Cele mai mari si mai competente organizatii din domeniul sanatatii si dezvoltarii copiilor cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Asociatia Americana de Pediatrie, UNICEF, recomanda alaptarea exclusiva a bebelusilor de pana la varsta de 6 luni, indiferent de zona globului in care se afla.
Alaptare exclusiva este atunci cand copilul primeste drept hrana doar lapte matern, nu si alte alimente.
Alaptat EXCLUSIV presupune faptul ca bebelusul primeste intr-adevar doar lapte matern, nu si apa sau ceai.
Ce inseamna de fapt sa alaptezi exclusiv pana la varsta de 6 luni a bebelusului?
Desi in teorie totul pare clar si multa lume se arata de acord cu alaptarea exclusiva, in practica mamele sunt presate de anturaj si de multe ori si de doctori care nu au suficiente cunostinte in legatura cu alaptarea, sa dea copilului ceai sau macar apa, sub pretextul ca este foarte cald si pe canicula unui organism ii este imposibil sa reziste fara apa. Recomandarea OMS nu este fara baza astfel incat sa trebuiasca noi sa o “adaptam” si sa adaugam apa in regimul alaptarii exclusive, ci are fundamente intemeiate.
Desi unii par foarte convingatori cand incearca sa preseze mamele care alapteaza sa ofere bebelusilor sub 6 luni si “apica”, deoarece “se deshidrateaza” si chiar incearca sa induca sentimente de vinovatie mamelor spunandu-le ca ele “chinuie copilul si il lasa sa moara de sete”, lucrurile nu stau deloc asa. Un bebelus alaptat exclusiv chiar nu are nevoie de altceva decat de lapte matern, deoarece acesta tine si de sete, fiind la inceput mai apos. De aceea indeosebi pe timpul verii bebelusii cer sa suga frecvent si sug cate putin, cat sa-si potoleasca setea.
CITEȘTE ȘI: Laptele de inceput si laptele de sfarsit
De ce nu este indicat sa oferim apa unui bebelus alaptat exclusiv mai mic de 6 luni?
Unele mame cred ca totusi a da copilului si apa e spre binele lui si oricum nu are ce sa-i strice. Sa vedem de ce nu este totusi indicat sa dam apa copilului alaptat exclusiv mai mic de 6 luni:
Laptele matern oferit din san este singurul aliment cu adevarat steril pentru bebelus.
Inainte de 6 luni intestinul bebelusului nu este suficient de maturizat, celulele din peretii intestinului subtire nu sunt destul de unite intre ele astfel incat tot ce e ingerat de copil se transfera rapid in sange, inclusiv microbi sau eventuali alergeni. Oricat de sigura ar fi sursa din care provine apa si din ce recipient ar fi oferit, ea nu este 100% la fel de sterila ca laptele matern.
Scade cantitatea de lapte.
Orice aliment/lichid oferit bebelusului “fura” din cantitatea de lapte matern pe care ar fi trebuit sa o consume in mod exclusiv. Umpland stomacelul si asa mic al sugarului cu ceai sau apa il privam de nutrientii pe care si i-ar fi luat din lapte.
Semanam confuzie.
Daca oferim copilului apa din biberon ii putem produce confuzie sau se va obisnui cu modul facil in care curg lichidele din biberon si ar putea refuza sa mai suga la san. Si nu in ultimul rand este un lucru chiar inutil, avand in vedere ca este certificat faptul ca laptele matern are o asemenea compozitie incat satisface si setea copilului.
Bebelusul alaptat exclusiv se poate deshidrata daca nu primeste apa suplimentara?
In concluzie: ar trebui mamele care alapteaza exclusiv bebelusi cu varsta sub 6 luni sa se teama de deshidratare?
Raspunsul este NU cu conditia de baza ca alaptarea sa se faca la CERERE. Sunt mame care in ciuda recomandarilor de ultima ora alapteaza la program, tot la 3 ore si apoi se mira ca observa semne ale deshidratarii la copil. Doar un alaptat incorect poate duce la deshidratare si anume cand copilul este alaptat la program, cand atasarea copilului la san nu este corecta sau cand exista probleme de alt ordin si anume copilul are icter, doarme mult si suge foarte rar.
Pentru a preveni deshidratarea bebelusului este suficient ca mama sa interpreteze corect semnalele transmise de copil si sa-i ofere sanul ori de cate ori doreste, de cate ori pare insetat, fara sa-i impuna vreun program anume. Apa este necesara copilului doar dupa inceperea diversificarii alimentatiei, cand copilul incepe sa manance mai mult de 100 de grame de alimente solide la o masa, dar si atunci este posibil ca unii bebelusi sa refuze apa si sa prefere sa se hidrateze sugand lapte matern.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.