Atunci cand este vorba de diversificarea alimentatiei sugarului nu exista un singur mod corect de a incepe acest proces important in dezvoltarea copilului, insa este important sa eviti cele mai comune greseli.

In perioada in care parintii considera ca bebelusul lor are nevoie de mancare solida se poate intampla ca el sa doreasca in schimb mai mult lapte, ceea ce in anumite limite este normal pentru aceasta varsta. 

Cea mai comuna greseala legata de diversificarea alimentatiei sugarului este inceperea ei uneori prea devreme.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor mamelor sa inceapa diversificarea dupa varsta de 6 luni, indiferent de modul de hranire a sugarului la san sau cu formula de lapte.

Multi pediatri sau medici de familie insa recomanda inceperea introducerii alimentelor solide intre luna a 4-a si a 6-a a bebelusului, cateodata chiar mai devreme, in special atunci cand copilul a fost nascut prematur, are refluz gastroesofagian si cel mai des motiv intalnit cand bebelusul este hranit cu lapte praf. Aceste recomandari sunt in foarte multe cazuri gresite.   

Deoarece sistemul digestiv al bebelusilor nu se maturizeaza diferit in functie de laptele cu care cresc si de aceea diversificarea ar trebui sa se inceapa in toate cazurile dupa varsta de 6 luni.

In cazuri speciale cand este evident in beneficiul bebelusului diversficarea se poate incepe inaintea varstei de 6 luni. Cazurile speciale merg insa la un pediatru gastroenterolog!

Atunci cand diversificarea incepe dupa varsta de 6 luni tranzitia de la lapte matern sau lapte praf la mancarea solida se face mai usor si cu mai putine reactii alergice.

Cu toate acestea deseori se intampla ca unii bebelusii nici dupa aceasta varsta sa fie pregatiti pentru alimente solide. 

Un alt motiv pentru care unii parinti se grabesc sa inceapa diversificarea este cel legat de somnul de noapte.

Este gresit sa credem ca obiceiul legat de somn, in special cel de noapte se va imbunatati de indata ce bebelusul consuma cantitati de alimente solide. Deseori se intampla ca si dupa inceperea diversificarii bebelusul sa se trezeasca de tot atatea ori in timpul noptii.

Atunci cand trec printr-un puseu de crestere bebelusii brusc vor cere mai mult san sau mai multe biberoane cu lapte praf.

Din acest motiv este important sa nu se confunde un puseu de crestere ce are loc in jurul lunii a 3-a cu faptul ca bebelusul este pregatit pentru diversificare.

Oferirea de alimente contraindicate este o alta greseala care va fi cauza fie de alergii, fie de alte neplaceri digestive.

Informatiile despre introducerea individuala a alimentelor solide sunt deseori contradictorii si pe buna dreptate ca mamele nu stiu cu ce este mai bine sa inceapa diversificarea sau cand este momentul cel mai potrivit sa introduca un aliment anume.

Daca mergem cu bebelusul la trei pediatri diferiti avem toate sansele sa plecam cu trei scheme de diversificare diferite.  

Deseori mamele sunt sfatuite sa incepa diversificarea cu cereale pe baza de faina de orez dar in scurt timp constata ca bebelusul se constipa. Constipatia la inceputul diversificarii se pare ca este un indiciu ca bebelusul nu era pregatit pentru inceperea diversificarii sau ca acel aliment nu este potrivit.

In ceea ce priveste inceperea diversificarii cu fructe sau legume exista multe legende potrivit carora daca incepi cu unele le va refuza pe altele.

Indiferent de grupa de alimente cu care se incepe diversificarea este important din punct de vedere al sanatatii rinichilor inca imaturi ai bebelusului sa nu se inceapa cu proteine de origine animala.

Proteinele se introduc  ultimele dupa ce bebelusul a acceptat cateva fructe, legumele de inceput (morcov, albitura, ardei gras, telina,dovlecel) si cereale.

Legumele de culoare galbena si fructele de sezon sunt cele mai potrivie la inceputul diversificarii. Bineinteles, daca suntem la inceputul verii si este sezonul capsunelor nu vom incepe cu aceste fructe.

In timp ce unii bebelusi vor prefera la inceput piureul de pere sau avocado altii vor fi incantati de cel pe baza de morcov si dovlecel. Majoritatea bebelusilor au preferinta pentru una sa doua grupe alimentare si aversiune fata de restul ceea ce este si normal.

greseli diversificare

Introducerea alimentelor cu risc ridicat de alergii

Cele mai nepotrivite alimente in primul an de viata datorita reactiilor alergice pe care le dau sunt: albusul de ou, pestele, laptele de vaca, citricile, capsunele, nucile, alunele si arahidele, semintele de susan, miere, ciocolata.

Reactiile adverse constau in: greata, voma, diaree, astm, eczema, rinita alergica, umflarea ochilor, a buzelor si a fetei. In ceea ce priveste cerealele cu gluten exista specialisti care recomanda introducerea lor dupa un an si nu dupa doar 6-8 luni datorita glutenului responsabil de boala celiaca.

O alergie declansata in primii ani de viata poate afecta sanatatea pe termen lung si din acest motiv parintii nu trebuie sa se grabeasca introducand cat mai multe alimente.

Este important de retinut ca bebelusul va avea la dispozitie o viata intreaga sa le guste pe toate.

Citeste mai departe despre diversificare!