critice (caniculă, febră, diaree, vărsături). Introducerea altor alimente în dieta copilului după vârsta de 6 luni, aduce un aport de apă substanțial, asta dacă i se oferă alimente sănătoase. Spre exemplu, castraveții conțin 94% apă, pepenele galben 92%, broccoli 91%, roșiile 90%, salata verde 95%, iar morcovii 87 %. N-ai fi zis, nu? Brânza conține, de asemenea, 30% apă, iar pâinea albă 36%.
Câtă apă ar trebui să bea un copil între 1-3 ani – Necesar zilnic
De la 1 an, necesarul de apă pentru un copil ar trebui să crească, odată ce consumul de lapte scade, iar mesele micuțului sunt deja o rutină. Mai mult, datorită activității crescute a copilului, scăderea consumului de lapte și aportul alimentar variat, aportul de apă va crește în mod natural. Un copil între 1 și 3 ani ar trebui să consume zilnic în jur de 1,3 litri de lichide (cantitate însumată din toate băuturile și alimentele consumate peste zi). În această perioadă, una de mari descoperiri pentru micuțul explorator, trebuie avute în vedere simptomele deshidratării, deoarece se întâmplă foarte des ca micuții să se ia cu joaca și să uite să ceară sau să-și ia să bea apă. Dincolo de cantitatea de lichide pe care organismul o ia din alimentele, supe, sucuri, ceaiuri, apa plată are rolul ei și de aceea trebuie să-i creăm un obicei sănătos de a bea apă. Când nu bea suficientă apă, un copil poate deveni iritabil, obosit și nu se mai poate concentra. Unii se plâng chiar de dureri de cap.
Aportul optim de lichide și de apă îl feresc de apariția unor afecțiuni cum sunt constipația, incontinența urinară, infecții ale tractului urinar și ale rinichilor, dar și la formarea pietrelor la rinichi. Culoarea urinei ar mai putea fi un indicator al insuficientei cantități de apă pe care o primește un copil. Când este deschisă la culoare și limpede, este semn că e bine hidratat. Cantitatea de apă poate fi crescută, la recomandarea medicului, în cazul în care copilul trece printr-un episod febril, are diaree, vărsături sau o infecție urinară.
Câtă apă ar trebui să bea un copil dupa diversificare – Necesar zilnic
Cum apare apa în dieta unui copil care acum se diversifică? Treptat, la fel cum apar toate celelalte alimente, mai ales că în primele luni, laptele (matern sau formulă) reprezintă încă mare parte din dieta bebelușului. În plus, primele mâncăruri au o consistență cât mai apropiată de textura laptelui, pentru a fi acceptate, ceea ce înseamnă că încă conțin suficientă apă pentru organismul celui mic.
Deci în primele luni de diversificare, n-ar trebui să-ți pui problema aportului de apă, cu condiția să-i oferi celui mic preparate din legume și fructe, alimente cu un mare conținut de apă. Fructele se pot oferi crude, sub formă de piureuri, în compoturi sau sucuri, spre deosebire de legume care, până la vârsta de 1 an, se recomandă să fie gătite (prin fierbe în apă sau la aburi). Abia de la vârsta de 7-8 luni, bebelușii pot primi între mese, niciodată în timpul lor, apă cu lingurița, în 2-3 reprize pe zi. Se începe treptat, cu 10-30 ml, iar după 10-12 luni se ajunge la 90-120 ml de apă între mese.
Câtă apă ar trebui să bea un copil în funcție de anotimp – Necesar zilnic
Indiferent de anotimp, avem nevoie de apă pentru a trăi și pentru a păstra buna funcționare a organelor. Dacă vara îți aduci aminte mai repede de apă din cauza căldurii, iarna, din cauza frigului, s-ar putea să uiți tot timpul de hidratare.
De fapt, consumul lichidelor (și al apei) în decursul unei zile, fie că e vară, fie că e iarnă, ar trebui să fie pe măsura pierderilor, deoarece corpul nu poate tolera pierderi mari de apă. Spre exemplu, dacă vorbim de nevoie, copiii cresc în special vara și atunci, e clar, nevoia de hidratare este mai mare. Odată cu instalarea sezonului rece, nevoia de a bea apă scade. În perioada sezonului rece, corpul luptă din răsputeri pentru a se menține cald, iar asta împiedică o hidratare optimă. Lipsa soarelui și a mișcării, a fructelor și a legumelor proaspete, scurtarea zilelor, dar și supraalimentarea și suprasolicitarea metabolismului care fac digestia dificilă nu fac decât să slăbească sistemul imunitar. Iar de sănătatea acestuia țin toate celelalte sisteme din corpul nostru. Rezistența acestuia este asigurată de modul în care ne hrănim și de modul în care răspundem la stres.
Mai mult, pe măsură ce vremea se răcește, nivelul de umiditate din aer scade în mod natural. Asta pentru că aerul rece nu poate reține atâta umiditate precum aerul cald. Ca să nu ne facă probleme, umiditatea din casă ar trebui să se încadreze între 45-55 la sută (chiar 60% în cazul bebelușilor), însă iarna, dacă ai fost curioasă să o măsori, poate scădea și sub 15%. Așa apar problemele de sănătate. Un aport crescut de apă pe timpul iernii ar putea preveni ușor apariția acestor afecțiuni. Dacă vorbim de cantitatea de apă necesară unui copil iarnă, cred că recomandarea cea mai mare ar fi să vă îngrijiți că aceasta nu scade comparativ cu sezonul cald, căci așa arată tendințele. Lichidele de care are nevoie pentru a fi hidratat pot fi, de asemenea, supele de legume, ceaiurile de plante (fără zahăr), sucurile naturale de legume și/sau fructe, compoturile. CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
Câtă apă ar trebui să bea un copil mai mare de 3 ani – Necesar zilnic
Copiii între 4 și 8 ani ar trebui să consume în jur de 1,6 litri (lichide și alimente), dintre care 1,1–1,3 litri să reprezinte lichidele consumate.
Fetele între 9 și 13 ani ar trebui să consume în jur de 1,9 litri (lichide și alimente), dintre care 1,3–1,5 litri să reprezinte lichidele consumate.
Băieții între 9 și 13 ani ar trebui să consume în jur de 2,1 litri (lichide și alimente), dintre care 1,5–1,7 litri să reprezinte lichidele consumate.
Când trebuie suplimentată cantitatea de apă la un copil
În general, această cantitate de apă care i se oferă crește odată cu greutatea sa corporală și trebuie personalizată în funcție greutatea copilului. Spre exemplu, dacă până la 1 an, copilul ar trebui să bea cca. 300-400 ml de apă pe zi, pentru fiecare kilogram în plus până la greutatea de 20 de kilograme, vom adăugă 50 de mililitri de apă pe zi. Peste greutatea de 20 de kilograme, se adaugă câte 20 de mililitri de apă pe zi. Așa se calculează necesarul de apă de care are nevoie un copil. În plus, cantitatea de apă poate crește când este foarte cald afară (cantitatea de apă oferită crește cu 20-30 ml/kg corp), poate crește brusc, în fiecare an, dacă vorbim de preșcolari, sau poate fi mai mică la fete, comparativ cu nevoile băieților, pentru că fetele nu au, de regulă, masa musculară la fel de dezvoltată ca a băieților.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață