Febra este una dintre marile spaime ale marii majoritati a mamicilor, mai ales cand vorbim de primul copil sau de un copil cu varsta mai mica de 2 ani. Febra nu este insa un dusman, ci un aliat in lupta cu boala. Exista remedii naturale de scadere a febrei la copii.
Cand vine vorba de febra, recomandarile medicilor sunt clare: incepand de la 38,5 grade Celsius temperatura rectala, copilului i se vor administra antitermice.
Uneori insa, antitermicele clasice (paracetamolul si ibuprofenul) nu au efectul scontat. In cazul copiilor mai mici de 3 luni regula este: contacteaza imediat medicul daca cel mic face febra! Alteori, mamicile sunt reticente la a administra copilului medicamente si prefera intai sa incerce sa ii tina sub control temperatura cu remedii traditionale. Iata cateva dintre acestea.
Febra la copii – Remedii alternative pe care le poti incerca
Baia sau dusul caldute. Acest remediu se poate asocia administrarii de antitermic, in cazul in care temperatura copilului este deja ridicata, sau se poate folosi de sine statator.
Se va folosi intotdeauna apa calduta, la temperatura corpului copilului, si apoi se va raci lent prin adaugarea de apa mai rece.
Nu baga copilul direct in apa rece, deoarece s-ar putea sa obtii exact efectul opus: corpul, vazand ca ii este frig, va minimiza pierderile de caldura, iar temperatura va creste in loc sa scada!
Impachetarile. Acest remediu functioneaza asemanator imbaierii. La fel, este esential ca atunci cand infasori copilul in prosop sau cearceaf, ele sa aiba o temperatura apropiata de cea a corpului celui mic.
Medicii au opinii diferite in legatura cu modul in care se fac impachetarile. O parte din medici sustin ca intreg trunchiul copilului ar trebui invelit in prosop sau cearceaf, in timp ce altii sustin impachetarea fiecarui membru in parte – mainile si picioarele – in asa fel incat trunchiul sa ramana liber.
Sosetele ude. Traditional, sosetele se uda cu un amestec de o parte apa, o parte otet si o parte spirt.
Medicii atrag insa atentia asupra faptului ca folosirea spirtului, mai ales la copii foarte mici, poate fi periculoasa, deoarece acesta se absoarbe prin piele. Foloseste acest remediu doar daca copilul are peste 3 ani.
Ofera-i copilului tau multe lichide. Daca ai un copil marisor, ii poti oferi lichide usor reci, sau chiar inghetata. Sa nu te astepti insa ca febra sa scada doar pentru ca cel mic a mancat o portie de inghetata!
Ceaiul de stafide (pentru copii mai mari de 1 an) pare sa fie un bun remediu impotriva febrei. Pune intr-o cratita o masura de stafide si adauga 7 masuri de apa.
Pune amestecul la fiert si lasa-l sa fiarba la foc mic pana cand apa scade cu aproximativ o treime. Lasa-l sa se raceasca si ofera-i copilului cate jumatate de ceasca de mai multe ori pe zi.
Compresele cu cartofi cruzi par sa fie un alt leac eficient impotriva febrei. Da prin razatoare 2-3 cartofi, pune pasta obtinuta intr-o soseta sau intr-o fata de perna mica si aplica-i-le copilului pe frunte, pe gat sau pe piept.
Cartofii pot fi stropiti cu otet, sau pot fi taiati felii si pusi in sosete.
Ceaiul de menta, de coada soricelului si ceaiul din flori de soc au efect antipiretic. Nu le administra insa in nici un caz unul copil mai mic de 6 luni! pana la aceasta varsta, copiii nu ar trebui sa primeasca decat lapte.
Poti face o infuzie din una dintre aceste plante, sau le poti combina. Ofera-i copilului ceaiul caldut si adauga, eventual, o lingurita de miere, daca cel mic a depasit varsta de un an.
Daca e mai mic de un an, sau daca nu i-ai oferit miere pana acum, foloseste putina glucoza pentru a imbunatati gustul ceaiului.
Sosetele inmuiate in albus de ou par sa fie un alt remediu recomandat din batrani pentru combaterea febrei. Nu stim sa iti spunem exact cum actioneaza albusul de ou, insa cine l-a testat sustine ca este eficient!
Sucul de portocale pare sa aiba puternic efect antipiretic. Multi copii il iubesc pentru gustul sau placut si il accepta fara probleme, iar cantitatea crescuta de vitamina C pe care o contine va ajuta organismul sa lupte impotriva infectiei.
Frectiile. Iti recomandam ca pentru frectie sa folosesti apa in care sa adaugi cel mult un pic de otet, in proportia o lingura de otet la o cana de apa. Ai grija insa, infofolirea copilului dupa aceea nu este o idee buna!
Febra la copii – Atentie!
- In cazul copiilor mai mici de 3 luni, contacteaza imediat medicul daca cel mic face febra!
- Ceaiul de salvie, desi este foarte eficient in combaterea febrei, este absolut contraindicat la copiii mai mici de 12 sau preferabil 16 ani! El contine substante asemanatoare aspirinei, care poate produce sindromul Reye!
- Monitorizeaza atent temperatura copilului in timp ce incerci aceste metode de scadere a febrei. In cazul in care efectul lor nu este suficient de puternic, apeleaza la medicamente sau la consul de specialitate!