Bebe baga mana in gurita?
Cum poti preveni obiceiul bebelusului de a pune diverse obiecte în gura?
Descoperă de ce bebeluşii au tendinţa de a băga totul în gură și cum îi poți proteja de posibile accidente. Pana la o anumita varsta, bebelusul si copilul mic este tentat sa guste tot ceea ce ii pica in mana, el nu are simtul pericolului, doar este curios să cunoască lumea inconjuratoare. In acelasi timp este o perioada destul de periculoasa, mai ales ca micutul nu poate anticipa consecintele gesturilor sale! Afla ce masuri de siguranta trebuie sa iei pentru a evita intoxicatia, arsura chimică si alte accidentele!
Indiferent pe ce pune mana, micutul tau trebuie neaparat sa „guste”. Jucarii, papuci, orice. Micutul are tendinta de a baga in gurita. Dar de ce face asta si cum poti sa il ajuti sa scape de acest obicei?
Inainte de varsta de 7 luni, bebelusii nu au capacitatea de a explora obiectele cu ajutorul manutelor. Desi reusesc sa le apuce, nu au indemanarea si coordonarea necesare ca sa le pipaie si sa le manevreze. Pe de alta parte, bebelusii au un control fin asupra buzelor, limbii si gingiilor, asa ca le folosesc pentru a descoperi si explora! Gura bebelusului tau are mai multe terminatii nervoase decat orice alta parte a corpului. De aceea bebelusul baga in gura toate obiectele pe care doreste sa le exploreze. Asa ca daca nu vrei ca bebelusul sa bage ceva in gura, pur si simplu nu i-l lasa la indemana!
Primul pas pe care il face bebelusul tau este descoperirea propriilor manute atunci cand reuseste sa si le bage in gura pentru prima oara. De aceea este foarte important sa ai grija ce obiecte sunt lasate in jurul bebelusului. Exista un risc urias sa se sufoce cu obiecte mici care ii blocheaza caile aeriene, sau sa isi raneasca ochisorii accidental, cand duce obiecte la gurita. Mai ales in familiile in care exista si copii mai mari, este extrem de important sa ai grija ca bebelusul sa nu ajunga la jucarii marunte sau la piese componente ale altor jucarii.
Bebe baga totul in gura? Pana la ce varsta continua obiceiul?
Majoritatea copiilor continua sa bage in gura obiecte si dupa ce au implinit varsta de 2 ani. Totusi, pe la 9-10 luni bebelusii incep sa isi foloseasca tot mai bine manutele, iar pe la un an vor fi mai interesati de ce anume fac jucariile, decat de gustatul lor. Dupa 2 ani, copiii isi folosesc manutele pentru a decoperi noi obiecte, iar pe la 3 ani copiii inceteaza de obicei sa exploreze obiectele cu ajutorul guritei. CITEȘTE ȘI: 10 greșeli ale părinților care pot afecta dezvoltarea copilului | Tu le-ai evitat?
Riscul de intoxicatii persista insa si mult dupa aceasta varsta.
Toate substantele chimice ar trebui tinute intr-un dulap la care copilul nu poate ajunge, eventual incuiate. Copilul se poate juca cu ele si le poate inghiti accidental, se poate apuca sa le guste datorita mirosului placut, sau poate pur si simplu sa isi pulverizeze diverse solutii de curatare in ochi.
O atentie deosebita trebuie acordata si plantelor de apartament.
Unele plante au fructe otravitoare, care seamana cu fructe pe care copilul le-a mancat deja. Altele au frunze toxice sau iritante. Fructele si frunzele cad pe jos, iar copilul poate avea acces la ele chiar daca ghiveciul e amplasat intr-o zona la care in mod normal nu ajunge. Daca stai la curte si ai plante otravitoare in gradina, ingradeste-le sau ia in calcul reamenajarea spatiului verde in asa fel incat sa fie sigur pentru copil.
Accesul la dulapuri si frigider ar trebui de asemenea controlat.
Scapat putin de sub atenta ta observare, copilul poate desface si gusta sticla de visinata din frigider, isi poate baga in nas fasolea uscata din punga din dulap…sau poate inventa o multime de alte pozne care il pun in pericol. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
Bebe baga totul in gura – Atentie la baterii!
Inghitirea unei baterii este o urgenta medicala care poate avea rezultate fatale. Nu intarzia sa te prezinti de urgenta la spital daca banuiesti ca micutul tau a inghitit o baterie! Alte obiecte deosebit de periculoase pentru copiii mici care baga totul in gura, sunt magnetii, mai ales cei mici si rotunzi. Magnetii nu sunt toxici, iar daca bebelusul tau inghite unul singur, probabil ca il va elimina odata cu scaunul. Daca inghite mai multi insa, exista riscul ca ei sa se lipeasca unul de celalalt in intestine, blocand circulatia sangelui in unele segmente de intestin si provocand complicatii grave.
Orice obiect ajunge să fie explorat de micuțul tău, de la jucării până la papuci, pentru că, înainte de a împlini 7 luni, bebelușii explorează lumea mai mult cu gura decât cu mâinile. Chiar dacă pot apuca obiecte, abilitățile lor de a pipăi și manevra nu sunt încă dezvoltate. În schimb, gura lor, care are multe terminații nervoase, devine principalul instrument de explorare. Dacă vrei să previi această tendință, cea mai simplă metodă este să ții obiectele nedorite departe de îndemâna bebelușului. Așadar, supervizează cu atenție și ajustează mediul în care se află pentru a-l menține în siguranță și curios, dar în mod sigur.
Micutul tau la ce varsta a incetat sa mai bage totul in gura?
Ce masuri de siguranta ai luat ca sa eviti accidentele?
Citește și despre:
Reflexul de gag la bebeluși
Când bebe are diaree – Remedii care funcționează
Suptul degetului sau suzeta?
Cum îl putem scapa pe bebe de obiceiul de a băga totul în guriță
Reguli de igiena alimentara in bucatarie