Pentru ca nu au notiunea timpului si antrenamentul de a povesti, copiii sunt adesea zgarciti in a impartasi informatii despre cum isi petrec zilele la gradinita. Exista insa intrebari pe care le poti adresa pentru a-l „descoase” pe cel mic.
Pentru multi parinti, inceperea gradinitei este sinonima cu debutul unei perioade in care nu mai au control asupra felului in care copilul lor isi petrece timpul. Pentru ca lucrurile sa fie si mai dificile, copiii sunt destul de „secretosi” in legatura cu felul in care si-au petrecut timpul. Descopera cum poti afla de la el cum si-a petrecut ziua!
Copiii nu stiu sa se exprime destul de elaborat incat sa povesteasca foarte clar evenimentele de peste zi. Mai mult, la varste mici, copiii nu au notiunea timpului, asadar le e greu sa povesteasca in ordine cronologica cum si-au petrecut ziua. Ce vor face insa, este sa relateze evenimente care i-au impresionat, care au avut un impact emotional puternic, fie el pozitiv sau negativ, lucruri iesite din comun. De asemeni, vei putea intui felul in care li se vorbeste copiilor in timpul programului de la gradinita, din modul in care se schimba comportamentul micutului.
CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Cea mai buna metoda de a afla cum decurge o zi la gradinita este jocul de rol. Tu si jucariile de plus veti fi copiii, iar micutul tau va fi doamna educatoare. Copilul isi va imita educatoarea atunci cand inventati impreuna diverse situatii prin care trec micile jucarii de plus, iar tu vei descoperi astfel daca doamna ii trateaza cu respect si empatie, sau daca exista probleme.
Totusi, jocul de rol nu poate fi jucat zilnic, si reprezinta mai degraba o metoda de a afla in general ce se petrece in grupa de la gradinita. Dar pe masura ce copilul creste, el va putea raspunde la din ce in ce mai multe intrebari si, ajutat, va invata sa ofere tot mai multe detalii. In plus, este o buna ocazie sa va reconectati dupa o zi lunga in care ati stat despartiti.
Clasica intrebare „Cum a fost azi la gradi?” va primi un raspuns sec de genul „bine”, care nu il poate multumi nici pe cel mai putin curios parinte. Este nevoie sa gasesti o strategie mai buna de atat! Iata cateva idei despre intrebari pe care i le poti adresa copilului. Unele se potrivesc si la copii care sunt inca in grupa mica, in timp ce altele, mai elaborate, sunt dedicate copiilor mai mari.
Ce ai mancat la pranz?
Ce jocuri ati jucat?
Care e cel mai distractiv lucru care s-a intamplat azi?
Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-a facut cineva pentru tine azi? Ce gest frumos ai facut tu azi pentru altcineva?Spune-mi ceva care te-a facut sa zambesti.
Spune-mi ceva nou ce ai invatat azi.
Ce nota i-ai da zilei de azi?
Care dintre colegii tai ar putea sa ii tina locul doamnei educatoare?
Ce te-a suparat azi?
Care este cea mai importanta regula?
Care a fost regula cel mai greu de respectat azi?
Care este copilul cel mai neastamparat din grupa?
Ce face doamna cand unul dintre copii plange si e suparat?
Ce face doamna cand unul dintre copii este furios?
Ce se intampla cand un coleg loveste alt copil?
Ce cuvant a spus doamna cel mai des azi?
Ce poveste v-a citit doamna azi?
Care a fost partea preferata a povestii de azi?
Langa cine ai stat azi la masa?
Cu ce copil ai lucrat in echipa?
Cu cine te-ai jucat azi?
Citește și despre: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
De ce este important sa discuti cu copilul despre ce s-a intamplat la gradinita?
Inca din copilarie se pun bazele bunelor obiceiuri de mai tarziu. Daca de la bun inceput iti obisnuiesti copilul sa discutati despre cum si-a petrecut ziua, aceasta va reprezenta normalitatea si peste ani cand, adolescent fiind, va fi foarte important sa stii care ii sunt prietenii, care ii sunt problemele si care sunt domeniile in care exceleaza.
Cu cat afli mai multe dintre lucrurile care se intampla la gradinita, cu atat poti sta mai linistita ca ai ales locul potrivit, in care copilul tau este tratat asa cum merita, ca este ghidat cu blandete si ca nu este victima nici unui fel de abuzuri fizice sau verbale.
Tu cum ai reusit sa il „convingi” pe micutul tau sa iti povesteasca cum decurge ziua lui la gradinita?
CITEȘTE ȘI: Ești mulțumită de mâncarea de la grădiniță? Ai vrea să-i schimbi meniul copilului tău?