Bebelusul pare a nu se putea atasa corect la san, are colici, plange mult, se ineaca iar tu ai probleme cu sfarcurile? S-ar putea sa aiba fren labial sau lingual scurt. Iata o lista de simptome care ti-ar putea da de gandit in acest sens.
Multe mame se confrunta cu diverse greutati in timpul alaptarii iar una dintre cauze ar putea fi frenul lingual sau frenul labial scurt.
Din pacate uneori nici medicii, cu atat mai putin mamele, nu stiu sa puna acest diagnostic si confunda problemele cauzate de fren restrictiv cu colicile, refluxul sau altceva.
Tipuri de frenuri:
- Frenul labial este inserat intre buza superioara si osul in care sunt inserati dintii.
- Frenul lingual scurt este cunoscut sub denumirea populara de “ata de sub limba” si este o membrana subtire care face legatura intre limba si planseul bucal de jos.
Daca frenul este anterior, este vizibil si deci mai usor de diagnosticat, limba avand forma de inimioara sau un tendon care o tine in jos. Daca insa este posterior este mai dificil de descoperit fiind necesara investigarea zonei de sub limba.
Daca intampini probleme in alaptare ar trebui sa iei in calcul existent unui fren restrictiv, existand numeroase simptome atat la mama cat si la copil care ar putea indica aceasta problema.
Frenul lingual scurt si frenul labial scurt – Simptome la mama care alapteaza:
Leziuni ale sfarcului. De multe ori, desi nu intotdeauna, leziunile la nivelul sfarcului sunt cauzate de atasarea incorecta la san iar de multe ori atasarea se face incorect nu doar din nestiinta mamei ci datorita frenului lingual sau labial restrictiv.
Modificarile la nivelul sfarcurilor pot fi de la schimbarea formei mamelonului imediat dupa supt, el aparand aplatizat sau crestat, albirea sfarcurilor cauzata de compresia care restrange fluxul sanguin, pana la crapare, invinetire sau basici la nivelul mamelonului sau chiar sangerare.
Durere la alaptare. Durerea resimtita in timpul alaptarii este de multe ori ignorata, considerandu-se ca este normal ca alaptarea sa doara, insa nu este deloc asa.
Daca atasarea este corecta si copilul nu are frenuri restrictive, durerea nu ar trebui sa survina decat eventual chiar la inceput, pana sanii se desensibilizeaza.
Frenul lingual scurt si frenul labial scurt – Simptome la mama care alapteaza:
Slaba golire a sanilor. Faptul ca bebelusul nu reuseste sa isi foloseasca limba in mod adecvat datorita frenului scurt duce la drenarea foarte slaba a sanilor ceea ce duce la aparitia altor probleme precum angorjarea, canale infundate sau chiar mastite repetate sau alte boli ale sanului: candidoza si alte infectii.
Simptome prezente la bebelus:
- Crestere scazuta in greutate, stagnare sau chiar pierdere in greutate.
- Bebelusul vrea sa stea continuu la san.
- Inghititul se face rar.
- Pierde lapte pe la colturile gurii.
- Adoarme rapid la san.
- Se agita la san.
- Suge foarte putin si des.
- Zgomote frecvente cand suge, cand inghite laptele.
- Se ineaca des.
- Prezinta reflux.
- Au somn agitat, se foiesc, elimina multe gaze in timp ce dorm si in general.
- Au scaune verzi, datorita ca sugand putin si des beau doar laptele de inceput, mai apos.
- Sug si inghit in mod dezorganizat, tusind, sughitand, agitandu-se.
- Prezinta tremor al limbii.
- Respira greu sau sforaie.
- Nu pot deschide gura foarte mult.
- Unii dintre ei nu pot scoate limba.
- Saliveaza excesiv chiar si in afara perioadelor de eruptie dentara, fac “balonase” la gura.
Atentie insa: nu inseamna ca orice bebelus care prezinta o parte dintre aceste simptome are fren restrictiv!
Ideea e ca daca mama si/sau copilul prezinta o serie dintre aceste simptome este indicat sa se faca o evaluare de catre specialist, deoarece nu oricine poate pune diagnosticul de fren lingual sau labial scurt.
Exista si consultanti in alaptare care stiu sa identifice corect frenurile restrictive, si medici sau chiar moase.
Important este sa va adresati specialistului pentru a sti ce sa faceti mai departe, uneori este indicata frenectomia (taierea frenului), in alte cazuri acest lucru nu este necesar sau se poate amana. Doar specialistul va poate spune cat de oportuna este o interventie si in ce mod se poate face!