Ingrijirea sanilor si alaptarea corecta sunt aspecte care le preocupa pe multe proaspete mamici.
Unele mamici incep sa-si pregateasca sanii inca din perioada sarcinii prin aplicare de creme speciale pentru sani (crema Garmastan fiind foarte renumita) sau facand masaje dar acest lucru nu este necesar, fiind mai degraba un exces de zel pentru confortul psihologic al mamei.
Insa dupa nastere este necesara o atentie sporita pentru sanii mamelor care alapteaza pentru a se evita problemele. Cele mai intampinate probleme ar fi: ragadele, canalele infundate, “febra laptelui”, mastita, candida sau alte ciuperci care s-ar putea localiza pe san.
Cum sa ne ingrijim sanii in perioada alaptarii?
Mai ales perioada de inceput a alaptarii este mai dificila, primele saptamani pana la 3 luni (cand se regleaza productia de lapte si sanii nu mai sunt “umflati” de lapte si incomozi tot timpul). In aceasta perioada trebuie sa acordam o atentie sporita ingrijirii sanilor. Iata ce e bine sa facem:
Tineti cont de noile dimensiuni si forme ale sanilor si purtati sutiene adaptate, nu incercati sa purtati sutienele care va veneau bine inainte de sarcina caci s-ar putea sa va preseze sanii, sa provoace angorjare sau alte probleme.
Alegeti sutiene (de preferinta speciale pentru alaptare pentru a va fi mai practice) din bumbac, cu bretele suficient de late incat sa va sustina sanii. Evitati-le pe cele din material sintetic, impermeabile, care nu permit pielii sensibile a sanilor sa respire favorizand umezeala, fapt care ar putea provoca diverse micoze.
Ideal ar fi ca prin casa sanii sa stea cat mai mult la aer, fara sutien si chiar fara altceva deasupra, macar jumatate de ora pe zi.
In caz de ragade folositi crema speciala, cum este crema Garmastan sau si mai bine lanolina pura. Lanolina vindeca foarte bine si nici nu trebuie indepartata inaintea alaptarii. Cand ragadele va supara, cel mai eficient este sa va tineti sanii neacoperiti de nimic si sa va dati cu lanolina pura sau chiar sa va badijonati ranile cu propriul lapte, este foarte eficient.
Este indicat sa va spalati pe maini inainte de a alapta pentru a nu contamina sanii cu diversi microbi care ar putea ajunge in gura copilului.
In niciun caz sa nu va spalati sanii cu sapun sau cu ceai de musetel inainte de alaptare. Folosirea sapunului va usca pielea si va creste riscul de a face ragade iar musetelul creste numarul eventualelor bacterii si accentueaza infectiile, este total nerecomandat.
Modul in care alaptati va poate scuti de multe dintre neplacerile mentionate anterior, si anume:
Evitarea ragadelor se face prin pozitionarea corecta la san, asigurati-va ca sugarul nu prinde doar sfarcul ci o parte cat mai mare din areola mamara.
Alaptarea la cerere va scadea riscul de canale infundate sau mastita. Se spune ca bebelusul este “cea mai eficienta pompa” deci nu ezitati sa puneti copilul la san de cate ori simtiti un nodul de lapte, canale infundate, sau ati facut “febra laptelui” (manifestata prin febra, frisoane, roseata a sanului).
Lasati copilul sa termine de supt dintr-un san la fiecare masa. Exista ideea ca e bine sa oferi ambii sani la fiecare masa, doar un numar limitat de minute, fara sa lasi copilul sa goleasca un singur san, dar nu este benefic nici pentru mama nici pentru copil.
Puneti copilul la san de cate ori doreste, indiferent ca e zi sau noapte. Incercand sa mariti fortat intervalul intre alaptari sau oferind copilului ceai sau apa (total nerecomandat, de altfel) puteti ajunge la acumularea laptelui in sani sub forma de nodului, canale infundate, angorjarea sanului etc.
In concluzie, ingrijirea sanilor si alaptarea corecta a copilului sunt foarte importante pentru ca alaptarea sa decurca cat mai usor, placut si fara inconveniente neplacute, unele putand degenera in probleme grave de sanatate precum mastita.
Ai o intrebare legata de alaptarea sau dezvoltarea bebelusului? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri.