Este de notorietate de acum, imaginea mamei terminata de oboseala, care se taraie prin casa cu un bebelus suparat foc nevoie mare in brate. Stiai ca cercetatorii au pus pe hartie si au calculat cat somn pierde o mamica in primul an de viata al copilului? Lipsa de somn, comuna dupa nasterea copilului, poate declansa sau agrava numeroase probleme. Cercetatorii au descoperit cate ore de somn pierde o mama in primul an de viata al copilului sau. Afla si tu!
Despre nevoia de somn si beneficiile somnului se poate discuta ore in sir. Stim ca NU ne vei contrazice, mai ales daca esti deja mamica! Un adult are in medie nevoie de 7-9 ore de somn in fiecare 24 de ore. Din pacate, desi bebelusii dorm mult mai mult decat atat, somnul lor este extrem de fragmentat. Putine mamici au bebelusi care se trezesc doar o data la 2-3-4 ore noaptea inca din primele luni de viata. In plus, cand sunt atat de mici, bebelusii stau foarte mult timp la san cand sunt alaptati, iar daca mamica nu practica co-sleeping-ul, acesta este timp „pierdut” din orele ei de odihna de care are nevoie.
Deci, cate ore de somn pierde o proaspata mamica?
In medie, se considera ca fiecare mama pierde aproximativ 2 ore de somn in fiecare noapte, in primul an de viata al bebelusului. Asta nu pare foarte mult, dar daca te gandesti ca situatia se mentine constanta timp de un an de zile, acumulandu-se o medie de 740 de ore de somn pierdute intr-un an. Pentru cele mai multe femei, se ajunge de fapt la o pierdere de 970 de ore de somn, ceea ce inseamna un total de 40 de zile intr-un an!
Motivele pentru care se pierd atatea ore de odihna sunt, conform parintilor, hranirile nocturne si plansetele bebelusului in perioada de colici sau de eruptie dentara. Surprinzator pentru niste adulti obositi, al treilea motiv sunt insomniile cauzate de grijile pe care si le fac parintii inlegatura cu sanatatea bebelusului. In plus, 27% dintre mamici marturisesc ca folosesc timpul de somn al bebelusului pentru a face diverse treburi gospodaresti: curatenie, gatit, spalat, calcat …
CITEȘTE ȘI:
Ce fac cu adevărat mamele când bebelușii dorm
Refuz să mă simt vinovată pentru că am ales să-mi hrănesc copilul cu biberonul
Sughițul la bebeluși și metodele corecte de calmare. De ce sughiță bebe după masă?
Interpretarea limbajului copilului: cheia înțelegerii stă în intuiția adulților, arată un nou studiu
Cum identificăm motivele de disconfort ale bebelușului și cum ameliorăm durerea până când ajungem la medic
Somnul bebelușului poate fi afectat de orice fel de stimul considerat normal, dar pentru el foarte puternic
Copilul are o convulsie febrilă, cum reacționăm corect, cum supraveghem copilul acasă după ce s-a produs
Lipsa de somn – Ce te poate ajuta sa faci fata acestei perioade?
De multe ori, in primele luni de viata ale bebelusului, mamele nu resimt atat de acut lipsa de somn, deoarece sunt mult ajutate de hormoni. E cea mai buna dovada ca natura are grija de tot! De mare ajutor este si atunci cand mamica reuseste sa profite de somnurile bebelusului pentru a motai si ea putin. Astfel, desi nu mai doarme 8 ore legate, mami are totusi ocazia sa mai recupereze cateva ore de somn.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Care sunt consecintele lipsei de somn?
Chiar daca este natural ca in primul an de viata al copilului parintii sa doarma mai putin, este important sa incerci sa minimizezi pagubele, pentru ca o lipsa grava de somn, pentru o perioada de timp indelungata, are numeroase consecinte negative asupra oricui. Lipsa de somn sta la baza celor mai multe accidente rutiere, casnice sau la munca. Lipsa de somn iti afecteaza atentia, capacitatea de concentrare, viteza de reactie, modul de a rationa si capacitatea de a rezolva probleme. Pentru ca ciclurile de somn ajuta la consolidarea memoriei, lipsa de somn poate duce la incapacitatea de a-ti aminti ceea ce ai invatat sau experimentat in timpul zilei. CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Lipsa de somn cauzeaza probleme severe de sanatate: boli cardiace, infarct, insuficienta cardiaca, hipertensiune, atac cerebral, diabet.
Lipsa de somn scade pana la anulare apetitul sexual si declanseaza sau agraveaza depresia.
Lipsa de somn cauzeaza imbatranire prematura si afecteaza grav memoria.
In legatura cu abilitatea parintilor de a-si creste copiii, s-a constata prin studii sociologice ca lipsa de somn are o rata mare de corelare cu abuzul si violenta asupra copilului, cu sindromul bebelusului scuturat si cu alte manifestari de acest tip.
Înainte ca un bebeluș să împlinească 6 luni, în medie, este normal să nu doarmă noaptea și să-și segmenteze timpul de odihnă, un ritm care este, desigur, deranjant pentru proaspeții părinți. Doi factori explică acest ritm dezordonat de somn al bebelușului în primul an de viață.
Tu cum, cat si cand ai dormit in primul an de viata al copilului?
CITEȘTE ȘI: GREȘELI DE SOMN pe care le fac toți părinții (fără să știe)