Află cum să recunoști și cum să tratezi un traumatism cranian la bebelus si copii. Află despre semne, simptome, și cum să acționezi în situații de urgență. O cădere sau o lovitură în zona craniului la un copi mic nu este niciodată banală. De la o simplă umflătură la traume cerebrale, ele pot da naștere la diferite tipuri de leziuni. Mai frecvente la sugari și adolescenți, traumatismele capului pot fi o adevărată urgență, este important să știm cum să reacționăm ca părinți.
Ce este mai exact trauma capului la copii?
Trauma craniului (traumatism cranian) este o lovitură sau șoc primit în cap care poate provoca mai multe tipuri de leziuni în funcție de intensitatea impactului. Inclusiv sângerări peri-cerebrale (în spațiile din jurul creierului) sau în interiorul creierului cu sau fără fractură. Atunci când există un hematom peri-cerebral (vânătaie), este de asemenea posibil să existe o fractură asociată a craniului. Copiii mici au mai multe hematoame, dar mai puține fracturi. În schimb, cei mai mulți copii mai mari vor avea mai puține vânătăi, dar mai multe fracturi, deoarece craniile sunt mai puțin flexibile.
Loviturile la cap la bebeluși și copii – Care sunt cauzele?
Depinde de vârsta copilului, de etapa de învățare și de activități.
La sugari, cauzele sunt reprezentate de căderea din pat, din scaune înalte, maxi-confortabile, mese de înfășat. Când copilul devine mobil și învață să meargă, trauma capului este mai degrabă cauzată de căderile din cărucioare, pe scări, din brațele părinților, dar și căderi de piese de mobilier sau alte obiecte în cap.
Pentru copiii mai mari, accidente legate de sport, de activități practicate în exterior, precum ciclism, scuter etc.
Nu trebuie să uităm traumele craniene secundare maltratării. NU scutura, lovi sau răni niciodată un bebeluș care plânge! Oricât ai fi de stresată de plânsul lui, dacă simți că îți vine să-i faci rău, îndepărtează-te și trage adânc aer în piept. Apoi cere ajutor unei persoane din familie sau din apropiere. Este un simptom care semnalează prezența depresiei post-partum, boală care se tratează.
Loviturile la cap la bebeluși și copii – Simptomele unei leziuni craniene la copii
Este important să știm cum să detectăm un traumatism cranian și să judecăm gravitatea acestuia. Un copil mic sub 2 ani care cade de la o înălțime de peste 90 cm are un factor de risc pentru leziuni hemoragice cerebrale. Căderea din brațele părinților poate să nu pară un factor de risc, dacă este o înălțime inferioară proporțională cu lungimea copilului.
Pentru copiii cu vârsta peste 2 ani, factorul de risc apare dacă căderea se apropie sau depășește 1,50 m
De asemenea, pot apărea simptome precum vărsături, cefalee, comportament neobișnuit, tulburări ale conștiinței. In cazul unui traumatism cranian primele 6h sunt cele mai importante în ceea ce priveste supravegherea celui mic. Datorită creșterii presiunii intracraniene copilul poate avea senzatia de greață și poate vomita în primele 6h de la incident. În schimb dacă vărsăturile încep după cele 6h de supraveghere trebuie consultat medicul în vederea unei evaluari neurologice și eventual în funcție de caz efectuarea unui scanner cerebral.
CITEȘTE ȘI DESRE: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Ce trebuie să știe părinții dacă copilul s-a lovit la cap
Pentru a preveni riscul căderilor, trebuie doar să aplicați câteva reguli, mai ales la copiii mici afectați în mod deosebit de riscul de traumatism cranian. O leziune minoră a craniului este definită de:
- Absența hematomului scalpului la copiii cu vârsta sub 2 ani
- Absența durerilor de cap
- Absența vărsăturilor
- Nu există semne de fractură la palparea craniului
- Absența tulburării cunoștiinței
- Examen neurologic normal.
Pentru traumatisme îngrijorătoare a capului la copii se vor solicita deseori explorări: raze X și/sau CT sau RMN, în fața anumitor situații suspecte de LIC (leziuni intracraniene). Aceste suspiciuni există dacă:
- Acest traumatism cranian se referă la un sugar cu vârsta mai mică de 6 luni,
- Înălțimea căderii și, prin urmare, violența impactului sunt importante,
- Dacă a existat o pierdere inițială a cunoștinței de mai mult de un minut,
- Dacă apar vărsături repetate, neliniște sau convulsie,
- Craniul este deformat la palpare sau moalele capului bombat.
Daca circumstanțele traumei și examinarea fizică nu au identificat niciun element de gravitate, doctorul nu a observat simptome anormale poate stabili că este sigur să permită copilului să se întoarcă acasă.
Numeroase studii efectuate la persoane cu traumatisme craniene similare au arătat că supravegherea este mai utilă decât o radiografie a craniului pentru a detecta o posibilă complicație. Această monitorizare va fi efectuată cel mai bine de dvs. și de cei din jur timp de cel puțin 24 de ore. Este important să păstram copilul calm și va trebui să-l supraveghezi cu atenție.
CITEȘTE ȘI: Plânsul care duce la leșin | Spasmul hohotului de plâns un eveniment în care copilul NU respiră
Este necesar un consult de urgență al copilului la apariția oricăruia dintre următoarele semne:
Cefalee care persistă sau devine din ce în ce mai violentă,
Somnolență anormală: copilul poate fi obosit de trauma pe care a suferit-o, dar ar trebui să fie trezit cu ușurință așa cum faceți de obicei.
Vărsături persistente: copiii vomită adesea după o leziune a capului, dar poate fi anormal ca voma să se repete de mai multe ori sau să revină mai târziu.
Tulburări vizuale sau de vorbire,
Comportament neobișnuit sau anormal, tulburări de echilibru,
Apariția convulsiei,
Un medic este prezent 24 de ore pe zi în camera de urgență. În caz de dificultate, nu ezitați să contactați medicul sau echipa de salvare.
CITEȘTE ȘI: Convulsiile febrile si complicatiile lor – Clubul Bebelusilor
Diagnosticul traumei craniene la copii
Dacă căderea a avut loc în aceste circumstanțe (peste 90 cm înălțime pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și peste 1,50 m pentru copiii cu vârsta peste 2 ani), copilul trebuie examinat chiar dacă nu prezintă simptome, deoarece leziunea cerebrală se poate manifesta asiptomatic.
Dacă lovitura la cap s-a produs în afara acestor criterii, dar rămâne îngrijorătoare pentru părinți, adresați-vă în aceeași zi medicului de familie sau medicului pediatru care poate face un diagnostic clinic și poate evalua dacă este vorba de o urgență sau nu. Dacă în cele din urmă a existat mai multă o frică decât ceva cu adevărat rău, medicul vă va cere să vă supravegheați copilul pentru următoarele 48 de ore.
Traumatism cranian la bebelus – Tratament
Când ajunge la spital, copilul va fi mai întâi examinat și apoi supus observației. Imagistica (CT sau RMN) se va efectua în funcție de vârsta copilului, de înălțimea căderii și de riscul de sângerare intracerebrală suspectată, poate evalua cel mai fidel un traumatism cranian la bebelus. În general, echipa medicală monitorizează copilul timp de 4 până la 6 ore sau până a doua zi înainte de a efectua un scaner în funcție de ora de internare a copilului. Durata șederii în spital va depinde de afectarea creierului și de starea copilului. CITEȘTE ȘI: Copilul vomită – Ghidul simptomelor și când trebuie să mergi de urgență la medic
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.