Te-ai gandit vreodata ca ti-ai dori sa ai o sarcina gemelara? Sau faci parte din numarul mic de femei care este deja insarcinata cu gemeni? Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre sarcina gemelara!
In trecut, sarcinile gemelare erau destul de rare. In prezent insa, diversele tratamente pentru stimularea fertilitatii si faptul ca femeile nasc primul copil la varste din ce in ce mai inaintate, fac ca sarcinile gemelare sa reprezinte pana la 5% din numarul total de nasteri. Inainte de 1980, procentul era de doar 1%!
Cum apare sarcina gemelara?
Exista doua tipuri de gemeni: identici si diferiti, iar mecanismul de aparitie a sarcinii gemelare difera in cele 2 cazuri.
Gemenii identici se dezvolta dintr-un singur ovul fertilizat. Dintr-un motiv care inca le scapa cercetatorilor, acest ovul fertilizat se divide in 2 , generand gemeni identici, cu acelasi bagaj genetic.
Gemenii diferiti se dezvolta din doua ovule diferite. Se intampla uneori ca la ovulatie sa fie eliberate simultan doua ovule, care sunt ambele fecundate si se implanteaza in peretele uterin.
Cum se diagnosticheaza sarcina gemelara?
Nu cu mult timp in urma, sarcina gemelara era o surpriza descoperita la nastere. in prezent insa, ecografia le permite medicilor sa descopere sarcinile gemelare inca din primul trimestru.
Din pacate insa, nu toate sarcinile gemelare se finalizeaza cu 2 bebelusi. Exista un numar de sarcini in cazul carora, pana la urmatoarea ecografie, doar un singur fetus ramane viabil. Evenimentul este extrem de frustrant pentru parintii care, dupa socul surprizei pe care au aflat-o, incepeau deja sa isi faca planuri despre cum va fi viata alaturi de 2 bebelusi.
Sarcina gemelara impune o conduita medicala speciala?
Raspunsul este da. Desi cele mai multe sarcini gemelare decurg fara probleme, riscul de aparitie a diverse complicatii este mai mare decat in cazul unei sarcini monofetale.
De aceea, medicul care iti urmareste sarcina iti va solicita de la bun inceput sa te prezinti la controale la 2-3 saptamani, in locul controlului lunar din cazul unei sarcini monofetale. Dupa ce ai implinit 7 luni de sarcina, controalele medicale vor fi si mai frecvente. medicul te va urmari indeaproape pentru a reduce riscul de aparitie a unor complicatii de tipul hipertensiunii de sarcina, anemiei, dezlipirii de placenta sau nasterii premature, toate fiind riscuri asociate sarcinii gemelare.
Medicul iti va calcula si monitoriza ritmul in care iei in greutate si iti va da sfaturi legate de doza de efort pe care este permis sa il faci. este destul de probabil ca medicul sa iti recomande concediul de risc maternal inca din saptamana 32 de sarcina, daca lucrurile merg bine, sau chiar mai devreme daca exista riscul de nastere prematura.
Sarcina gemelara – Trebuie sa mananc cat pentru 3?
Daca in cazul sarcinii monofetale recomandarea medicului este sa mananci cat pentru unul si jumatate, in cazul sarcinilor gemelare recomandarea standard este de un plus de cate 300 de calorii pe zi, pentru tine si cei 2 bebelusi.
Mai importanta decat cantitatea, care pana la urma se si autoregleaza gratie semnalelor pe care ti le trimite corpul, este calitatea a ceea ce mananci. Se pare ca tipul de alimentatie pentru care optezi are un impact direct asupra greutatii copiilor la nastere, care este un motiv de ingrijorare pentru medic si pentru viitoarele mamici caci, se stie, gemenii au de obicei greutati mai mici decat bebelusii care s-au dezvoltat singuri in uter.
Pe masura ce sarcina avanseaza, provocarea va fi din ce in ce mai mare, caci spatiul ramas liber in abdomen este din ce in ce mai mic. De aceea trebuie sa optezi pentru mese mici si dese si pentru alimente cu continut mare de calorii bune.
Proteinele, vitaminele si mineralele sunt esentiale in dezvoltarea corespunzatoare a bebelusilor si in asigurarea necesarului de nutrienti pentru mama si fetusi. Citeste mai multe aici despre alimentatia sanatoasa in sarcina.
Si necesarul de fier este mai mare in cazul mamelor care sunt insarcinate cu gemeni. Necesarul de fier in cazul sarcinii este de 30-60mg zilnic pentru a evita instalarea anemiei. Cu siguranta medicul iti va face recomandari legate de alimentele bogate in fier care ar trebui sa nu lipseasca din dieta ta, dar daca esti mama de gemeni este destul de probabil sa iti recomande si un supliment de fier. Nu uita ca el trebuie asociat cu un supliment de vitamina C, pentru o absorbtie optima a fierului!
Si necesarul de magneziu creste substantial in cazul sarcinilor multiple. Consuma zilnic alimente bogate in magneziu si discuta cu medicul tau despre cat de oportun este sa iei un supliment. Lipsa de magneziu din organism poate declansa contractii prematur!
Si aportul de apa trebuie sa fie mai mare in cazul sarcinilor gemelare. In fond, mamica asigura sangele pentru 3 persoane, iar volumul circulant este firesc mai mare. Nu te ingrijora din cauza drumurilor frecvente la baie! O stare corespunzatoare de hidratare elimina multe riscuri in legatura cu sarcina, printre care si pe cel de travaliu prematur !
Castigul ponderal normal in cazul sarcinii gemelare este de 17-25 de kg. Aceasta este valoarea ideala, si nu trebuie sa te sperii! Daca stai sa calculezi atent, greutatea bebelusilor se apropie de 6 kg, placentele reprezinta si ele aproximativ un kg, retentia de lichide caracteristica ultimei perioade de sarcina este si ea importanta. Iar restul de kilograme ramase in plus dupa nastere se vor topi cat ai zice peste! in perioada alaptarii a doi bebelusi mancaciosi!
Nasterea gemenilor
Contrar convingerii multora, se poate naste natural, fara complicatii, si in cazul sarcinilor gemelare. Este important ca bebelusii sa fie bine pozitionati, iar moasa sau medicul care asista nasterea sa aiba experienta in domeniu. Este adevarat ca incidenta cezarienelor este mai mare in cazul sarcinilor gemelare, insa recomandarea unor medici care sustin ca cezariana ar fi obligatorie in cazul unei sarcini multiple este falsa!
Tu ce sfaturi le-ai da mamicilor cu sarcini gemelare? Cum a fost experienta sarcinii pentru tine? Cum te-ai descurcat cu ingrijirea a doi bebelusi?