Stim. Iti iubesti copilul mai mult decat iubesti orice altceva, sau pe oricine altcineva. Traiesti pentru el, el e viata ta. Esti mandra de el si ai face orice ca sa ii fie lui bine. Intrebarea este: copilul tau stie asta? Legatura dintre mama si copil incepe ca o legatura foarte stransa. In fond, au fost una si aceeasi persoana timp de 9 luni! Pe masura ce copilul creste insa, este o provocare ca parintii si copilul sa ramana conectati. Parintele trebuie sa impuna limite si sa indrepte comportamente, copiii dezvolta si ei frustrarile lor, si la un moment dat se poate intampla ca cei doi sa se deconecteze.
Desi parintele isi iubeste copilul ca pe ochii din cap, copilul nu percepe asta. Rezervorul sau de iubire nu este plin, iar copilul sufera din cauza asta. De cele mai multe ori parintii sunt tentati sa considere ca cel mic pur si simplu stie ca este iubit. Ca asa e firesc, ca e de la sine inteles. De aceea, se concentreaza asupra altor probleme mai mici sau mai mari, uitand sa spuna si sa isi arate dragostea. Pentru copil este important sa fie satul si sa aiba haine potrivite, dar satisfacerea nevoilor de baza nu au pentru el semnificatii legate de dragostea pe care i-o poarta parintele. El are nevoie de altceva ca sa se simta iubit!
Exista cateva lucruri marunte pe care le poti face, in viata de zi cu zi, pentru ca micutul tau sa vada, sa simta ca este important in familie, ca este pretuit si iubit!
Opreste internetul pe telefon, inchide laptopul!
De fapt, in primele 30-60 de minute dupa ce iti iei copilul de la gradinita sau de la scoala, e o idee buna sa inchizi cu totul telefonul mobil. Dar daca asta nu e posibil, asigura-te macar ca notificarile de pe retelele de socializare nu iti distrag atentia de la multimea de lucruri importante si interesante pe care le-a facut copilul cat ati fost despartiti! Citește și despre: Tu, al doilea meu copil, ești special!
Inchide televizorul la ora mesei!
Mesele in familie sunt un obicei de care copiii isi vor aminti pana la batranete. Este unul dintre rarele momente din timpul saptamanii, in care puteti sta toata familia impreuna si va puteti povesti cum a fost ziua care a trecut, sau ce planuri aveti pentru ziua care urmeaza. Puteti manca in tihna, puteti savura mancarea mestecand-o pe indelete. Nu ii oferiti copilului ocazia sa infulece pe nemestecate, uitandu-se la desene animate deseori stupide, fara ca macar sa isi aminteasca, dupa jumatate de ora, care a fost meniul de la cina.
Transforma momentul mersului la culcare in unul plin de tandrete.
Pana la o anumita varsta, toti copiii apreciaza teribil momentul care precede somnul de noapte: povestea de la culcare, palavrageala in pat, rememorarea momentelor placute ale zilei care tocmai s-a incheiat sau planificarea zilei urmatoare.
Manifesta-ti afectiunea si fizic.
Imbratiseaza-ti copilul, aseaza-i o mana protectoare pe umeri, ciufuleste-l cand treci pe langa el, da-i un pupic la fiecare despartire sau reintalnire.
Petreceti timp de calitate impreuna.
Este foarte important, daca in familie exista mai multi copii, ca fiecare dintre ei sa apuce sa petreaca ceva timp singur cu unul sau cu ambii parinti. Astfel, exista sanse mai mari sa te apropii de fiecare dintre ei si sa afli ce se petrece in mintea si sufletul lor.
Lasa-i biletele cu mesaje pline de afectiune.
Le poti lasa sub perna, le poti strecura in caietul de la scoala sau in penar, la oglinda din baie. Poate fi o gluma de-a voastra, un simplu „te iubesc” sau orice altceva va apropie pe voi.
Priveste-ti copilul in ochi.
Este extrem de important, mai ales in aceasta perioada, cand toata lumea este mereu cu ochii intr-un ecran: al telefonului, tabletei sau computerului. Copilul va invata sa astepte pana cand poate beneficia de intreaga ta atentie, si este important ca asteptarea sa merite! In plus, copilul va deprinde automat o abilitate sociala foarte importanta pentru viitor, aceea de a privi interlocutorul in ochi.
Zambeste des.
Ce poate fi mai frumos pentru un copil, decat sa vada ca parintii sai zambesc de cate ori intra el in camera? Copiii se relaxeaza imediat, si li se confirma ca prezenta lor este una dorita si placuta.
Citește și: Dragă mamă-soacră, îți mulțumesc pentru felul în care ai reușit să-l crești pe fiul tău
Implica-l in luarea deciziilor.
Este important ca de mic, copilul sa fie obisnuit sa ia decizii si sa faca alegeri. Propune-i doua tinute potrivite pentru a doua zi, si lasa-l sa o aleaga pe cea pe care o prefera. Lasa-l sa aleaga ce poveste vrea sa cititi diseara, sau ce ar vrea pentru cina a doua zi. In general, implica-l pe cat posibil in toate deciziile care au legatura cu familia voastra.
Nu il intrerupe cand iti povesteste ceva.
Atunci cand cel mic isi deschide sufletul si iti povesteste ceva ce s-a intamplat cat nu ati fost impreuna, cu siguranta e ceva important pentru el. Fa-ti timp si asculta-l, oricat de aiurita ti s-ar parea povestea lui sau oricat de ocupat ai fi. E putin probabil ca cel mic sa isi doreasca sa iti comunice lucrurile astea cand va creste, daca nu il asculti cu atentie acum.
Actioneaza prompt atunci cand cel mic este nefericit.
Fie ca are un coleg de gradinita care il necajeste, sau ca profesorul de sport este nedrept, ca nu reuseste sa inteleaga ceva la matematica sau s-a certat de la o masinuta cu cel mai bun prieten din parc, fii alaturi de el si fa tot posibilul sa rezolvi problema.
Nu ii spune ca „nu e asa de grav” sau sa astepte sa treaca de la sine.
Invata-l sa reactioneze in situatiile dificile pentru el, fi-i aproape si arata-i ca ceea ce simte el este foarte important pentru tine.
Tu ce alte lucruri marunte mai faci, pentru a-i arata micutului tau cat de mult il iubesti?
Citește și: Scrisoare pentru soțul meu: Ești făcut să fii TATĂ de FATĂ!