22 Sugestii de rețete pe bază de terci de ovaz pentru bebelusi, ajutor în diversificare
- Ovăzul, reprezintă un produs ideal pentru bebeluși
- Terciul de ovăz și 17 idei variate de rețete pe bază de ovăz pentru bebeluși
- Biscuiți cu fulgi de ovăz pentru bebeluși
- Desert cu mere, quinoa si ovăz pentru bebeluși
- Supa de ovăz cu mazare pentru bebeluși
- Rețetă de ovăz cu legume pentru bebeluși
Fulgii de ovăz conțin beta-glucan, o substanță regăsită in mod natural doar in câteva alimente (secară, niște soiuri de ciuperci, drojdie) ce ajută la scăderea colesterolului si a glicemiei, reducând riscul afecțiunilor cardiovasculare. Conțin vitamina B1, necesară pentru transformarea carbohidraților în energie, în buna funcționare a sistemului nervos și îmbunătățirea tonusului muscular.
Fulgii de ovăz sunt, de asemenea, o bogată sursă de mangan, un mineral important în alimentație, cu rolul de a menține sănătatea sistemului osos, de a înlătura senzația de oboseală, de ajutor în fixarea calciului si fierului in organism. Să nu uităm de fosfor, element ce contribuie la sănătatea oaselor si a dinților, de magneziu, care păstrează funcționarea psihicului în parametri normali, diminuează oboseala și extenuarea. Iar seleniul, conform unor studii recente, poate asigura o funcționare echilibrată a glandei tiroide. Totodată, protejează ficatul, întarește sistemul imunitar, menține unghiile si părul sănătoase.
Ovăzul, un produs ideal pentru bebeluși
Ovăzul reprezintă un produs ideal pentru bebeluși, un început de zi minunat datorită aportului de proteine, fibre și fier la micul lor dejun. După ce bebelușii au depășit pragul de 6 luni, pot să mănânce cu plăcere alimente ce conțin gluten. În locul cerealelor speciale pentru bebeluși vă recomandăm fulgii de ovăz (puteți opta și pentru cerealele integrale, o bună sursă de fier, dar trebuie să le adăugați vitamina C din suc diluat de portocale sau din căpșune pentru ca organismul bebelușilor să fie în stare să absoarbă fierul). Evitați cerealele foarte rafinate, procesate, încărcate de zahăr. Chiar dacă au menționat foarte vizibil pe ambalaj un plus de vitamine ce le îmbogățește compoziția, n-au și garanția calității.
Etimologia cuvântului OVĂZ iși are originile în sanscrită, provenind din “AVANA” care inseamnă “BUCURIE”. Ovăzul este o plantă ce se cultivă în principal pentru grăunțele ei. Se utilizează în alimentație, fiind foarte populară datorită sursei sale de carbohidrați cu absorbție lentă (furnizează energie pentru mai mult timp). Fulgii de ovăz au un conținut bogat de vitamine si minerale, ce conferă organismului energie si poftă de viață. Boabele de ovăz se recoltează la maturitate si se supun unor diferite procese pentru a fi transformate în fulgi.
Organismul bebelușilor are zilnic nevoie de nutrienți pentru o bună funcționare, așadar includerea fulgilor de ovăz in diversificare, le oferă acestora o multitudine de beneficii.
Credem ca avantajele sunt suficiente pentru a vă convinge de cât de buni sunt, și pentru cei mici, și pentru cei mari, fulgii de ovăz. Alegeți cu încredere funlgii de ovăz pentru a le oferi bebelușilor energie si poftă de viață!
Ovăzul poate fi sub formă de terci (este același cu porridge-ul, când boabele îi sunt extra măcinate, și arată ca o pudră, poate fi aromatizat și se prepară instant), sub formă de fulgi (puțin procesat, are o textură asemănătoare cu făina), integral (boabele sunt doar presate, sparte atât cât să se desfacă), neprocesat (cu boabele tocate) și fără gluten (dedicat celor cu sensibilitate la această proteină). Ținând cont de vârsta bebelușului, vă recomandăm să alegeți primele doua variante de ovăz. Avantaj este că ambele se prepară rapid.
Terci de ovaz pentru bebelusi – baza preparatelor recomandate în alimentația zilnică, în special la micul dejun
Puteți folosi, după caz, lapte formula de continuare 1 sau 2 ( când vor mai crește, veți putea opta pentru laptele integral sau semi-degresat ). Laptele vegetal are un aport scăzut în nutriție dar, o cantitate mică necesară la pregătit mâncarea, poate fi introdusă în diversificare, de la 6 luni. Potențează gustul cu o aromă minunată.
Ingrediente terci de ovăz (pentru o porție):
– 30 g Ovăz
– 150 ml lapte
Metoda de preparare:
Într-o crăticioară puneți la fiert pentru câteva minute ovăzul și laptele (la foc mediu). Amestecați continuu până ce preparatul se îngroașă. De fapt, durata de pregătire depinde de tipul de ovăz pe care l-ați ales (urmați și instrucțiunile de pe ambalaj). De asemenea, puteți face terciul la cuptorul cu microunde. Amestecați ovăzul cu laptele și introduceți-le în cuptorul cu microunde pentru aproximativ 60 de secunde. Lăsați-l la răcit, adăugați-i deasupra diferite piureuri din fructe și serviti-l bebelușului. Dacă preparați terciul seara pentru a fi mâncat dimineața, păstrați-l peste noapte la frigider (așa, simplu, fructele urmând a fi adăugate atunci când îl hrăniți pe cel mic).
CITEȘTE ȘI: 10 idei de rețete cu CEREALE pentru bebeluși, aferente celor două etape ale diversificării alimentației (6-9 luni, 9-12 luni)
Idei de rețete pe bază de terci de ovaz pentru bebelusi în diversificare:
Terci de ovăz cu mere coapte si stafide pentru bebeluși
Spălați 2 sau 3 mere, tăiați-le în jumătăți și așezați-le într-o tavă de copt mai înaltă. Umpleți-le în mijloc cu câteva stafide și presărați puțină scorțișoară deasupra fiecăruia. Turnați apă fierbinte în tavă (cam 3 cm, cât să le acopere ), puneți o folie deasupra și coaceți-le în cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la o temperatură de 180 grade C. Lăsați-le puțin la răcit și pasați-le cu o furculiță. Combinați piureul obținut cu terciul de ovăz.
Terci de ovăz și prune înăbușite în suc de clementină pentru bebeluși
Spălați 2 sau 3 prune, scoateți sâmburii și tăiați-le în două. Puneți deasupra sucul de la o jumătate de clementină stoarsă. Așezați-le într-o tavă de copt. Acoperiți cu o folie deasupra și coaceți-le în cuptor pentru aproximativ 15 de minute, la o temperatură de 180 grade C. Lăsați-le puțin la răcit și pasați-le cu o furculiță ( îndepărtați cojile ). Combinați piureul obținut cu terciul de ovăz.
Terci de ovăz cu curmale, minolă si cardamom măcinat pentru bebeluși
Tăiați curmalele în bucățele mici și puneți-le într-un bol. Adăugați un praf de cardamom măcinat și sucul de la o minolă (sau mandarină). Amestecați bine ingredientele, acoperiți-le și puneți-le în frigider, cel mai bine peste noapte, pentru a permite curmalelor să se înmoaie. Dimineața, pasați-le ca pentru piure și combinați-le cu terciul de ovăz (pentru copii mai mărișori, se oferă curmalele în bucățele mici).
Terci de ovăz cu semințe de in și măr pentru bebeluși
Punem la fiert 3 linguri de fulgi de ovăz fără gluten, 1 linguriță semințe de in în 150 ml apă sau lapte de migdale. Căt timp fierbe dăm un măr golden pe răzătoarea mare. După ce a fiert ovăzul blenduim foarte puțin pentru a sparge semințele de in, adăugăm mărul ras și gata mic dejunul. Opțional se pot adauga fulgi de cocos sau o linguriță de fulgi de cocos.
Terci de ovăz cu semințe de chia și mango pentru bebeluși
Pentru acest mic dejun avem nevoie de jumatate de castronel de terci de ovăz preparat după rețeta de mai sus, piureul de la o jumătate de mango, o lingură de semințe de chia hidratate în prealabil în apă și scurse. Se amestecă toate ingredientele și se oferă bebelușului, cu siguranță va fi încântat de textura fină și gustul dulceag al fructului de mango.
Terci de ovăz cu unt de migdale și scorțișoară pentru bebeluși
Această rețetă este foarte simplă. Pur și simplu, adăugați o linguriță de unt de migdale și un praf de scorțișoară în terciul de ovăz și amestecați-le. Textura e plăcută, aroma minunată și banal de făcută.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Scheme diversificare pe luni
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Terci de ovăz cu pară rasă și iaurt grecesc pentru bebeluși
O pară coaptă este foarte dulce, se pasează ușor și se potrivește minunat cu iaurtul grecesc. Adăugați o pară rasă la o cutie mică de iaurt grecesc ( 125 gr. ) și amestecați-le cu terciul de ovăz.
Terci de ovăz cu roșcove și unt de arahide pentru bebeluși
Bebelușii n-ar trebui să consume ciocolată și cacao, până la vârsta de 1 an, din cauza substanțelor asemănătoare cofeinei pe care acestea le conțin. Puteți obține o aromă similară, roșcovele fiind alternativa recomandată. Amestecați o linguriță de făină de roșcove ( de ex. Plantovita – Pudra bio de roșcove ) cu o linguriță de unt de arahide pentru a obține un preparat delicios din ovăz, la micul dejun. Pentru o bună omogenizare, încălziți puțin untul înainte de a-l combina cu făina.
Terci de ovăz cu lapte de cocos, mango si kiwi pentru bebeluși
Înlocuiți laptele folosit în terci cu un lapte de cocos, urmând aceiași pași ai metodei de preparare. Adăugați piure dintr-un mango și dintr-un kiwi tocat în bucăți mici. Amestecați toate ingredientele. (kiwi se servește doar în stare proaspătă, cu tot cu micile semințe, nu se fierbe, nu se coace, nu se gătește).
Terci de ovăz cu merișoare și măr pentru bebeluși
Acestă rețetă merită încercată în special pentru uimitoarea culoare roșie a preparatului. Curățați și dați pe răzătoare un măr și puneți-l într-un bol. Amestecați-l cu 60 gr de merișoare proaspete ( sau 30 gr. merișoare uscate ) și cu un praf de condimente ( scorțișoară, nucușoară, ghimbir, cardamon ). Acoperiți bolul termorezistent și țineți-l 1 minut în cuptorul cu microunde. Verificați textura fructelor. Dacă nu s-au înmuiat destul, prelungiți coacerea cu incă 30 de secunde sau chiar 1 minut. De asemenea, puteți pregăti piureul la abur, totul e ca fructele să iasă moi. Când sunt gata, adăugați-le în terciul de ovăz.
Terci de ovăz cu vanilie, chia și afine pentru bebeluși
Puneți într-un vas, toate ingredientele ( 150 ml. lapte, 30 gr. fulgi sau pudră de ovăz, esența naturală de vanilie, 1 lingură cu chia, 60 gr. afinele ), amestecați-le bine și fierbeți-le câteva minute, la foc mediu, acoperite parțial cu un capac. Dacă optați pentru pudra de ovăz, urmați instrucțiunile de pe cutie.
Terci de ovăz Pină Colada ( cu ananas ) pentru bebeluși
Amestecați aproximativ 50 g de ananas, foarte bine tocat (alegeți părțile mai moi ale fructului) cu 50 gr. terci de ovăz, lapte și puțină cremă de cocos (sau puțin lapte de cocos) apoi acoperiți preparatul cu un iaurt mic de cocos (de ex. Muller) și cu niște fulgi de cocos deshidratați (de ex. Nucim, 100% produs natural).
Terci de ovăz cu dovleac și scorțișoară pentru bebeluși
Curățați și tăiați cubulețe o bucată de dovleac. Nu uitați să-i îndepărtați semințele. Puneți-l la fiert pentru aproximativ 30 de minute sau până când textura sa devine moale. Lăsați-l să se răcească puțin înainte de a-l pasa cu blenderul sau cu o furculiță. Presărați un praf de scorțișoară și amestecați-l cu terciul de ovăz. (varianta aceasta se poate face de câte ori vă rămâne dovleac de la prepararea altor rețete).
Terci de ovăz cu caise pentru bebeluși
Pe la 7 luni, bebelușul va încerca să prindă lingurița cu care îl hrăniți. Așadar, o idee potrivită ar fi să-i dați și lui o linguriță identică, în timp ce mănâncă. Când va putea să-și ducă lingurița la gură, încercați să-i oferiți terci. Consistența preparatului e numai bună pentru a-l învăța să se descurce singurel la masă.
Puteți opta pentru terciul de ovăz sub formă de pudră, un produs găsit cu ușurință în farmacii, magazine alimentare și online (Hipp, Rapunzel, Amisa, Bauck Hof sau Topfer).
Ingrediente ( pentru 4 porții ):
– 1 lingură terci de ovăz
– 150 ml. lapte
– 6 caise uscate, tocate
– 1 pară mare coaptă, curățată de coajă și de semințe, tocată
Mod de preparare:
– Într-o crăticioară fierbeți 5 minute, la foc mic, laptele, terciul și caisele, amestecând din când în când. Pasați-le împreună cu para tocată, folosind un blender electric de mâna.
Terci de ovăz cu măr, pară și prune uscate
Rețeta aceasta e preferată de foarte mulți bebeluși. Se mai poate prepara folosind smochine uscate în locul prunelor.
Ingrediente ( pentru 2 porții ):
– 2 linguri de terci de ovăz
– 4 linguri suc de mere neîndulcit
– 2 linguri apă
– 1 măr curățat de coajă și de seminte, tocat
– 2 prune uscate, curățate de coajă și sâmburi, tocate
– 1 pară coaptă, curățată de coajă și de seminte, tocată
Mod de preparare:
Într-un vas potrivit, puneți la fiert pentru câteva minute ovăzul, sucul de mere și apa. Adăugați fructele tocate și continuați fierberea pentru încă 10 minute, amestecând din când în când. La final, pasați ingredientele până obțineți consistența dorită.
Mic dejun cu ovăz “Trei Ursuleți”
Ingrediente ( pentru 3 porții ):
– 300 ml. lapte
– 40 gr. fulgi de ovăz
– 25 gr. piersici sau caise uscate, tocate mărunt
– 1 lingurița stafide uscate, tocate mărunt
Mod de preparare:
Turnați laptele într-un vas și dați-l în clocot. Adăugați ovăzul și fierbeți amestecul pentru câteva minute (la foc mic și obigatoriu amestecând). Puneți și fructele uscate, mai fierbeți 5 minute sau până când compoziția se îngroașă.
Fulgi de ovăz cu piure de fructe de pădure
Fructele de pădure, cum ar fi afinele și zmeura, sunt pline de substanțe nutritive care stimulează sistemul imunitar al bebelușului. Fructele congelate sunt o alternativă convenabilă la cele proaspete, fiind la fel de sănătoase.
Ingrediente:
– 150 gr. afine
– 250 gr. zmeură
– 1 lingură de zahăr tos
– 35 gr. fulgi de ovăz
-250 ml. lapte
Mod de preparare:
Într-o crăticioară puneți la foc mic zmeura, afinele și zahărul. Fierbeți vreo 5 minute, amestecând ușor până ce zahărul se topește, iar fructele se înmoaie. Treceți fructele printr-o strecurătoare pentru a le îndepărta semințele și pielițele. În alt vas amestecați laptele cu fulgii de ovăz. Se fierb 5 minute la foc mic, până când fulgii se înmoaie. Îi serviți impreună cu fructele trecute prin sită.
Încearcă și: 20 de rețete simple și sănătoase cu banane pentru copii și bebeluși
Biscuiți cu fulgi de ovăz pentru bebeluși
Ingrediente:
– 50gr. fulgi de ovăz
– 150 ml. lapte formula de continuare ( sau lapte integral )
– 1 banană coaptă, curățată
– 1 linguriță pudră de roșcove
– 1 lingură ulei de cocos
– 1 lingură nucă macinată
Mod de preparare:
Turnați laptele ( sau apa ) clocotit peste fulgii de ovăz. Acoperiți vasul și lăsați amestecul la înmuiat cam 15 minute. Între timp, pisați ferm banana ( cu ajutorul unei furculițe ). Presărați peste ea pudra de roșcove, turnați uleiul de cocos si adăugați de nuca macinata. Omogenizați foarte bine toate ingredientele. Pentru a modela compoziția, vă puteți ajuta de formele speciale pentru biscuiți. Se coc circa 20 de minute în cuptor, la o temperatură de 180 grade C, până se încheagă frumos. Vor avea o textură destul de moale.
Desert cu mere, quinoa si ovăz pentru bebeluși
Ingrediente:
1/2 ceașcă fulgi de ovăz
1/2 ceașcă fulgi de quinoa
2 linguri de semințe de chia
2 lingurițe scortișoară
1 1/4 ceașcă lapte de migdale neîndulcite
1/2 ceașcă suc de mere, neînducit
1/8 ceașcă sirop de arțar – opțional
Umplutura:
2 mere medii
2 lingurițe scorțisoară
1 lingură sirop de arțar
2 linguri apă
1 lingură semițe de chia
Mod de preparare:
Puneți ovăzul, fulgii de quinoa, semințele de chia și scorțișoara într-un castron mare. Se amestecă bine toate ingredientele. Turnați laptele și sucul de mere ( siropul de arțar este opțional aici ) peste compoziția de ovăz și acoperiți totul cu o folie de plastic. Lăsați la frigider peste noapte.
Umplutură: cojiți merele si tăiați-le feliuțe. Puneți-le într-o tigaie mică împreună cu scorțișoara, siropul și apa. Fierbeți la foc mic, circa 10 minute, până scade apa, iar conținutul se ingroașă. Luați tigaia de pe foc si adăugați semințele de chia. Lăsați amestecul la răcit înainte de a-l combina cu ovăz. Intr-un pahar se așează un strat de ovăz și unul de umplutură.
Supa de ovăz cu mazăre pentru bebeluși
Ingrediente:
– 1/2 ceașcă fulgi de ovăz
– 1/2 ceașcă morcov cubulețe
– 1/2 ceașcă cartofi cubulețe
– 1/2 ceașcă mazăre
– apă cât să le cuprindă
– 1 linguriță unt
– 1/4 lingură chimen
Mod de preparare:
Într-o crăticioară încălziți, la foc mic, întâi fulgii de ovăz, iar după 2-3 minute adăugați și cubulețele de legume. Țineți-le pe foc câteva minute. În acest mod se potențează aroma ovăzului si se previne transformarea lui intr-un amestec lipicios. Apoi, acoperiți ingredientele cu apă, adăugați untul, chimenul și continuați fierberea circa 30 de minute sau până ce legumele devin moi, amestecând din când în când. Aproape de finalizare, puneți mazărea și lăsați amestecul să mai fiarbă 10 minute. Când e gata, se mixează și se servește bebelușului.
20 de combo-uri potrivite, gustoase, hrănitoare, simplu de făcut în casă. În mod sigur, vă va plăcea să experimentați pregătirea și a altor variante pe bază de terci/fulgi de ovăz. Puteți adapta rețetele după bunul plac, modificând ingredientele în funcție de preferințele celor mici sau de ceea ce aveți prin frigider/congelator.
Rețetă de ovăz cu legume pentru bebeluși
Ingrediente:
– 1 praz curățat și tăiat în bucățele mici
– 1 morcov curățat și tăiat în bucățele mici
– 1 pastârnac curățat și tăiat în bucățele mici
– 250 gr. broccoli
– 3 linguri fulgi de ovăz
– 1 lingură ulei de măsline
Puneți toate ingredientele ( inclusiv fulgii de ovăz) într-o cratită si acoperiți-le cu apă. Fierbeți amestecul la foc mic, parțial acoperit cu un capac, circa 20-25 de minute, sau până ce legumele devin moi. La final, mixați compoziția astfel încât să rezulte un piure fin. Presărați, în funcție de preferință, câteva verdețuri ( pătrunjel sau mărar ) si serviți.
Spor la gătit, inspirație și creativitate! Gama de preparate cu ovăz la micul dejun e foarte ofertantă. Observați câtă atenție am alocat ovăzului! Și asta datorită importanței pe care o are în menținerea sănătății bebelușilor. It’s all about OATS!
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu LEGUME, ingrediente importante în alimentația bebelușilor, cu rol major în creștere și dezvoltare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.