Febra este un simptom care arata ca organismul lupta impotriva unei boli sau a unei infectii. Copiii care au febra trebuie urmariti indeaproape, deoarece febra nu tebuie lasata sa creasca foarte mult. O crestere rapida a temperaturii poate provoca convulsii, mai ales la copiii cu varsta sub un an.
Ce este febra?
Febra este o crestere a temperaturii corpului peste valorile normale ca o reactie naturala si pozitiva, de autoprotectie a organismului impotriva virusilor si bacteriilor. Atunci cand temperatura creste, metabolismul este accelerat si se activeaza mecanisme naturale de aparare impotriva agentior patogeni.
Temperatura normala a unui nou-nascut este intre 36-37 grade Celsius.
Cu toate acestea, temperatura unui copil sanatos nu este constanta. Ea variaza in functie de momentul zilei si tipul de activitate in care este implicat copilul. Temperatura poate fi mai mare seara, fara a avea legatura cu o boala.
Temperatura se masoara atunci cand copilul este intr-adevar fierbinte. Temperatura poate fi masurata rectal, in ureche sau sub brat cu un termometru digital. Daca ai primit un termometru de sticla pe baza de mercur, renunta la el, deoarece reprezinta o sursa de pericol.
Temperatura masurata rectal ofera cele mai pretioase informatii in caz de febra
In cazul in care aceasta este de 38 grade C sau mai mare, copilul are febra.
Febra nu trebuie privita ca un fenomen negativ, ci mai degraba ca o reactie ce creste puterea de apararea a organismului. Riscul cel mai mare este ca o temperatura ridicata, sau mai bine spus cresterea rapida a temperaturii sa duca la convulsii febrile.
Convulsiile febrile apar destul de rar in primii 3 ani de viata. Cei mai expusi sunt copii ca varsta mai mica de 1 an. Daca se intampla, este important sa va pastrati calmul, iar dupa ce episodul va trece sa mergeti de indata la un consult de specialitate.
Ce medicamente se folosesc in cazul febrei?
Medicamentele utilizate impotriva febrei se numesc antipiretice si nu influenteaza boala in curs.
Cel mai folosit medicament impotriva febrei este paracetamolul sub forma de sirop special pentru copii, care se lasa sa actioneze cel putin 3-4 ore. Acesta este tolerat de majoritatea copiilor. Usurinta cu care poate fi cumparat din farmacii nu trebuie sa incurajeze o utilizare a paracetamolului la primul semn de boala sau foarte des, acesta fiind un medicament foarte toxic pentru ficat.
In cazul in care febra nu cedeaza sau creste repede este necesar sa se recurga la un antitermic mai puternic. Pediatrul care urmareste evolutia copilului tau ti-ar putea recomanda o schema de combatere a febrei in functie de varsta si greutatea copilului. Nu administra nicodata bebelusului tau medicamente, decat daca sunt prescrise in mod expres de doctor.
Afla mai multe despre medicamente interzise copiilor
Deoarece febra determina pierderea de lichide si favorizeaza deshidratarea este important sa maresti doza de lichide. Alapteaza-l mai des sau ofera-i mai multe biberoane cu lapte formula.
Copilul trebuie imbracat subtire, pentru a nu se incalzi, iar in casa ar trebui sa fie o temperatura de 22-24 grade C, maxim 25. Daca intentionezi sa imbaiezi copilul, apa trebuie sa fie putin mai rece decat de obicei, de 35-36 grade C, maximum.
Temperatura se echivaleaza astfel:
37 grade Celsius = 98,6 grade Fahrenheit
38 grade Celsius = 100,4 grade Fahrenheit
39 grade Celsius = 102,2 grade Fahrenheit
40 grade Celsius = 104,0 grade Fahrenheit
Cheama doctorul sau mergi la un serviciu de urgenta daca:
- Bebelusul are sub 3 luni si are o temperatura mai mare de 38,1 grade C.
- Bebelusul are intre 3 si 6 luni si are o temperatura de 38,3 grade C sau mai mare;
- Copilul are o temperatura de peste 39 de grade, indiferent de varsta.
- Pare amortit, somnolent, palid.
- Plange continuu, dar nu cu putere.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cand ar trebui sa chemi pediatrul ?
De ce plange bebelusul ?
Cum iti dai seama ca s-a deshidratat ?
Eruptia dintilor de lapte
Medicamente interzise copiilor
14 boli ce pot fi prevenite prin vaccinare