Se apropie sarbatorile de iarna si suntem cu totii nerabdatori sa le intampinam cum se cuvine! Dar nu toate traditiile si obiceiurile romanesti de sarbatori sunt potrivite pentru o gravida. Iata de ce anume trebuie sa te feresti daca esti insarcinata in timpul sarbatorilor!
Este primul tau Craciun ca graviduta! Este prima oara cand bebelusul tau va asculta colinde impreuna cu tine, desi e inca in burtica. Emotionant, nu-i asa? Insa si de sarbatori este important sa ai grija de tine si de sarcina ta. Exista cateva lucruri pe care este bine sa le eviti, pe principul ca „paza buna trece primejdia rea”.
Gravida de sarbatori – Lucruri de care sa stai cat mai departe!
Carnea cruda. Nu este o idee buna sa manipulezi cu mainile goale carne si organe crude. Daca o faci, fa-o cu atentie si spala-te temeinic pe maini dupa aceea. Spala si ustensilele de bucatarie cu detergent de vase si alege un tocator din sticla pe care sa il folosesti special pentru carne. In nici un caz si sub nici o forma, nu te apuca sa gusti carnea cruda, pregatita ca si compozitie pentru sarmale, parjoale sau alte preparate. Carnea cruda este o sursa de toxoplasmoza (si nu numai) asa ca te sfatuim sa iti iei toate masurile de precautie!
Cu ocazia sarbatorilor de iarna se consuma, traditional, carne si preparate din carne de porc. Carnea de porc se vinde in diferite locuri, dar este foarte important sa te asiguri ca ea a fost verificata sanitar veterinar pentru identificarea unei eventuale contaminari cu trichineloza.
Alege sa cumperi din surse de incredere, iar daca primesti sau cumperi carne de porc provenit din gospodaria cuiva, solicita un examen trichineloscopic fie la Directia Sanitara Veterinara fie la autoritatea sanitara din cadrul pietelor agroalimentare.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Pestele crud. Pe 1 ianuarie se consuma traditional peste. Vorbele din batrani spun ca astfel, vei trece usor prin noul an, asa cum inoata pestele in apa. Totusi, pestele crud nu este sub nicio forma o varianta acceptabila pentru o gravida. Nu ne referim numai la sushi ci si la alte moduri de preparare specific romanesti. Pestele crud marinat in otet cu ceapa nu este o idee buna in aceasta perioada! Citește pe larg despre: Alimentația corectă în timpul sarcinii
Cozonacul. Da, stim cat este de gustos, insa stim si ca este teribil de indigest. Daca suferi deja de reflux gastro-esofagian, de aciditate gastrica crescuta sau de o digestie dificila, nu iti pune la incercare aparatul digestiv!
Sampania. Tentatia de a ciocni traditionalul pahar de sampanie la miezul noptii este mare. Poti ciocni, poti gusta o inghititura de sampanie chiar, insa ar trebui sa te opresti aici. Alcoolul in sarcina este extrem de nociv!
Fumul de tigara. Este de inteles daca vrei sa petreci revelionul impreuna cu grupul de prieteni. Incearca insa sa eviti sa stai in incaperi pline de fum de tigara, caci fumatul pasiv este la fel de periculos pentru copilul tau ca si fumatul activ.
Efortul excesiv. Si curatenia de Craciun este traditionala, insa ar fi bine sa o „sari” anul acesta. Daca nu poti face asta, cauta o femeie de incredere care sa te ajute la treaba. Munca sustinuta 1-2 zile, cat dureaza o curatenie generala, nu este o idee buna. Mutatul mobilei, spalatul geamurilor, statul in frig nu sunt indicate pentru o viitoare mamica.
Excesul de grasimi. Toba, racituri de porc, drob, slaninuta afumata, maioneza din salata boeuf, toate acestea te pun la grea incercare. Ultimul lucru de care ai nevoie acum este o indigestie! Consuma mese mici si dese in locul unor mese imbelsugate in timpul carora sa te ghiftuiesti. Evita excesele culinare de orice fel, chiar daca o singura data pe an e Craciunul!
Amana pentru altadata revelionul petrecut in aer liber. Sa petreci ore bune in frig nu e o idee buna. In plus, vei evita glumele proaste legate de petarde, atat de raspandite in aceasta perioada a anului…
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Primul Crăciun fiind gravidă este o perioadă magică, dar și una în care trebuie să ai grijă de tine și de bebelușul din burtică! Află ce tradiții și obiceiuri este bine să eviți și cum să te bucuri în siguranță de sărbători! Paza bună trece primejdia rea – fii sănătoasă, fericită și pregătită pentru un Crăciun de neuitat!
10 Sfaturi pentru Gravide în Timpul Sărbătorilor de Iarnă
Evită supra-solicitarea fizică
Fă-ți timp să te odihnești, chiar dacă ești gazda pregătirilor de Crăciun. Nu ridica greutăți și evită activitățile obositoare.
Renunță la alimentele nesigure pentru sarcină
Ferește-te de preparatele crude, precum sarmalele necoapte complet, maioneza cu ou crud sau deserturile cu alcool.
Consumă mâncare în porții mici
Sărbătorile vin cu mese îmbelșugate, dar e bine să mănânci echilibrat și să eviți excesele care pot cauza disconfort gastric.
Stai departe de spațiile aglomerate
Piața de Crăciun sau magazinele aglomerate pot fi frumoase, dar evită-le pentru a reduce riscul de a răci sau de a contacta virusuri.
Pune pe primul loc confortul tău
Alege haine lejere și încălțăminte comodă, mai ales dacă vei petrece mult timp la petreceri sau vizite.
Evită consumul de alcool
Oricât de festivă ar fi atmosfera, este mai bine să te bucuri de băuturi nealcoolice sigure pentru sarcină.
Fii atentă la temperaturile scăzute
Dacă ieși afară, îmbracă-te călduros și evită expunerea prelungită la frig, pentru a preveni complicațiile.
Evită efortul excesiv în decorarea casei
Lasă împodobirea bradului sau alte sarcini care implică întinderea sau ridicarea în seama familiei.
Planifică momente de relaxare
Ascultă colinde, citește o carte sau savurează o cană de ceai cald – sărbătorile sunt despre bucurie și liniște, nu doar agitație.
Comunică nevoile tale celor dragi
Nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Familia și prietenii vor fi mai mult decât bucuroși să te sprijine în această perioadă specială!
Tu ce anume ai evitat sa faci ca gravida, in perioada sarbatorilor de iarna? Ce ai facut si nu ai repeta la sarcina urmatoare?