Ce lapte se recomanda dupa intarcare?

Pana la varsta de 3 ani si uneori si dupa aceea, copilul primeste de obicei o portie de lapte dimineata la trezire si una seara inainte de culcare. Alaptarea insa rareori se extinde pana la varsta de 3 ani.

In Romania varsta medie la care sunt intarcati bebelusii nu depaseste de un an. Asadar, odata incheiata etapa alaptarii, ce lapte ii oferi micutului tau?

Recomandarile medicilor difera in functie de varsta la care il intarci pe cel mic si de particularitati legate de starea sa de sanatate. De aceea este recomandat sa te sfatuiesti intotdeauna cu medicul pediatru inainte de a face o schimbare majora in alimentatia acestuia.

In cazul in care, dintr-un motiv oarecare, bebelusul este intarcat inainte de varsta de 1 an, el va primi lapte praf adecvat varstei.

Medicul pediatru iti poate recomanda o anumita marca de lapte praf sau te poate lasa sa alegi. Bebelusii pot tolera mai bine sau mai putin bine o anumita marca de lapte praf, asadar alegerea este intr-o oarecare masura o loterie.

Unii bebelusi se constipa de la anumite marci de lapte praf, altii iau foarte mult in greutate, altii au dureri de burtica. Citeste mai multe aici despre cum se alege laptele praf

Cum se inlocuieste laptele matern cu lapte praf?

In principiu inlocuirea laptelui matern cu lapte praf se face treptat, in asa fel incat bebelusul sa se poata obisnui cu noul lapte.

Daca marca de lapte praf aleasa nu este potrivita pentru bebelusul tau, medicul pediatru iti poate recomanda sa incerci o alta, dar trecerea de la un lapte la altul se face la fel, treptat, inlocuind treptat cate o masura din vechiul lapte cu cel nou.

Trecerea se va face complet in 2-5 zile.

Daca bebelusul tau are o problema de sanatate anume, medicul pediatru iti poate recomanda o formula speciala de lapte praf in continuarea alaptarii.

Astfel, pentru bebelusii mai mici de 6 luni care sufera de reflux gastro-esofagian, care nu au inceput diversificarea si care nu mai sunt alaptati, medicul va recomanda un lapte special antireflux.

Bebelusii cu intoleranta la lactoza vor primi un lapte delactozat, iar cei alergici la proteina laptelui de vaca si care nu mai pot primi lapte matern vor fi trecuti pe o formula speciala de lapte praf, in care proteinele sunt partial sau complet hidrolizate.