Ciulamaua (mâncare cu ștate vechi de plată pe mesele tradiționale românești) presupune acea mâncărică de ciuperci care are un sos gros, alburiu, din făină și zeamă de carne sau lapte. Ciupercile sunt, de regulă, champinioanele (albe sau brune), iar când avem, și mai bune sunt hribii sau gălbiori.
De fapt, ciupercile sălbatice (atenție, să fie din surse sigure și verificate!) fac tocănița foarte gustoasa. La polul opus sunt ciupercile conservate, care nu vor avea niciodată același gust și textură precum cele proaspete.
Ciulamaua cu ciuperci se gătește împreună cu carne (de pasăre, adesea), sau fără, când e post sau așa ne place. Merge foarte bine cu mămăliguță! Și musai cu mărar!
Pentru copiii aflați în diversificarea meniului, ciulamaua este potrivită începând cu vârsta de 10-12, când pot fi introduse ciupercile.
Ingrediente (pentru toată familia):
- 500 g ciuperci proaspete
- 1 ceapă
- 2 linguri cu ulei
- sare și piper
- mărar verde tocat
Pentru sos:
- 1 linguriță cu făină
- 120 ml de smântână fermentată
Cum se prepară ciulamaua de ciuperci:
Spală sub jet de apă ciupercile, apoi lasă-le la scurs.
Taie pălăriile ciupercilor în bucățele, iar picioarele acestora în rondele.
Toacă ceapa.
Încinge uleiul într-o crăticioară și pune ceapa la călit. Nu mult, doar cât să devină translucidă.
Adaugă ciupercile tăiate și sotează-le amestecând fără să pui capacul. Pune un praf de sare și acoperă cu capacul. Ciupercile lasă multă zeamă.
După 10 minute ia capacul și lasă tocănița pe foc mic, ca să mai scadă din zeamă.
Între timp, pune într-un castronel lingurița de făină și adaugă smântâna.
Amestecă bine, apoi pune peste ciuperci, la fiert. Redu focul.
Dacă se îngroașă prea mult, poți adăuga puțină apă.
Drege gustul de sare și piper, apoi adaugă mărarul tocat.
Servește cu mămăliguță moale.
Se serveste sub forma de piure grunjos copiilor cu varsta mai mica de 1 an.