Majoritatea nou-nascutilor vin pe lume cu unele mici probleme legate de aspectul pielii in timp ce parintii se asteapta ca ei sa aiba pielea perfecta de bebelus. In primele saptamani de viata nu este nimic neobisnuit ca bebelusii sa aiba pielea iritata, uscata sau cu pustule. Si bebelusii fac acnee!
Ce trebuie sa stii despre acneea bebelusului
Acneea bebelusului (cunoscuta si ca acnee neonatala) este o afectiune a nou-nascutului caracterizata prin aparitia pustulelor pe piele in zona fetei, a gatului, partea superioara a pieptului si pe spate.
Ca simptom caracteristic pustulele se pot prezenta atat ca puncte negre (pustule cu centrul de culoare inchisa) cat si ca puncte albe (pustule cu centrul de culoare alba). Pustulele sunt mici umflaturi proeminente.
Deseori acneea bebelusului apare la nastere sau intre 3 si 6 saptamani de viata. Exista cazuri cand apare dupa varsta de 3-4 luni a bebelusului. Baieteii sunt mai afectati de acneea bebelusului decat fetitele.
Acneea bebelusului poate fi confundata cu milia o alta afectiune des intalnita la bebelusi care se manifesta prin aparitia unor bubite (puncte) albe si moi pe nas, barbie sau obraji. Milia dispare de la sine in cateva saptamani.
Acneea va fi mai proeminenta atunci cand copilul este agitat si plange sau ii este cald. Unele materiale sau folosirea anumitor detergenti poate agrava acneea bebelusului.
Trebuie sa stii ca bubitele nu dor si in consecinta bebe nu este deranjat de ele. Chiar daca pozele nu vor iesi perfecte nu renunta sa-i faci cat mai multe in fiecare zi!
CITEȘTE ȘI: Alergii cutanate la bebeluşi: cauze, simptome, tratament, prevenție
Salivatia excesiva a bebelusului poate de asemenea sa agraveze aceasta afectiune. Bebelusul va fi sters de saliva prin tamponare cu servetele uscate foarte moi sau cu comprese sterile umede.
In cele mai multe cazuri acneea bebelusului dispare fara nici un tratament specific dupa cateva zile sau saptamani. In cazul in care pielea nou-nascutului este uscata si iritata sau prezinta semne de infectie este necesar sa consultati un medic dermatolog.
Pentru tratarea acneei igiena este esentiala. Baita se va face in fiecare seara cu un sapun/gel special cat mai bland pentru bebelusi. Nu exagerati cu cantitatea de sapun! Prea mult sapun poate avea ca efect o piele uscata predispusa la iritatii.
Pielea afectata se poate tampona usor cu un prosopel perfect curat inmuiat in apa si bicarbonat de sodiu (o lingurita la o cana de apa pura).
Se evita frecarea, strangerea sau ciupirea pielii afectate. Se va amana masajul. Nu se folosesc lotiuni sau uleiuri dupa baita. Se evita de asemenea stergerea cu servetele umede a zonei afectate de acnee!
In cazul in care acneea bebelusului nu trece de la sine sau produce cicatrici pediatrul sau dermatologul poate prescrie un tratament medicamentos.
Tu te-ai confruntat cu acneea bebelusului? Ce tratament a functionat in cazul bebelusului tau?
CITEȘTE ȘI: Pielea cu dermatită atopică la bebeluși