Descoperă cauzele și soluțiile pentru constipatia la bebelusi alsptati exclusiv. Înțelege când să te îngrijorezi și cum să menții un tranzit intestinal sănătos. Se spune, mai in gluma-mai in serios, ca una dintre cele mai importante preocupari ale unei proaspete mamici este legata de…continutul scutecului nou-nascutului.
Mamele urmaresc foarte grijulii procesul si produsul eliminarii, punandu-si intrebari care altora pot parea ridicole:”Oare face caca destul de des? Culoarea asta e normala? De ce apar “graunte” in scaun? Nu e prea lichid? Nu e prea pastos?” si multe alte intrebari asemanatoare. De cele mai multe ori grijile legate de scaunul bebelusului alaptat exclusiv sunt nefondate, in mod normal un copil alaptat exclusiv neavand motive sa faca diaree, cu exceptia cazului in care a contactat un virus sau o bacterie, si nici sa fie constipat atata vreme cat primeste doar lapte matern. Insa multe mame se plang de constipatia bebelusului alaptat exclusiv. Sa vedem despre ce este vorba de fapt.
Ce inseamna constipatia la bebelusi alaptati
Constipatia se manifesta prin scaun sub forma de bilute, tari, uneori chiar uscate. In conditii de constipatie, defecarea se face greu, cu plansete, inroseli, bebelusul este nemultumit, agitat, manifesta inconfort, da din picioruse, se vede ca se chinuie sa elimine scaunul. Insa, in general, constipatia apare dupa inceperea diversificarii sau in cazul copiilor hraniti cu lapte praf cand nu se respecta dozarea corecta praf-apa sau cand este o marca netolerata de copil. In cazul copiilor alaptati mamele pot sta linistite deoarece foarte rar este vorba de constipatie propriu zisa care ar semnala probleme ale sistemului digestiv si ar trebui investigate. CITEȘTE ȘI: 5 Aspecte care se schimbă după ce ai început diversificarea
Ce inseamna scaun normal la bebelusul alaptat exclusiv?
Aproximativ pana intr-a patra zi de viata nou-nascutul elimina meconium, primul scaun al bebelusului, format majoritar din lichid amniotic. Apoi scaunele pot deveni numeroase, uneori dupa fiecare alaptat, de consistenta mai mult lichida- motiv pentru care unele mame confunda scaunul normal, “de lapte”, al bebelusului cu diareea. Culoarea poate varia inclusiv pe parcursul unei zile si avand semnificatii diverse, spre exemplu scaunul verde semnalizand faptul ca nou-nascutul a supt mai mult lapte de inceput, mai apos, neajungand la cel de sfarsit, mai consistent. Niste bobite precum boabele de mustar sunt de asemenea normale in scaunul copilului alaptat exclusiv.
Problema este ca uneori de la inceput, alteori dupa o perioada de scaune dese, unii copii incep sa elimine doar o data la cateva zile ceea ce le panicheaza enorm pe unele mame si pun diagnosticul de constipatie:”bebelusul meu este constipat!”- este un strigat de ajutor auzit des in sferele internetului. Insa un lucru foarte important pe care ar trebui sa-l stie mamele inainte sa se panicheze si sa actioneze in consecinta este ca pentru un bebelus alaptat exclusiv este la fel de normal sa aiba scaun de 10 ori in decurs de 24 de ore precum este la fel de normal sa aiba scaun o data la 7-10 zile!
Constipatia la bebelusi alaptati
Ce nu este recomandat sa faci daca bebelusul alaptat exclusiv are scaun rar sau crezi ca este constipat, recomandari pentru bebelusi mai mari de 6 saptamani:
Nu folosi termometrul pentru “a-l stimula”!
Acest obicei, desi aparent considerat benign sau chiar util de catre mame, poate sa-i provoace copilului fisuri anale, chiar sangerari, rani sau infectii. De asemenea poate duce la slabirea sfincterului si la obisnuirea cu aceasta stimulare, multi copii ajungand sa nu mai poata defeca ani la rand fara “stimularea” cu termometrul!
Nu folosi supozitor cu glicerina.
In principal pentru acelasi motiv: produce dependenta, copii obisnuiti sa defecheze cu supozitoare vor avea o digestie si o eliminare defectuoase pe viitor din cauza grabei mamei de a interveni cand nu este cazul.
In aceeasi categorie de “asa nu!” intra si microclismele, care nu-si au rostul avand in vedere ca este perfect normal ca un bebelus alaptat sa aiba scaun doar la cateva zile.
Nu dati copilului sa bea ceai, suc de portocale sau alte lichide care au efect laxativ
In primul rand din motivul stiut si anume ca bebelusul alaptat exclusiv nu are nevoie de altceva in afara laptelui matern! Ceaiul este contraindicat inainte de 6 luni, mai ales unul medicinal care ar putea avea efect laxativ si ar putea sa-i cauzeze copilului probleme mai mari decat aparenta constipatie! Sucurile de fructe, mai ales citrice, deasemenea nu au ce cauta in dieta copilului pan ape la 8-10 luni.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Ce poti sa faci in caz ca totusi crezi ca bebelusul are disconfort cand elimina scaunul:
Daca totusi vi se pare ca bebelusul sufera din cauza ne-eliminarii scaunului, daca observati ca are crampe, gaze, disconfort abdominal, tot nu este recomandat sa treceti la “artileria grea” mai sus pomenita inainte a incerca tehnici mai simple si nedaunatoare:
- puteti sa-i faceti copilului masaj la burtica,
- exercitii cu picioarele de tip “bicicleta”,
- sa-l purtati intr-un sistem ergonomic la verticala sau sa va imbogatiti dieta proprie in fibre, sucuri de citrice, prune pentru a ajuta copilul prin alaptare.
Desi intervalul de 7-10 zile fara scaun ar putea parea prea mare si multe mame se panicheaza, este bine sa va pastrati calmul si sa va ganditi ca atat timp cat la eliminare consistenta scaunului este normala, pastoasa, copilul nu este constipat ci doar este vorba de digerarea totala a laptelui matern. Daca bebelusul da alte semne ingrijoratoare, pare a avea dureri, eliminarea este dificila si sub forma de bilute, daca suspectati o problema de sanatate mai grava, nu ezitati sa apelati la un pediatru.
CITEȘTE ȘI: Scaunele nou nascutului | Scurt ghid legat de ce e normal si ce nu