10 Idei de retete cu carne de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
- Rolul introducerii carnii in alimentatie, incepand cu a 6-a luna de viata
- Sfaturi utile in ceea ce priveste introducerea carnii la bebelusi
- 5 Retete cu carne de pui pentru bebelusi
- 5 Retete cu carne de vita pentru bebelusi
Carnea este un aliment de baza in alimentatia bebelusilor avand un rol important in dezvolatrea lor. Iata 10 idei de retete cu carne pentru bebelusi, cu carne de pui si carne de vita pentru mamicile aflate la inceput de drum in diversificarea alimentatie bebelusului. Variantele nesfarsite de feluri de mancare , de combinatii de produse alimentare, de continut nutritional, culori si texturi pot face ca hranirea celor mici sa devina un proces complicat. Ca atare, venim in sprijinul vostru cu idei utile de retete cu carne pentru bebelusi, sfaturi practice, sugestii astfel incat pregatirea zilnica a meselor sa devina pentru voi o placere.
* fiecare reteta este recomandata pentru 4 portii
** toate cele 10 retete cu carne pentru bebelusi pot fi pastrate in congelator ( maximum 3 luni de depozitare, in recipiente etichetate cu data prepararii )
*** fiecare fel de mancare se poate introduce in alimentatia bebelusilor incepand cu varsta de 6-9 luni
Rolul introducerii carnii in alimentatie, incepand cu a 6-a luna de viata
Fierul are un rol important in dezvoltarea creierului bebelusului, in special intre 6 luni si 2 ani. Fierul mostenit de la mama se consuma incepand cu a 4-a luna de viata. Mentinerea acestui element in parametri normali se face prin aportul de proteine complete ( substanta din corpul uman ce furnizează toți aminoacizii esențiali organismului ), chiar din luna a 6-a de viata. Retineti, cea mai la indemana sursa de proteine complete este CARNEA.
Primul tip de carne ideal pentru bebelusi este carnea de pui. Se combina perfect cu legumele (radacinoase ) precum morcovii sau cartofii dulci, ce confera piureului din carne de pui o textura omogena. Carnea de pui se poate asocia cu succes si cu fructe (mere, caise sau struguri).
Al doilea tip de carne, la fel de sanatos, este carnea de vita ( carnea rosie, inchisa la culoare, contine de doua ori mai mult fier si zinc decat carnea alba ) chiar daca, de cele mai multe ori, bebelusii o resping, nu din cauza gustului ci a texturii sale atoase. O idee potrivita ar fi combinarea carnii de vita cu legumele ( radacinoase ) sau cu pastele. Textura mancarii devine astfel mai pufoasa si mai usor de inghitit.
Tineti cont, totusi, ca anemia cauzata de lipsa de fier este problema de nutritie intalnita cel mai des in perioada copilariei. Simptomele acestei afectiuni sunt greu de descoperit. Bebelusii pot fi obositi, palizi, predispusi la infectii sau pot avea un ritm de crestere si dezvoltare incetinit. Va recomandam sa introduceti in alimentatie si carnea rosie. Chiar de la 6 luni! Carnea rosie este considerata a fi cea mai buna sursa de fier, in special ficatul, perfect pentru cei mici datorita texturii moi si usor de digerat.
Retete carne bebelusi – Sfaturi utile
Procurati-va carne organica, de la animale crescute in ferme speciale, hranite sanatos, fara aditivi nocivi precum hormonii de crestere sau antibioticele ( aditivii se pot elimina relativ usor, in cativa pasi, insa nu in totalitate. Procedura nu se recomanda la bebelusi )
Cumparati de fiecare data carne proaspata, refrigerata ( nu v-o recomandam pe cea congelata ), evident, verificandu-i termenul de garantie. Carnea proaspata de vita este de culoare rosie, iar cea de pui, de un roz pal. Nu o tineti mult timp in masina sau in alte spatii cu temperaturi mai mari de 5 grade C. Se poate pastra in frigider maximum 24 de ore.
Evitati prepararea carnii pe gratar. Frigerea este una dintre cele mai vechi metode de preparare a carnii, iar obiceiul de a consuma carne sau produse din carne fripte pe gratar s-a mentinut de-a lungul anilor. Specialistii afirma insa ca acest obicei poate fi nociv prin consumul de carne gatita la temperaturi de peste 150 de grade C, cand se pot dezvolta compusii carcinogenici. Prudenta nu se refera doar la perioada copilariei ci si la cea adulta.
Asigurati-va intotdeauna ca vita din mancarea bebelusului este bine facuta ( nici “rare”, nici “medium rare” pentru micile lor stomacele )
Chiar daca unele produse contin carne de pui/vita, precum crenvurstii pentru juniori sau polonezii, evitati sa le cumparati. Sunt pline de conservanți și de tot soiul de substanțe chimice, iar procentul continutului de carne este mai mic de 6%.
Cuburile de supa folosite ca baza a mancarurilor nu sunt indicate bebelusilor mai mici de 1 an, din cauza continutului ridicat de sare. Sarea se poate inlocui cu diferite mirodenii si condimente precum curry, coriandru, chimen ( macinate ), ce confera preparatelor arome speciale.
Nu reîncălziți carnea de mai multe ori. Pentru sanatatea bebelusilor vostri, reveniti la gatitul in casa. Cu cateva indrumari, sfaturi si retete, puteti pregati mancaruri hranitoare, delicioase si usor de preparat. Veti obtine rezultate minunate, fara a trebui sa petreceti ore in sir in bucatarie. Așadar, încercați cu încredere aceste retete cu carne pentru bebelusi. Pofta buna!
5 Retete cu carne de pui pentru bebelusi
Dintre toate tipurile de carne intalnite in alimentatia bebelusilor, frecvent folosita este carnea de pui. Iar pieptul de pui este cel mai bun si mai sanatos, avand un continut scazut de grasimi (doar in cazul in care, la preparare, ii indepartati pielea. In timp, aceasta poate fi acceptata numai daca e gatita cu atentie. Are un gust nemaipomenit). Pulpele de pui sunt o alternativa, savuroase, suculente, cu un continut mai ridicat de grasimi decat pieptul ( la gatire grasimile se topesc, oferind o nota apetisanta si o textura frageda felului de mancare).
Reteta supa cu carne de pui pentru bebelusi de la 6 luni
Ingrediente supa de pui:
- un piept de pui
- un morcov, o radacina de patrunjel, un pastarnac, o bucata de praz, o telina, oceapa intreaga, toate curatate, spalate bine si taiate bucati.
- 1 litru de apa ( nu este cazul sa gatiti cu apa plata)
- 2 linguri de orez ( se pot inlocui cu 50 gr. taitei, de preferat facuti in casa )
Mod de preparare supa de pui:
- Spalati bine carnea in apa rece si taiati-o in cuburi. Puneti-o la fiert, la foc mediu, intr-o oala acoperita partial cu capac.
- Cand se formeaza spuma, chiar de la primele clocote, indepartati-o usor, pe masura ce se ridica. Cand apa redevine clara, adaugati legumele si lasati totul la fiert pentru o ora si jumatate.
- La finalizare, strecurati continutul supei.
- Separat, fierbeti cca 25 minute doua linguri de orez. Il strecurati si pe acesta si il puneti in supa simpla.
- Carnea si legumele fierte se pot blendui sau pasa si amesteca cu cateva linguri de supa si pot fi servite ca felul II.
- Se adauga o lingurita de ulei extravirgin de maslina sau un cubulet de unt de minim 82% grasime (bebe are nevoie de grasimile bune).
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebe poate mânca aproape orice CARNE încă de la începutul diversificării!
Carne de pui cu branza de vaci de 8 luni
Ingrediente pui cu branza de vaci:
- 100 gr piept de pui dezosat fiert
- 2 linguri iaurt natural
- 3 linguri de branza de vaci
- cateva rondele de dovlecel pregatit la aburi pentru maxim 10 minunte
Mod de preparare pui cu branza de vaci:
Se amesteca in blender carnea, iaurtul, dovlecelul si branza de vaci pana se obtine consistenta dorita.
INCEARCA SI ACESTE RETETE CU CARNE DE PUI PENTRU COPII
Supa de pui cu taitei
Supa de pui cu galuste
Avocado cu pui si iaurt pentru bebelusi
Ciulama de pui pentru copii – Reteta sanatoasa
Ardei umplut cu legume si carne de pui
Piure cu carne de pui, avocado si castravete de la 7 luni
Ingrediente pui cu salata:
- 100 gr piept de pui dezosat fiert
- feliute de castravete curatat de coaja si tocat
- 100 gr. avocado curatat si tocat
- 1 lingura iaurt natural (de consistenta medie)
Mod de preparare pui cu salata:
Se introduc toate ingredientele in blender si se paseaza pana se obtine consistenta dorita. Se serveste imediat.
Carne de pui cu cartof dulce si mar de la 10-12 luni
Ingrediente pui cu cartof dulce si mar:
- 40 gr. ceapa tocata
- 15 gr. unt
- 100 gr. piept de pui tocat fiert, preparat cum e mai jos sau la aburi timp de 20 minute
- o jumatate de mar curatat si tocat
- un cartof dulce curatat si tocat (cca. 300 gr.)
Mod de preparare pui cu cartof dulce si mar:
- Se topeste untul intr-o craticiaoara, se adauga 2 linguri de apa si ceapa tocata marunt si se soteaza 2-3 minute
- Se adauga bucatile de pui si se calesc pana capata o culoare opaca, deschisa.
- Se adauga marul, cartoful dulce si supa de pui simpla
- Se fierb la mic cca. 25 de minute ( craticioara acoperita partial cu capac )
- Se paseaza pana se obtine consistenta dorita
Pui cu rosie si ardei gras de la 9-10 luni
Ingrediente pui cu rosie si ardei gras:
- 60 gr. Ceapa curatata si tocata
- 100 gr. Piept de pui taiat cubulete
- 30 gr. Ardei gras rosu taiat cubulete
- 100 gr. Morcov curatat si taiat cubulete
- 200 gr. Dovlecei curatati si taiati cubulete
- 200 gr. Rosii proaspete taiate cubulete
- 300 ml Supa de pui simpla ( vezi reteta 1 )
Mod de preparare pui cu rosie si ardei gras:
Se aseaza toate ingredientele intr-o craticioara, se fierb circa 30 min. la foc mic ( partial acoperite cu capac ) pana carnea este patrunsa si legumele moi. Se mixeaza totul pana se omogenizeaza.
Cu ce combinam carnea de pui la bebelusi
Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine și nutrienți pentru bebeluși, însă este important să o pregătiți corespunzător și să o combinați cu alte alimente sănătoase pentru a asigura o dietă echilibrată și variată pentru micuțul dumneavoastră. Iată câteva idei de combinații pentru carne de pui pentru bebeluși:
Piure de pui cu legume: Gătiți o bucată mică de piept de pui fără oase și fără piele, apoi mărunțiți-l fin sau pasează-l pentru a obține o textură moale. Amestecați piureul rezultat cu legume fierte și mărunțite, cum ar fi morcovii, dovlecelul, cartofii sau dovleacul.
Pilaf cu pui: Gătiți orezul cu puțină apă și adăugați cubulețe de carne de pui fiartă și mărunțită. Puteți adăuga și legume precum mazărea, morcovii sau dovlecelul pentru a obține o masă bogată în nutrienți și gustoasă pentru bebeluș.
Supă de pui cu tăiței: Gătiți o supă de pui dintr-o bucată mică de carne de pui și legume, apoi adăugați tăiței sau fidea subțiri. Puteți include și legume, cum ar fi morcovii, țelina sau cartofii, pentru a îmbogăți aroma și nutrienții supelor.
Mâncare de pui cu piure de cartofi: Gătiți bucățele de carne de pui într-o tigaie cu puțin ulei și adăugați condimente precum busuiocul sau pătrunjelul pentru aromă. Serveți carnea de pui cu un piure de cartofi fin și legume aburite.
Retete cu carne de vita pentru bebelusi
In cazul carnii de vita, rasolul este partea preferata ( tot pentru continutul scazut de grasimi ) Daca pregatiti o carne mai grasa, fasiile de grasime de pe suprafata bucatii de carne se pot indeparta cu grija, utilizand lama unui cutit bine ascutit. Salvați aceste retete cu carne pentru bebelusi pentru a le gasi ușor data viitoare.
Carne de vita cu ardei gras și morcov pentru bebe de la 8 luni
Ingrediente vita cu ardei gras si morcov:
- 125 gr. carne tocata de vita
- 125 gr. ceapa roșie curatata si tocata mărunt
- 1/4 lingurita chimen pisat
- 1/4 lingurita coriandru pisat
- 50 gr. ardei gras roșu tăiat cubulete
- 400 gr. rosii tocate
- 200 ml de supa de vita ( se prepara la fel cu supa de pui, doar ca difera timpul de gatire. Intai se lasa carnea la fiert o oră, apoi se adauga legumele, iar continutul se mai fierbe încă o oră )
- *optional, un cățel de usturoi
Mod de preparare vita cu ardei gras si morcov:
- Într-o craticioara, sotati 5 minute carnea și ceapa.
- Apoi se adauga restul ingredientelor și se lasa la fiert, la foc mic, 60 de minute (pana e patrunsa carnea și inmuiate legumele)
- Se mixeaza pana se omogenizeaza (pentru copiii mai mari, mancarea nu se mai paseaza).
Carne de vita cu linte și roșie de la 10-12 luni
Ingrediente vita cu linte rosie:
- 2 lingurite de ulei extravirgin de masline
- 1/3 fir de praz curățat și tăiat rondele
- 1 dovlecel tăiat cuburi
- 20 gr. linte roșie
- 100 gr. carne tocata de vita
- 400 gr. rosii tocate
- 20 gr. parmezan ras
Mod de preparare vita cu linte rosie:
- Intr-o craticioara se soteaza în uleiul extravirgin de masline in care s-a adaugat 2 linguri de apa prazul și cu dovlecelul ( câteva minute, pana se inmoaie)
- Se adauga carnea tocata de vita și lintea, se amesteca pana la rumenirea cărnii
- Se adauga rosiile, se acoperă partial cu un capac și se lasa la fiert 50 mic, la foc mic
- Se mixeaza doar câteva secunde pentru ca textura sa rămâna cu cocoloașe
- La final, se presara parmezanul.
Carne de vita cu pastarnac și cimbru de la 10 luni
Ingrediente vita cu pastarnac și cimbru:
- 2 lingurite de ulei de masline
- 100 gr. praz curățat și tăiat rondele
- 85 gr morcov curata și tăiat
- 50 gr pastarnac curățat și tăiat
- 1/2 lingurita cimbru verde tocat
- 85 gr ciuperci tăiate
- 125 gr carne tocata de vita
- 1 lingurita piure de rosii
- 2 lingurite de faina
- 300 ml supa de vita nesarata (se prepara la fel cu supa de pui, doar ca difera timpul de gatire. Intai se lasa carnea la fiert o oră, apoi se adauga legumele, iar continutul se mai fierbe încă o oră)
Mod de preparare vita cu pastarnac și cimbru:
- Prazul, morcovul, ciupercile, pastarnacul și cimbrul se soteaza în ulei + 2 linguri apa câteva minute
- Se adauga în craticioara carnea tocata de vita și se lasa pe foc împreuna cu legumele timp de 8-10 minute
- Adăugați piureul de rosii și faina amestecate cu supa de vita
- Se lasa totul la fiert 50 minute, la foc mic și amestecand din când în când cu o lingura de lemn
- La final, când mâncarea este moale, se mixeaza câteva secunde sau pana cand se obtine consistenta dorita in functie de varsta copilului sau abilitatile lui de mestecare dobandite.
ÎNCEARCĂ ȘI:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME
Carnea în alimentația bebelușului
Despre introducerea proteinelor
Carne de vita cu legume de la 10 luni
Ingrediente carne de vita cu legume:
1 morcov curățat și tăiat
o jumatate telina curatata și taiata cubulete
0 ceapa mica tocata mărunt
75 gr carne tocata de vita ( cu continut redus de grăsime )
o jumatate ardei gras tăiat cubulete
câte 1/4 de lingurita de chimen si coriandru pisate
2 rosii proaspete taiate cubulete
150 ml supa de vita nesarata
Mod de preparare vita cu legume:
Se pun absolut toate ingredientele într-o craticioara și se fierb timp de 50 minute pana când legumele se inmoaie, iar carnea e frageda.
Se mixeaza pana se omogenizeaza.
Carne de vita cu morcov și mazare de la 10 luni
Ingrediente vita cu morcov și mazare:
- 2 lingurite ulei de floarea-soarelui
- o ceapa curata și tocata
- 2 morcovi curățați și tăiați cubulete
- 1 pastarnac curata și tăiat cubulete
- 125 gr carne tocata de vita
- 1 lingurita piure de rosii
- 200 ml supa de vita nesarata ( se prepara la fel cu supa de pui, doar ca difera timpul de gatire. Intai se lasa carnea la fiert o oră, apoi se adauga legumele, iar continutul se mai fierbe încă o oră )
- o cana mica de mazare congelata
- o foaie de dafin
Mod de preparare vita cu morcov și mazare:
Se pun toate ingrediente intr-o craticioara si se dau la cuptor la 200 de grade timp de 40 minute. Nu uitați sa acoperiți craticioara partial cu capac in primele 30 minute. La final, când toate sunt fragede, se scoate foaia de dafin, iar continutul se mixeaza pana la omogenizare
După cum ați observat, combinatiile de carne, legume, condimente și, uneori, cu parmezan sunt hrănitoare, gustoase, ușor de pregătit și numai bune de a le forma bebelusilor obiceiuri alimentare sanatoase. Sa speram ca acest material a fost de ajutorîn procesul de diversificare a alimentatiei, cele 10 retete pe baza de carne de pui și vita fiindu-va utile, între cele 6 și 12 luni de viața ale bebelusilor voștri.
Sa aveți copii sanatosi și fericiți!
INCEARCA SI ALTE RETETE CU CARNE PENTRU COPII
Carne de curcan cu morcov si cuscus
Carne de vita cu legume pentru bebelusi
Carne de miel si spanac pentru copii
Retete de supe pentru bebelusi
Piure de dovleac cu carne de vita
Descoperă cele mai gustoase rețete cu somon pentru copii!
Rețete cu somon pentru copii | De la ce vârstă se ofera la bebelusi?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.