Te-ai gandit vreodata ca regulile pe care intreaga familie se angajeaza sa le respecte pot fi mai eficiente in modelarea comportamentului copilului, in cresterea unui viitor adult respectuos si responsabil? Si ca, nu in ultimul rand, cateva reguli de bun simt pot schimba cu totul atmosfera din casa?
Odata cu aparitia unui copil, intreaga mecanica a familiei se schimba. Pentru buna functionare si pentru ca toata lumea sa fie multumita, ar trebui respectate cateva reguli. In primul rand trebuie sa te gandesti ca aceste reguli trebuie respectate de toata lumea. Este important sa nu fixezi reguli pe care nu le veti respecta, caci atunci si celelalte reguli, la care tii cu adevarat, vor fi luate in ras.
Desigur ca fiecare familie stie cel mai bine care sunt regulile cele mai importante pentru ea. Puteti chiar organiza o intrunire de familie in care sa il implici si pe copil dac e destul de mare, pentru ca sa stabiliti regulile pe care le considerati esentiale.
Ne respectam reciproc si ne respectam lucrurile
Asta inseamna ca ne straduim sa nu ne ranim, sa nu tipam unii la altii, sa nu etichetam. Nu ne lovim, nu ne impingem, nu ne ciupim. Si nu luam obiecte care nu ne apartin fara sa cerem permisiunea. Aceasta regula este deosebit de utila mai ales in familiile in care exista mai multi copii. Pentru a fi sigura ca toata lumea a inteles la ce te referi, e bine sa vii cu exemple concrete de „asa da si asa nu”.
Nu deschidem usa fara sa ciocanim inainte
Este o metoda minunata de a-i invata pe copii ce inseamna intimitatea si cum regulile de comportare civilizata trebuie respectate si acasa, nu doar in afara casei. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Intotdeauna ne cerem scuze daca am gresit
Este un comportament care ii ajuta pe copii sa faca diferenta intre bine si rau si sa isi asume eventualele greseli. Astfel, invata ca toata lumea greseste si ca asta nu este o rusine, dar ca in acelasi timp este important sa iti exprimi parerea sincera de rau atunci cand ai ranit pe cineva.
CITEȘTE ȘI: Tu stii care sunt cele 5 limbaje ale iubirii?
Spunem mereu adevarul
Asta este o regula care s-ar putea dovedi dificila, mai ales pentru adulti care se simt mereu tentati sa inventeze cate ceva atunci cand explicatiile rationale nu functioneaza in fata celui mic. Daca insa te gandesti pe termen lung, obiceiul de a spune mereu adevarul este foarte important atunci cand copilul tau mai creste putin. Asa ca impune-ti sa fii sincer si corect mereu, pentru a fi un bun exemplu in fata lui!
Fiecare face ordine dupa el
Desigur, nu te vei astepta de la micutul de 3 ani sa isi impatureasca frumos hainele si sa le puna in dulap, dar iti poate fi de ajutor seara inainte de culcare, la stransul jucariilor. Pe masura ce creste, vazand ca fiecare din casa isi pune farfuria in chiuveta si obiectele pe care le-a folosit la locul lor, copilul va face si el la fel, caci asa i se va parea firesc. Peste cativa ani te vei felicita pentru aceasta regula, chiar daca acum poate ca ti se pare ca ii ceri prea mult copilului.
Toata lumea contribuie la sarcinile casnice
Desigur, fiecare dupa posibilitati. Insa nu exista treburi pe care le face doar mami sau treburi care sunt potrivite doar pentru tati. Mami poate schimba un bec, tati poate matura in bucatarie daca e nevoie. Iar copilul trebuie sa participe la aceste activitati, dupa puterea lui.
Sfatul nostru este sa nu introduci obiceiul de a-ti plati copilul pentru sarcinile casnice. Ca membru al familiei si locuitor in aceeasi casa, trebuie si el sa contribuie la curatenia care ne da tuturor o stare de bine!
CITEȘTE ȘI DESPRE: De ce apar probleme în cuplu după apariția unui copil? Cum, cu copil atât de mic și s-au despărțit?!
Organizati sedinte de familie saptamanale
Este o foarte buna ocazie sa petrecti putin timp in care sa va concentrati efectiv unii asupra celorlalti. Este un moment bun pentru a revizui regulile, pentru a discuta despre evenimente importante care au avut loc in saptamana care a trecut sau in saptamana care abia urmeaza.
Copilul trebuie mereu consultat, intrebat cum i se par regulile, ce ar vrea sa schimbe, ce l-a deranjat in ultima vreme, cum s-a simtit in anumite situatii cu care s-a confruntat recent. Este o buna ocazie ca si parintii sa isi exprime emotiile, pentru a-l invata si pe cel mic sa o faca.
Citește și despre: Afecțiunea părinților manifestată în copilărie modelează sănătatea și fericirea copilului ajuns adult
Televizorul este inchis dupa masa de seara
Este o regula pe care ar trebui sa o respecte toata lumea, pentru un somn mai bun, mai odihnitor si cu mult mai linistit. Regula ar trebui sa fie valabila si pentru computere sau jocuri video. Le puteti inlocui cu o poveste de seara sau cu un joc de familie.
CITEȘTE ȘI: Rolul tatalui in cresterea copilului