Meseria de mamica aduce cu sine griji si reguli noi, dar si bucurii nenumarate si clipe pe care nu le vei uita niciodata. Ti-am pregatit cateva sfaturi care te sa ajute sa te bucuri de aceste clipe unice, sa nu intri in depresia postpartum si sa iti cresti copilul sanatos fi plin de veselie.
Ordoneaza-ti viata!
TU si EL! Acum esti mama! Ai incredere in tine, in rolul tau si fii exact asa cum vrei sa fii! Odata cu schimbarile ce au survenit in viata ta, incearca sa iti organizezi mai bine timpul. Vei fi un exemplu si un model pentru copilul tau, tu esti cea pe care o va admira si o va imita, asa ca incearca sa ii induci cea mai buna cale de urmat, exact prin ceea ce faci tu.
Somnul/odihna sunt o prioritate!
Dormi cand micutul tau doarme! Acorda-i timp organismului sa se refaca! Incearca sa dormi cat mai mult chiar si in reprize scurte. Foloseste-te de momentele cand bebelusul doarme pentru a te odihni. Aceste sesiuni scurte de somn iti vor oferi energia necesara pentru activitatea zilnica si te vor ajuta si in recuperarea organismului dupa toate aceste schimbari.
CITEȘTE ȘI: 7 Greșeli PROSTEȘTI pe care NU le mai fac la al doilea copil
Alimentatia ta este foarte importanta (mai ales daca alaptezi)!
Opteaza pentru o alimentatie corecta! Tu esti sursa de hrana a bebelusului tau!Este important sa nu mananci haotic, cand si cum apuci. Incearca sa ai mese regulate si echilibrate, care sa includa toate grupele majore de alimente. Nu adopta vreo dieta minune ce iti promite ca vei pierde 5 sau mai multe kilograme intr-o luna, pentru ca probabil vor fi mult prea drastice. Evita, pe cat posibil, zaharul, mancarurile grase si alcoolul, pentru ca sunt doar calorii „goale”.
Hidrateaza-te!
Bea intre 2-3l de apa in fiecare zi!Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula are nevoie de apa pentru a functiona corect. Aceasta este esentiala pentru o sanatate optima, avand rol in mentinerea temperaturii corpului, in eliminarea toxinelor, in mentinerea tuturos functiilor vitale.
Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Pe masura ce faci efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare, si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea.
Nu lua medicamente la intamplare!
Consulta orice problema de sanatate cu medicul tau, iar in cazul copilasilor cu medicul pediatru!Desi adultii sunt constienti de faptul ca automedicatia prezinta foarte multe riscuri, 6 din 10 parinti (conform unui studiu) o aplica si in cazul proprilor copii, transformandu-i, astfel, in viitori adulti care vor evita sa apeleze la un specialist atunci cand starea de sanatate le-o impune.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 15 Sfaturi de aur care te ajută la recuperarea după naștere și să previi epuizarea post-natală
Organizeaza-ti timpul! Mergi la sala!
Include in programul tau ocupat de „super-mami”, intre 1-3h de sport/pe saptamana! Daca este prea mult, atunci gaseste-ti timp sa faci acasa 20 de minute de exercitii in fiecare zi! Scopul exercitiilor fizice este de a ajuta organismul in procesul de revenire, in urma modificarilor si solicitarilor la care a fost supus in timpul sarcinii si nasterii.
Muschii si ligamentele trebuie sa revina la dimensiunile si pozitia normala. Persistenta relaxarii musculare, abdominala si perineala, poate avea repercusiuni asupra pozitiei si functiei organelor interne. Facand exercitii fizice usoare, in cel mult trei luni veti reveni la normal, desi cel mai probabil muschii nu vor mai fi la fel de fermi ca inainte. Exercitiile fizice sunt o modalitate foarte bună de a recastiga respectul de sine și de a ține la distanță depresia postpartum . Fa-ti un plan și apoi tine-te de el până când vei vedea rezultatele.
Zi de zi plimbare!
Mersul pe jos – un exercitiu fizic usor de practicat, necostisitor si fara riscuri (mergi intre 3-6 km in fiecare zi) in cazul in care nu faci nicio alta activitate fizica de intensitate crescuta!Mersul poate fi inclus într-o zi normal, in orice conditii sau imprejurari. Acest tip de activitate fizica ofera posibilitatea mamelor sa fie atente asupra posturii, care trebuie sa fie umerii relaxati. Cu cat lungimea pasului e mai mare cu atat muschii fesieri vor fi mai implicati. Un alt mod de a creste intensitatea este de a alege un traseu variat cu diferente de nivel sau un teren accidentat.
Rezerva-ti o zi/jumatate de zi/cateva ore pe saptamana doar pentru tine!
Fa lucruri care iti fac placere (mergi la coafor,la spa, la sala sau piscina, intalneste-te cu prietenii, mergi la restaurant ,la cinema, teatru, opera, concerte, organizeaza o cina sau fa alte activitati care iti fac placere sau te relaxeaza)!
Fii la curent cu evenimentele din oras, iar daca este prea dificil sa aranjezi ca in fiecare saptamana sa ai parte de timp doar pentru tine, stabileste o zi la doua saptamani, in care sa profiti de timpul liber. Acum ca esti mama si prioritatile s-au schimbat nu inseamna ca trebuie sa renunti la tine, la pasiunile tale, la lucrurile care te fac fericita. Facand lucruri care iti plac, te vei simti mai bine si respectul de sine va creste.
Tu esti prioritatea!
Daca tu esti sanatoasa fizic si mental vei avea un copil sanatos si fericit!Cand suntem bolnavi, cautam mereu vinovati. Cel mai adesea se intampla sa dam vina pe profesia mult prea stresanta, pe ghinion, pe vreme, fara sa realizam de fapt ca noi suntem cei care cauzeaza starea de boala.
Desi majoritatea dintre noi suntem constienti de elementele esentiale ale vietii pierdem din vedere faptul ca acesti factori fundamentali sunt cei care influenteaza direct echilibrul, bunastarea si armonia noastra in contextul personal si social. Nu tinem cont de legile vietii si prin aceasta contribuim la boala si la suferinta personala. Daca tu esti puternica si copiii tai vor fi puternici, daca tu esti fericita si copiii tai vor fi fericiti!
Citeste in fiecare zi!
In parc, acasa, intr-o librarie, citeste carti care sa nu aiba legatura cu ”jobul” de mama sau sa nu fie despre bebelusi & copii ! Citeste carti de aventura, spre exemplu!Cartile scrise special pentru mame despre bebelusi&copii sunt o sursa de informatie si este bine sa le citim si sa fim la curent cu ce tine de sarcina, nasterea sau cresterea unui copil. Insa, pe langa aceste carti de specialitate, este bine sa citim si altfel de carti. Citeste carti care sa te scoata putin din rutina de zi cu zi, care sa iti dea acea libertate de care in aceasta perioada nu dispui. Libertatea de a-ti imagina chipuri, locuri, de a inventa lumi si taramuri noi, o lume noua, diferita de lumea in care traiesti.
Sfaturi vei primi o mie, decizia este insa a ta!
Asculta sfaturile delor din jur, dar fa ca tine. Doar o mama stie ce este cel mai bine pentru puiutul ei!Unele sfaturi pot fi utile, altele sunt insa exagerate si iti complica si mai mult existenta. Asa ca cel mai bine este sa asculti si sa ceri sfaturi, dar sa faci cum simti tu.
Fii tot timpul pregatita!
Daca toate lucrurile sunt la locul lor, vei avea zile mult mai usoare! Ordinea si disciplina sunt doua dintre regulile pe care multi parinti trebuie sa le invete odata cu copiii. Pentru a creste un copil ordonat sau organizat, este important ca tu, la randul tau, sa stapanesti aceste aptitudini. Daca ai restante la acest capitol, iar viata ta este adesea un haos caruia nu-i poti pune capat, autodisciplineaza-te cu ajutorul catorva sfaturi pertinente si eficiente de la mamici cu experienta sau pur si simplu apeland la o agenda.
Lasa-te ajutata!
Apeleaza cu incredere la sot si familie, sau la persoane dragi pentru orice ajutor!Sa stii ca aveti in jur persoane de incredere la care puteti apela, nu doar pentru a va rezolva problemele, ci si pentru a face ceva pentru tine este intr-adevar important. Cere ajutorul! A incerca sa le faci pe toate singura este una dintre cele mai mari greseli ale tinerelor mame. Nu le poti face pe toate. Nu este posibil sa ai grija de copil, de casa, de sotul tau si de tine, sa dormi, sa mergi la cumparaturi, sa faci mancare, sa alaptezi si sa te simti si in forma. In consecinta cere ajutor, fie de la mama ta, fie de la tatal copilului. Invata sa ceri ajutor constant si nu te simti rusinata pentru ca faci asta. Daca esti mama, asta nu inseamna ca trebuie sa fii si “Super Femeia” care face totul pentru ceilalti, mai putin pentru ea.
CITEȘTE ȘI: 6 motive pentru care NU arăt ca o vedetă după naștere dar am cel mai înfocat FAN
Fara stres!
Gandeste pozitiv si viata te va rasplati cu lucruri bune si frumoase! Buna dispozitie face minuni, iar gandurile negre vor zbura “cat ai zice peste. Psihicul tau se va imbunatati , vei fi mai vesela si plina de viata, iar familia se va bucura de compania ta daca esti vesela si pozitiva.
Nu te descuraja!
Nu uita ca pentru toate problemele exista o rezolvare! Oricat de greu este ”jobul” de mama, zambetul copilului iti va alina sufletul zi de zi! Ingrijirea copiilor este cea mai importanta, minunata, si deseori cea mai solicitanta meserie din cate exista. Sanatatea si bunastarea ta au un rol extrem de important in cresterea si ingrijirea copiilor. Cand esti obosita, deprimata, ingrijorata sau coplesita, probabil ca vei indeplini mai greu nevoile celor mici. Important este sa nu te descurajezi, indiferent ce problema va apasa, impreuna cu familia vei gasi o solutie.
Cu drag,
RAMONA VASILESCU HNYATEK
Mama & Instructor de Fitness si Aerobic
CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit