Prepararea laptelui praf este importanta deoarece nerespectarea regulilor de igiena stricta poate avea consecinte severe. Iata un ghid pas cu pas. Poate fi o intrebare ciudata, la prima vedere, dar exista numeroase greseli pe care le poti face atunci cand prepari laptele praf pentru micutul tau, greseli cu consecinte destul de severe, unele dintre ele. Afla cum se pregateste corect biberonul cu laptele praf pentru bebelusul tau, pas cu pas pentru un bebe sanatos!
Iata cum se prepara corect biberonul cu lapte praf al bebelusului.
Toate instrumentele folosite pentru prepararea laptelui praf pentru bebelus trebuie spalate riguros cu apa si detergent, clatite foarte bine si apoi sterilizate. Doar asa se poate evita riscul de imbolnavire a bebelusului. Exista mai multe metode de sterilizare, alege-o pe cea care iti e mai usoara. Chiar si cutiile sigilate de lapte praf pot contine in interior bacterii patogene. Bacteriile se inmultesc foarte repede la temperatura camerei, de aceea cutiile de lapte praf ar trebui tinute la frigider. Stocarea la temperatura de 4-6 grade Celsius nu va omori bacteriile, dar le va incetini substantial inmultirea. CITEȘTE ȘI: Bebelușul nu se satură cu lapte matern și are nevoie de supliment | 7 presupuneri greșite
Important de retinut! Mesele bebelusului se prepara pe loc chiar inainte de masa. Laptele care nu a fost consumat in jumatate de ora de la preparare se arunca. La prepararea biberonului cu lapte praf se foloseste apa plata speciala pentru bebelusi (nu orice apa plata este buna pentru bebelusi) sau apa de la robinet, proaspat fiarta si racita. Nu se foloseste apa fiarta pentru masa anterioara sau apa partial dedurizata. Racirea apei dupa fierbere nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de minute. CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
NU folosi orice apa imbuteliata la prepararea laptelui praf! Multe mame vor sa scape de fierberea apei, sau sunt convinse ca ii ofera bebelusului o apa mai buna daca o cumpara in sticle de plastic. Din pacate, multe ape imbuteliate au de multe ori prea mult sodiu si prea multi sulfati pentru nevoile bebelusului. Daca vreodata trebuie sa folosesti apa imbuteliata, alege una al carei continut de sodiu (Na) sa nu depaseasca 200mg/l, iar nivelul de sulfati (SO sau SO4) sa fie mai mic de 250mg/l. Contrar credintei generale, nici apa imbuteliata nu este sterila, si ea poate contine numeroase bacterii si ar trebui fiarta. CITEȘTE ȘI: Biberoanele, cănuțele și castronelele din plastic pot îmbolnăvi. Care plastic este cel mai periculos
Ghid de preparare a biberonului de lapte praf pentru bebe
- Pune in ceainic minim 1 litru de apa proaspata. Nu folosi niciodata apa care a fost deja fiarta, caci mineralele se concentreaza in ea.
- Fierbe apa timp de 10 minute si las-o sa se raceasca maxim 30 de minute
- Pentru a scapa de pasul de mai sus foloseste apa plata recomandata bebelusilor
- Spala si dezinfecteaza masa unde urmeaza sa pregatesti laptele praf
- Spala-te pe maini cu apa si sapun, clateste-te bine, sterge-te cu un prosop curat.
- Daca folosesti un sterilizator cu apa rece, scutura bine apa ramasa in biberon sau in tetina si clateste biberonul cu apa fiarta din ibric.
- Pune biberonul in picioare pe masa stearsa
- Aseaza tetina si capacul biberonului pe capacul sterilizatorului, intors cu fundul in sus.
- Urmareste instructiunile producatorului de lapte praf si pune in biberon cantitatea de apa necesara. Verifica de doua ori, sa fii sigura ca e corect. Intotdeauna pune intai apa in biberon.
- Ia o masura de lapte praf din cutie si niveleaz-o folosind fie lama unul cutit curat, fie paletica special destinata. Masurile variaza de la o marca de lapte praf la alta, asa ca asigura-te ca o folosesti pe cea originala. Pune numarul de masuri corespunzator cantitatii de apa. Nu incerca sa faci laptele mai concentrat, risti sa iti imbolnavesti grav copilul!
- Tine tetina de margini si acopera biberonul.
- Acopera tetina cu capacul si scutura bine biberonul, pana cand pudra s-a dizolvat.
- Daca este nevoie sa racesti laptele din biberon, fa-o tinand fundul biberonului sub jetul de apa rece de la robinet. Ai grija ca apa sa nu atinga tetina sau capacul!
- Inainte de a-i da laptele bebelusului, testeaza-i temperatura pe fata interna a incheieturii mainii. Nu atinge tetina cu mana.
- Arunca imediat orice rest de lapte ramas in biberon.
- Nu reincalzi niciodata laptele praf in cuptorul cu microunde, caci are loc o incalzire neuniforma si bebelusul se poate frige.
Laptele praf a salvat numeroase vieti in trecut. In prezent insa, medicii sunt de acord ca alaptarea ar trebui sa fie prima alegere pentru mamici. Multa lume a fost oripilata de cererea guvernului nepalez de a se sista transporturile de lapte praf, dupa recentul dezastru natural care a devastat tara. Numeroase persoane s-au razvratit si au criticat aceasta solicitare, gandindu-se cu disperare la bebelusii care nu vor mai avea cu ce sa se hraneasca.
De fapt, solicitarea a fost una menita sa ii protejeze pe cei mai delicati dintre oamenii afectati de dezastru. Sistemul imunitar al bebelusului este insuficient dezvoltat si extrem de fragil, astfel ca bebelusii sunt mult mai expusi la boli si infectii. Igiena riguroasa in pregatirea mesei este esentiala pentru sanatatea bebelusului, si este greu de imaginat cum se pot respecta reguli stricte de igiena dupa o asemenea catastrofa.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii beau apă? Cât de nocivă poate fi apa administrată înaintea vârstei de 6 luni a copilului
Tu cum ii prepari laptele praf bebelusului tau?